Baharat ve Çeşniler
Mutfakların vazgeçilmez lezzetleri baharat ve çeşniler.
-
Baharat ve Çeşniler
Baharat ve Çeşni Kullanım Alışkanlıkları
Baharat ve Çeşni Kullanım Alışkanlıkları Araştırması sonuçlarına göre Türkiye’de şeflerin %30’u çeşni kullanıyor.*
-
Baharat ve Çeşniler
Sebzeli Çeşni ile Çeşit Çeşit Lezzetler
Ağır ateşte pişmiş sebzeler yemeğe aromalarını yavaşca bırakarak benzersiz bir lezzet katar.
-
Knorr Tavuk Çeşnisi ile Harikalar Yaratın
Baharat ve ÇeşnilerŞefim “tavuklar eskisi gibi lezzetli değil, birçok malzeme kullanarak marine etmem gerekiyor” dediğini duyuyoruz. Bu durumda sana bir önerimiz var, deneyen her 10 şeften 9’unun beğendiği Knorr Tavuk Çeşnisi*.
-
Zerdeçalı Yemeklerinize Dahil Etmek İçin Öneriler
Baharat ve ÇeşnilerHindistan’ın yemek dünyasına kattığı güzelliklerden biri olan zerdeçal, zencefil ailesinden bir bitki köküdür. Asya'da doğal boya ve gıda boyası olarak da kullanılır. Ayrıca bu parlak sarı renkteki baharatın Hint geleneksel tıbbında önemli bir yeri bulunur.
-
Zencefil Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
Baharat ve ÇeşnilerZencefil, farklı görüntüsü, aromatik kokusu ve çok faydalı olması ile bilinen, ülkemizde de çokça kullanılan bir baharat. M Ö 3000 yıllarından itibaren Asurlular, Çinliler ve Hintliler tarafından ilaç ve baharat olarak kullanılmış. Özellikle kış aylarında daha çok tüketilmeye başlanan zencefil, tatlılardan çorbalara, et yemeklerinden sebze yemeklerine dek kendisine pek çok mutfakta yer buluyor. Haydi gel şefim, bu kadim baharata daha yakından bakalım.
-
Yemeklere Çok Yakışan Reyhan Nerede Kullanılır, Nasıl Tüketilir?
Baharat ve ÇeşnilerReyhan bitkisi, mavili morlu o harika rengiyle tüm şeflerin yemeklerde kullanmayı çok sevdiği aromalı otlardan yalnızca biri. Yaprakları önce yeşil olan fakat güneşi gördükçe renkleri koyulaşan reyhan bitkisi, fesleğenle aynı familyadan gelir. Bu nedenle çoğu zaman fesleğenle karıştırılır. Akdeniz topraklarında sıkça yetişen bir bitki olan reyhan, özellikle ılıman toprakları çok sever. Çok eski zamanlardan beri alternatif tedavilerde de kullanılan reyhan bitkisi, yemeklere verdiği eşsiz aroması ile senin gibi şeflerin radarında. Haydi şefim gel, şimdi bu şifalı bitkiye daha yakından bakalım.
-
Tarçının Faydaları Nelerdir, Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Baharat ve ÇeşnilerTarçın, defnegiller familyasına ait olan tarçın aslında ağaçsı bir bitki. Bu ağaç benzeri bitki 2-3 yaşlarında belli bir olgunluğa geldiği zaman, yerden 50 cm yukarısından kesilir ve kökünden şıvgın denen taze, yeni sürgünler çıkar. Bunların kabukları soyularak kurutulur. İşte bu çubuklar bizim mutfaklarımızda kullandığımız tarçın çubukları. Bu çubukların öğütülüp toz haline getirilmesi ile de baharat olarak kullandığımız tarçın elde edilir. Peki, mutfağımızda sıkça kullandığımız tarçın nerede yetişir? Tarçının anavatanı Sri Lanka’dır. Çin tarçını olarak bilinen ve bir tarçın cinsi olan “cassia” ise Vietnam, Çin ve Endonezya’da yetişir ve tarçının en yakın akrabası olarak nitelendirilebilir. Mutfağımızın vazgeçilmez baharatlarından olan tarçın, özellikle tatlılarda ve son yıllarda et yemeklerinde kendisine hatırı sayılır bir yer edindi. Baş döndüren aroması ve iştah açan kokusu ile tarçınla pişirilmiş bir yiyeceğe karşı koymak oldukça güç. Gel şefim, şimdi de tarçına daha yakından bakalım.
-
Köri Nedir, Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Baharat ve ÇeşnilerKöri deyince aklına ilk Hindistan geliyorsa yalnız değilsin şefim, çünkü Hindistan’ın yerel lezzeti olan köri, oradan çıkmış ve tüm dünyaya namını yaymış. Asya’dan sonra kendisini Avrupa mutfaklarına da kabul ettirmiş olan köri, son olarak güzide ülkemizin lezzetli mutfaklarına dek gelmiş ve kendisine nefis de bir yer edinmiş. Baharat sevenlerin özellikle bayıldığı, sapsarı rengi ve farklı aromasıyla köriyi detaylıca inceleyelim şefim.
-
Sumak Nerelerde, Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Baharat ve ÇeşnilerSumak, göz alıcı rengi ve kendine özgü ekşimsi tadıyla, vazgeçilmez baharatlardan biri. Zaman zaman faydaları ile öne çıksa da sumaklı bir soğan salatasının verdiği lezzeti çoğu şeyde bulamazsın. Pek çok farklı yemekte de kullanılan ve geniş bir kullanım alanına sahip olan sumak mutfağımızın en güzel aromaları arasında. Sumak; sumak ağacı olarak da bilinen Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilir. Küre şeklinde ve kırmızı renkte olan meyvelerin tadı ekşidir. Ağaçtan ziyade bir çalıya benzeyen sumak ağacının görüntüsü de harikadır ve süs bitkisi olarak da kullanılabilir. Yemeklere seviye atlatan ve özellikle de Güneydoğu Anadolu mutfağındaki yemeklerde çok daha sıklıkla kullanılan bu renkli baharata birlikte göz atalım şefim.
-
Safranı Yemeklere Dahil Et: Safran Nasıl Kullanılır, Nerelerde Kullanılır?
Baharat ve ÇeşnilerSafran dünyanın en pahalı baharatı... Hatta altın değerinde olduğu için çoğu aktar safranı kasada saklar ve sadece talep edilirse çıkarıp gramla satar. Böylesine kıymetli bir baharat olan safranın anavatanı Güneybatı Asya. Buradan yola çıkıp tüm dünyaya yayılan safran, şu an dünya üzerinde en çok İran, İtalya, Fransa ve İspanya’da yetiştirilir. Keskin rengi, sıradışı aroması ve pahası nedeniyle hep merak uyandıran bu kıymetli yiyeceği incelemeye başlayalım şefim!
-
Kekik Nasıl ve Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Baharat ve ÇeşnilerMutfağımızın en vazgeçilmez baharatlarından biri ile karşındayız şefim. Onsuz et yemekleri eksik, balık yemekleri yalnız kalırdı. Ballıbabagiller familyasına ait odunsu gövdeli ince dallı bir bitki kekik. Latince ismi “Thymus Serpyllum” olan kekik bitkisi 40 cm uzunluğa dek erişir ancak dallarının ucunda yer alan tomurcukları, yaprakları ve kökleri baharat olarak kullanılır. Akdeniz’e özgü bir bitki türü olsa da Anadolu’nun çeşitli yerlerinde de yetişir. Gel şefim, bu aromalı bitkiye yakından bakalım.
-
Hint Baharatlarından Garam Masala (Hint Baharatı) Nedir, Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Baharat ve ÇeşnilerBaharatlar yemeğin parfümüdür. Onlarsız yemekler eksik, lezzetleri yarımdır. Hint mutfağı dendiğinde ise akla gelen ilk baharatlardan biri garam masala baharatıdır. Aslında tek başına bir baharat değil bir baharat karışımı olan garam masala, girdiği yemeklere bambaşka bir lezzet katar. Peki, girdiği yemeğe farklı bir boyut kazandıran garam masala nedir? Nasıl kullanılır? Gel şefim, birlikte öğrenelim.
-
Kimyon Hangi Yemeklerde Kullanılır: Aşçılar için Kimyon Rehberi
Baharat ve ÇeşnilerMutfağımızın en çok kullanılan baharatlarından biri olan kimyon, yokluğunda yeri doldurulamayan baharatlardan. Hatta kimyonsuz bir köfte, mercimek ya da dolma düşünmek biraz imkânsız. Peki, bu sevilen baharatın kaynağı neresi dersin şefim? Ana vatanı Doğu Akdeniz ve Orta Doğu olan kimyonun Latince ismi “Cuminum cyminum”dur. Maydanozgiller familyasına ait bir baharat çeşididir. Özellikle Roma ve Yunan medeniyetlerinde şifası yüzünden çokça kullanılmıştır. Farklı hastalıkların tedavisinde de kullanılan kimyon, parçalı ve tüysüz bir yaprak yapısında, beyaz-pembe çiçekleri olan otsu bir bitki. Mayıs ya da haziran gibi olgunlaşan bu bitkinin meyve kısımları alınır ve kimyon baharatı bu kısımlardan elde edilir. Köri baharatının içinde de kullanıldığı için Hint mutfağının da temel baharatlarından birisidir. Ayrıca Orta Çağ’dan bu yana kullanılmaya devam eden kimyonun tohumları eskiden Avrupa’da sevgi ve sadakatin sembolü olarak kabul edilirmiş. Gel şefim, daha da yakından bakalım bu kadim baharata.
-
Yemeklere Tat Katan Baharat ve Otlar: Hangi Yemekte Hangi Baharat Kullanılır?
Baharat ve ÇeşnilerBaharatlar yemeklerin gizli kahramanlarıdır. İlk bakışta görünmeseler de yerken hisseder, koklar ve tadarsın. Koku da bizim tat alma duyularımızı harekete geçiren en önemli duyulardan biri. Çünkü aslında kokuyla tadar ve bazen de yemeği onun hatırına yeriz. Kısacası baharatların o harika kokusu ve lezzeti bizi onlara çeken şey. Ancak baharat dünyası neredeyse sonsuz denecek kadar çok çeşide sahip. Çok fazla öğesi olan, geniş bir dünya. Bu nedenle hangi yemeğe hangi baharatı kullanacağına karar vermeden önce onları yakından tanımalısın.
-
Kişniş Hangi Yemeklerde Kullanılır: Şeflerin Vazgeçilmezi Kişniş Rehberi
Baharat ve ÇeşnilerAş otu olarak da bilinen kişniş, maydanozla sıklıkla karıştırılsa da deneyimli gözler onu kolayca ayırt edebilir. Maydanoza göre çok daha yoğun bir aroması ve tadı olan kişniş, şeflerin kullanmayı çok sevdiği otların başında geliyor. Çünkü maydanoz, sadece tuzlu yemeklerde kullanılan bir otken kişniş hem tuzlu hem tatlı tariflerde kullanılabilir. Pastacılık yolunda ilerliyorsan kişniş tohumunu nasıl kullanacağını öğrenmende fayda var şefim. Diğer yandan ülkemizde en çok Konya, Burdur ve Isparta’da yetiştirilen kişniş, olgunlaştıkça hasatı devam eden bereketli bir bitkidir. Şimdi bu aromatik ota daha yakından bakalım şefim.
Kazancınız
- Şef eğitimlerine ücretsiz erişim
- Dünyanın dört bir yanındaki şeflerden en iyi tarifler ve ipuçları
- En son mutfak trendleri