Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Kekik Nasıl Kullanılır?

Kekik Nasıl Kullanılır?

Kekik, kullanım alanı oldukça geniş bir baharat. Hem sebze hem et yemeklerine aromatik kokusu ile farklı bir hava katar. Hatta kahvaltıda salçanın ya da zeytinin üstüne de kekik serpmek bizde adettir ve pek çok sofrada da sevilir. Üstelik kekik sadece yemekleri lezzetlendiren bir baharat olarak değil farklı şekillerde de kullanılır. Kekik çayı, kekik suyu, kekik balı ve kekik yağı kekiğin farklı kullanım alanlarına birer örnek.

Kekik Nasıl Kullanılır?

Diğer yandan kekik bitkisi taze ya da kuru olarak kullanılabilir. Hatta Türkiye’de kurutulmuş kekiğin kullanımının çok daha yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Dilersen kekiği taze olarak alıp kendin kurutmak da isteyebilirsin şefim. Bu durumda:

  • Üs çiçekli kekikleri tercih etmelisin. Bu daha taze olduklarını gösterir.
  • Kekikleri bol suyla yıkamalı ve kağıt havluyla güzelce sarıp sularını çekmesini beklemelisin. 
  • Sonrasında pamuklu bir örtüye dallar birbirine değmeyecek şekilde yaymalı ve güneş alan, nemsiz bir yerde 10 gün kadar kurumaya bırakmalısın.
  • Sonrasında ufalayarak kullanabilirsin.

Ülkemiz kekik yetiştirmek için çok elverişli olduğundan kimyondan sonra en çok ihraç edilen aromatik bitki kekiktir. Ülkenin her yerinde kekik yetişiyor olması, 40’tan fazla kekik çeşidinin oluşmasını da sağlamıştır. Bunlardan bazıları:

  • İzmir Kekiği: Avrupa’da “Turkish Oregano” olarak da bilinen bu kekik, halk arasında farklı isimlerle de anılır. Bilyeli kekik, taş kekiği, güve kekiği, peynir kekiği gibi isimleri mevcut. 
  • İstanbul Kekiği: Kara kekik olarak da biline bu tür, en yaygın olan türüdür. Kolayca her yerde yetişebilir, böcekleri de uzak tutar. 
  • Toka Kekiği: Dünyada sadece ama sadece Isparta’nın Sütçüler ilçesinde yetişen bu kekik türü genellikle ihraç edilir. 
  • Beyaz Kekik: Alanya kekiği olarak da bilinen bu kekik türünün içerisinde bulunan karvakrol maddesinin akciğer kanserini tedavi ettiği bilimsel olarak ispatlanmış. Beyaz kekiğin genellikle yağı kullanılır. 
  • Dağ Kekiği: Adı üstünde dağ kekiği, dağlık yerlerde yetişir. Ayrıca Suriye kekiği olarak da bilinir. Çayı demlenilerek tüketilme şekli daha yaygındır.

Kekik Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Kekik Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Kekik; et yemeklerinde, sebze yemeklerinde ve taze olarak salatalarda çokça kullanılır. Gel şefim, kekiğin yaygın kullanım alanlarına yakından bakalım:

  • Tüm et yemeklerine çok yakışsa da en yaygın kullanımı kırmızı et yemekleri. Kuzu etinin baskın kokusunu örttüğü için çokça tercih edilir. Mangalda, barbeküde ya da eti marine ederken bolca kekik kullanılması lezzetine lezzet katar. 
  • Tüm tavuk yemeklerinde de rahatça kullanılabilir. Özellikle taze kekik, fırında bütün tavuk pişirilirken kullanıldığında tavuğa bambaşka bir aroma verir. 
  • Balık tariflerinde de kekiğin yeri ayrıdır. Keçi Peyniri ve Kekik ile Fırınlanmış Mezgit Filetosu deneyebileceğin tariflerden yalnızca biri şefim. 
  • Soslarda da kekik kullanabilir, yemeğinin lezzetini artırabilirsin. 
  • Taze kekikle harika salatalar yapabilirsin.
  • Hazımsızlık için menüne kekik çayı da ekleyebilirsin.
  • Kekik aromalı zeytinyağı veya kekik aromalı sirke de yine mutfağında kendin yapabileceğin lezzetlerden. Kaliteli bir zeytinyağında birkaç dal taze kekiği bir hafta bekletip alırsan ortaya nefis aromalı bir zeytinyağı çıkmış olur. 
  • Aynı işlemi sirke için de yapabilir ve salatalarında fark yaratabilirsin. 
  • Kahvaltı sofralarında salçanın üstüne bolca zeytinyağı ve kekik katarak aromatik hale getirebilirsin.

Bilye Kekik Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Bilye Kekik Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Bilye kekik ya da diğer adıyla İzmir kekiği, kekik türleri arasında sindirime en çok fayda ettiği bilinen kekik türüdür. Bu sebeple hazmı zor olan yemeklerde genellikle bilye kekik kullanılır. Örneğin; et yemeklerinde, domatesli yemeklerde, omlet, çorba ve pizzalarda çokça tercih edilir.

Tarihi Romalılara dek uzanan bilye kekik, ayrıca kekik yağı çıkarmak için de kullanılır. Genellikle mezarlıklarda yetiştiği için ölümle bir ilişkisi olduğu düşüncesi de vardır. Ama biz işin iyi tarafına odaklanalım şefim. Çünkü bilye kekik, tat olarak diğer kekik türlerinden daha az acıdır ve eşlik ettiği tüm yemeklere harika aromasını verir.  

Ülkemiz bir kekik cenneti. Lezzetinin yanı sıra kekiğin faydaları da saymakla bitmez. Gaz giderici, nefes açıcı, kramp giderici pek çok özelliği olan kekik, ayrıca böbrek ve prostat hastalıklarında, kronik öksürükte, astım bronşit gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarında, sindirim sistemi için mide ve bağırsağın çalışmasının düzenlenmesinde, kış aylarında vücut direncinin artırılmasında da çok etkili. Üstelik kekik yağının yaralar üzerinde iyileştirici etkisi olduğu da bilinir.

Kekik gibi çok şifalı, aromalı, lezzetli ve ülkemizde bolca bulunan bir baharatı, sen de istediğin yemekte, istediğin şekilde kullanabilirsin şefim. Belki çok farklı tariflerde, denenmemiş reçetelerde denersin ve imza tarifin olarak kendini kanıtlarsın. Şimdiden ellerine sağlık!

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.