Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

ginseng nedir

Ginseng ve Çeşitleri

Pek çok alt çeşidi olan ginseng bitkisinde iki türün öne çıktığını görüyoruz. Bunlar kırmızı ginseng ve Korean ginsengdir (Kore ginsengi). Kırmızı ginsenge bazen Asya ginsengi dendiğine de şahit olabilirsin. Hasadı geç yapılan bu tür, en olgun ginsengdir ve en nitelikli çeşit olarak kabul edilir. Bunların dışında; beyaz ginseng, Sibirya ginsengi, Amerikan ginsengi ve Çin ginsengi gibi türlere rastlamak mümkündür. Çoğu adını yetiştiği bölgeden alır. Hasat süresi ve rengine göre de kategorize edilir. 

Peki, kırmızı ginseng ne işe yarar? Öncelikle söylemeliyiz ki; bağışıklık sistemini güçlü tutar ve bu sayede dolaylı yoldan da olsa stresi hayatından uzak tutar. Dengeli ginseng tüketimi ile kalp ve damar hastalıklarına yakalanma şansı epey azalır. Korean ginseng ne işe yarar diye baktığımızda da; yine benzer faydalarda bulunduğunu ve ekstra olarak karaciğeri toksinlerden temizlemeye yardım ettiğini görürüz. 

feslginseng nedireğen

Ginseng Faydaları Nelerdir?

Gıda takviyesi olarak önerilen ginsengin, sağlığına pek çok açıdan etki edebileceğinden emin ol şefim. Uzun ve yorucu çalışma günlerinde doğal bir yardımcı olarak başvurabileceğin ginsengin faydalarına birlikte bakalım mı? Ginseng ne işe yarar diye merak ediyorsan, doğru yerdesin! Bu listedekilere hem kendin, hem mutfaktaki takım arkadaşların hem de misafirlerin için göz at. 

Bağışıklık Güçlendirici

Özellikle içinden geçtiğimiz şu pandemi sürecinde ve tüm mevsim geçişlerinde vücut direncini güçlü tutmak için ginseng tüketilebilir. 

Kan Şekeri Düşürücü

Pankreas fonksiyonlarını iyi yönde etkilediği bilinir. Bu özelliği sayesinde kan şekerini dengeler. 

Saç Dökülmesini Engellemeye Yardımcı

Cilt üzerinde pek çok iyileştirici etkiye sahiptir. Özellikle de saç sağlığı ve saç dökülmesi konusundaki desteği gözle görülür şekilde fazladır. 

Yaşlanma Karşıtı Etki

Güneşin dört mevsim yaydığı zararlı ışınlarının karşısında duran ginseng, hasarlı cilt hücrelerinin onarılmasına destek olur. 

ginseng nedir

Hafıza Desteği 

Düzenli ve dengeli tüketilmesi halinde konsantrasyonu toplamada olumlu etkileri bulunur. Bu anlamda hafızayı güçlendirdiğinden de söz edebiliriz. Demans ya da alzheimer gibi hastalıklarla mücadele edenlerin diyetlerine ilave edilip edilemeyeceği bir uzmana sorulmalıdır. 

Tansiyon Dengeleyici

Sağlıklı bir tansiyon seyri için dozunda ginseng tüketimi ideal bir fikirdir. 

Kilo Kontrolü Sağlar

İştahı ve özellikle de şekerli gıdaların arzulanmasını bastırmak konusunda etkin olduğu düşünülen ginseng kilo kontrolünde destek alınabilecek gıdalardan biridir.

Depresyon ve Kaygı Uzaklaştırıcı

Zaman zaman yaşadığımız kronik olmayan stres, anksiyete, hafif depresyon gibi durumlarda ginseng kullanımına başvurulabilir. sinir sistemi üzerindeki yatıştırıcı etkisi sayesinde rahatlamanı sağlayacaktır. 

Enerji Verici 

Vücudun enerji üretimini artırmaya yardımcı olduğundan; gün içerisinde daha dinamik, hareketli ve zinde kalmanızı destekler. özellikle kendini çok yorgun hissettiğin, yoğun misafir ağırladığın ya da uzun saatler boyunca ayakta kaldığın günlerde bir miktar tüketebilir ve farkı kendi gözlerinle görebilirsin. 

Afrodizyak Etki

Hormonlar üzerinden de olumlu etkileri olduğu bilinen gingeng, erektil disfonksiyonun iyileştirilmesine yardımcı olur.

ginseng nedir

Ginseng Nasıl Kullanılır?

Gelelim bu mucizevi besini nasıl kullanabileceğine… Güvenilir yerden aldığın gingeng köklerini çiğ şekilde tüketebilirsin ancak eğer damak tadına uymazsa yani sert gelirse buharda kısa süreli pişirdikten sonra da yenebilir. Bitki formunda bulabileceğin gibi toz ginsengi de denemeyi tercih edebilirsin. En çok kullanılan formu çay şeklindedir. Birkaç dilim ginsengi sıcak suya ekleyerek, tıpkı diğer bitki çaylarını hazırlar gibi demleyebilirsin. Dilersen yanında bal ya da minik bir tatlı atıştırmalık ile birlikte sunabilirsin. Bazı kültürlerde toz formunun baharat olarak kullanıldığını da göreceksin. Eğer sen de yemeklerinde hoş aromalı baharatlar kullanmayı seviyorsan ginsengi de kendi özgün reçetelerinde kullanabilirsin. Ancak burada kritik nokta kullanacağın miktardır. 

Bu tip bitkilerin fazla tüketimi sakıncalı olabildiğinden, hangi gıdaya ekleyeceksen mutlaka kontrollü şekilde eklemelisin. Bu kadar çok yararı bulunan ginsengi eğer henüz tatma şansın olmadıysa, sana tadı ile ilgili de biraz bilgi verelim. itiraf etmek gerekirse ginseng damakta oldukça acı bir tat bırakır. Zaten bu yüzden çay formunda tüketildiğinde dengelemek için bir eşlikçiye ihtiyaç duyulur. Elbette ki zevke göre çiğ tüketildiğinde de bazılarının hoşuna gidebilir. En iyisi deneyip kendi kararını vermen olacaktır şefim!