Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Köri Nedir?

Köri Nedir?

Köri aslında çoğu kişinin bildiğinin aksine tek başına bir baharat değil. Birkaç baharatın karışımından oluşan bir baharat karışımı. Körinin içindekiler ise şöyle:

  • Kimyon
  • Sumak
  • Biber
  • Zerdeçal
  • Karanfil
  • Kişniş
  • Kakule
  • Zencefil
  • Demirhindi
  • Hint cevizi
  • Acı kırmızı biber 
  • Köri yaprağı

İşte tüm bunların karışımı, bizim köri olarak bildiğimiz sarı toz şeklindeki baharatı elde etmememizi sağlar. Körinin aslında temelini oluşturan baharatlar; sumak, zerdeçal ve köri yaprağıdır. Köri ağacı Hindistan’da yetişen ve siyah meyveleri olan turunçgiller familyasına ait bir ağaç. Köri baharatı için bu ağacın sadece yaprakları kullanılır. Meyveleri ise oldukça tatlıdır ve meyve olarak yenir.

Bu noktada “Köri nasıl kullanılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz. Köri baharatı hazırlanırken köri ağacının yaprakları limon ile dövülür, ardından sumak ve zerdeçal ile karıştırılır. Diğer baharatlar da eklendikten sonra iyice karıştırılır ve bir iki gün sonra kullanılacak hale gelir. Köri o parlak, sarı ve karakteristik rengini içindeki zerdeçal baharatından alır.

Köri Nerede, Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Köri Nerede, Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Tüm bunları öğrendikten sonra “Köri nerede kullanılır?” diye merak etmen çok doğal. Neredeyse tüm Asya yemekleri hafif sarımtırak rengini köri baharatına borçludur. Kısacası körinin Asya mutfağında et yemeklerinden salatalara ve pilavlara dek çok geniş bir kullanım alanı vardır. Beyaz et yemeklerine ve sebze sotelere de yakışır.

Köri, eğer sos haline getirilerek kullanılırsa çoğunlukla makarna ve çorbalarda tercih edilir. Körili patates ya da körili pilav gibi lezzetler de çok sık karşılaşabileceğin lezzetler arasındadır. Et yemeklerinde etin terbiyesi ya da marinasyonu aşamasında da yine köriden destek alabilirsin. Aroması ve rengiyle menündeki et yemeklerine bambaşka bir hava katacağından eminiz.  

Köri Baharatı Faydaları Nelerdir?

Köri Baharatı Faydaları Nelerdir?

Bu egzotik ve oldukça aromatik baharat, pek çok baharatın karışımından da meydana geldiği için faydaları oldukça fazla şefim. Haydi beraber bakalım:

  • Köri içerisindeki kurkumin maddesi ile eklem ağrılarına iyi gelirken beyin gelişimini de destekler. Özellikle ileriki yaşlarda ortaya çıkabilen Alzheimer gibi rahatsızlıkların önlenmesinde yardımcıdır
  • İçerisinde zencefil ve zerdeçal da bulunduğu için, mide rahatsızlıklarına ve hazımsızlığa karşı etkilidir. 
  • Düzenli olarak tüketildiğinde kanserin ilerlemesini durdurduğuna yönelik çalışmalar var.
  • Körinin en çok bilinen özelliklerinden birisi de sigaranın zararlı etkilerini azaltması ve içindeki krosin maddesi ile vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlamasıdır. 
  • Karaciğerin yenilenmesine yardımcı olan en doğal besinlerden birisi köridir.
  • Metabolizmayı hızlandırır ve uzun süre tok tutar. Bu sebeple zayıflamak isteyenler için de oldukça tercih edilen bir baharattır. 
  • Gaz giderici ve ferahlatıcı bir etkisi de vardır. 
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcı olduğu da bilinir.

Köri ve Zerdeçal Nasıl Ayırt Edilir?

Köri ile zerdeçal arasındaki benzerlik aslında sadece ikisinin de renginin sarı olmasıdır. Köri bir baharat karışımı iken zerdeçal tek başına bir baharattır. Dikkatli gözler renk farkından köri ve zerdeçalı ayırabilir. Zerdeçal daha turuncuya yakın bir renkteyken köri daha çok hardal tonlarına yakındır. İçerisindeki kimyon da bu hardal rengine yaklaşmasını sağlar. Eğer ikisi de daha önceden tanıdığın baharatlarsa kokularından da kolaylıkla ayırt edebilirsin.

Köriyle Yapabileceğiniz Leziz Tarifler

Köriyle Yapabileceğiniz Leziz Tarifler

Faydaları saymakla bitmeyen, Hint mutfağından bizim mutfağımıza dek uzun bir yolculuğu tamamlamış ve sonunda damaklarımızla buluşmuş olan köri, kullanıldığı pek çok yemeğe yeri doldurulamayacak ve benzersiz bir lezzet katar. Bir kere köri yedikten sonra tüm köri yemekleri ayırt etmek oldukça kolaydır. Haydi şefim, sana da ilham olması için köri hangi yemeklerde kullanılır bir göz atalım.

Köri Soslu Tavuk

Tavuk eti, körinin en çok yakıştığı malzemelerden biri. Tavuk etinin yumuşak ve nazik lezzeti, etrafını saran körili sos ile inanılmaz yakışır. Bu tarifin sosu için Knorr Tikka Masala Çeşni de kullanabilir ve bu enfes tavuğun tadına ziyadesiyle varabilirsin şefim.

Körili Patates

Patates pek çok baharatla kolayca uyum sağlayan bir kök sebze. Köri de pek çok baharatın karışımından oluştuğu için körili patates damaklarda kesinlikle iz bırakacak kadar lezzetli. Menüne eklemen gereken tariflerden birisi.

Körili Sebzeli Penne Makarna

Sofrada makarna varsa gerisi biraz teferruattır. Hele ki körili ve sebzeli nefis bir makarnadan bahsediyorsak. Bu makarnanın enfes sosunda Knorr Misa En Place Pesto, Knorr Sebzeli Çeşni ve Knorr Tikka Masala Çeşni kullanarak bir güzelliğe imza atabilirsin. Misafirlerin buna bayılacak.

Köri Soslu Karnabahar

Karnabahar ve köriyi birleştirdiğinde, bu nefis kış sebzesini şimdiye dek neden köri ile yapmadım diyeceksin. O kadar yakışıyor ki köri bu sebzeye adeta damak çatlatıyor.

Sebzeli Körili Tavuk But

Bol sebzeli, nohutlu, leziz bir yemek. Daha pişerken iştahınızı artıran enfes bir kokusu var. Bu tarifte havuç, patlıcan, soğan, sarımsak, zencefil ve elbette köri var. Tavuk etine hali hazırda çok ama çok yakışan köri bu reçetede toz halinde kullanılır.

Bu aromatik baharat karışımı, yemeklerine Asya esintisi katacak ve senin de hayal gücünle çok daha farklı reçetelerde hayat bulacak. Ellerine sağlık şefim!

 

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.