Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçın hoş kokusunun ve aromasının yanı sıra içerisinde kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller de bulunduruyor. A, C, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin maddesi olan tarçın, nadir de olsa bazı insanlara alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle aşırı tüketiminden kaçınmakta her zaman fayda var.

Tarçın besin değeri açısından oldukça yüksek bir baharat. Doğru miktarlarda kullanıldığında ise faydaları saymakla bitmez. Şimdi bu faydalara bir göz atalım ve tarçın neye iyi gelir görelim şefim:

  • Kolesterolü, özellikle de kötü kolesterolü dengelemek konusunda tarçının oldukça etkili olduğu bilinir. 
  • Tarçın, içerdiği antioksidan özelliği sayesinde uzun vadede kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürebilir. 
  • Bedeni yabancı ve zararlı maddelerden koruma özelliği ve yine antioksidan yapısı ile bağışıklık sistemini de destekler. 
  • Kış hastalıklarında, özellikle de soğuk algınlığı, grip, nezle gibi üst solunum yolu hastalıklarında bitki çaylarında kullanılan tarçın boğazınızı yumuşatabilir.
  • Ağız sağlığı için çok faydalıdır ve ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur
  • Diş ağrılarının giderilmesinde kısa süreli de olsa etkili olduğu bilinir.
  • Kemiklerin güçlenmesinde etkilidir
  • Şeker tüketme isteğini baskıladığı için meyve yerken üstüne biraz tarçın serpmek, porsiyonları abartmadan tüketmek için iyi bir yöntemdir. 
  • Hafızayı güçlendirici ve dikkat arttırıcı bir etkisi olduğu da bilinir. 
  • Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklarda hastalığının ilerleyişini yavaşlattığı bazı klinik testlerle ölçülmüştür. 
  • Emziren annelerde süt üretimini artırdığı bilinir. 
  • Aromatik etkili tarçın yağının buhurdanlıkta kullanılması ise ortamın stresini azaltır ve kişileri rahatlatır. 
  • Âdet kanamalarına ve sancılarına iyi gelir.
  • İçerisindeki lifli yapı, kolon kanserine sebep olan safra tuzunun vücuttan atılmasını sağlar. 
  • Cilt temizliğinde de kullanılır, siyah noktalara karşı oldukça etkilidir.

Tarçın Nerelerde Kullanılır, Nasıl Tüketilir?

Tarçın Nerelerde Kullanılır, Nasıl Tüketilir?

Tarçının kullanım alanı oldukça fazladır. Yemeklerde, bitki çaylarında, tatlılarda, cilt bakımında ve hatta oda kokusu olarak da kullanılır. Ancak tarçın tüketilirken en önemli nokta günlük 5-10 gram aralığını aşmamaktır.

Tarçının faydalarından maksimum düzeyde fayda sağlayabilmek için doğru şekilde kullanmak da çok önemli. Tarçın tozu tatlılarda, hamur işlerinde ve yemeklerde baharat olarak kullanabilirsin şefim. İçeceklerde ise genellikle çubuk tarçın halinde kullanılması, aromasını verdikten sonra içeceğin içinden çıkarılması daha tercih edilen bir kullanım şeklidir.

Tarçın Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Tarçın Hangi Yemeklerde Kullanılır?

İşte en lezzetli, en keyifli kısma geldin sevgili şefim. Bu mis kokulu egzotik baharatı hangi yemeklerde kullanabilirsin bir bakalım:

  • Tarçını pankeklerde kullanabilirsin. Tüm pankek tariflerine tarçın çok yakışır şefim.
  • Bir klasik olan havuçlu, tarçınlı cevizli kek bu listede kesinlikle yer almalı. Ancak yalnızca bu tarifte değil pek çok meyveli kek tarifinde tarçın dokunuşu keki başka bir boyuta taşır.
  • Elmayla tarçının uyumu eşsizdir. Elmalı kurabiyeler, tartlar ve hatta sadece dilimlenip fırına sürülmüş elmalara bile tarçın çok yakışır.
  • Tavuklu yemeklerle tarçının uyumu da oldukça şaşırtıcı olabilir. Kırma Tavuk Kebabı deneyebilir tarçın ve kuru kayısının tavuğa verdiği lezzete herkesi hayran bırakabilirsin. 
  • Tarçını daha önce denemediğin farklı reçetelerde de kullanabilirsin. Mesela tarçınlı sigara böreği, kızarırken etrafa yaydığı koku ile bile tüm misafirlerini cezbeder.
  • Tarçın ve kestanenin uyumunu test etmek istersen tarçınlı ve kestaneli bir pilav, senin imza tarifin olabilir. 
  • Kırmızı etle tarçının uyumu da damak çatlatacak kadar güzeldir. Örneğin; Maydanozlu Yahniyi deneyebilir ve tarçın, maydanoz ve kuzu etinin uyumuna aşık olabilirsin. 
  • İşte bir atıştırmalık alternatifi: Tarçınlı patlamış mısır. Eğer şimdiye dek denemediysen misafirlerine sunmak için hemen denemelisin şefim. Tarçınlı patlamış mısır, ezber bozan cinsten. 
  • Boza ve salep gibi kış içeceklerini üstünde tarçın olmadan hayal etmek bile zor.
  • Sütlü tatlılara da ayrıca çok yakışan tarçın, sütlaç ve tavuk göğsü gibi tatlıların vazgeçilmezi. 
  • Sonbahara ayrıca yakışan bir baharat olan tarçını, yine sonbaharın vazgeçilmezi balkabağı ile kullanabilirsin. 
  • Son yılların popüler yiyeceklerinden olan tarçınlı rulolar ise lezzetiyle misafirlerinin aklını başından alan güzelliklerden.

 

Egzotik ve yüzyıllardır bilinen bir baharat olan tarçın, senin de mutfağında harikalar yaratacak. Şimdiden ellerine kollarına sağlık şefim!

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.