Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

İlkbahar Sebzeleri

İlkbahar sebzeleri, şeflerin elinde besleyici, lezzetli ve hafif yemeklere dönüşür. İşte, bu güzel mevsimin en özel hediyelerinden olan ilkbahar sebzeleri ve onlarla hazırlanabilecek lezzetlere dair öneriler…

ilkbahar sebzeleri

1. Karaciğer Dostu Enginar

İyi beslenmek için mevsimine göre beslenmek gerekir. Bahar aylarında yetişen enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, pırasa gibi sebzeler, lezzetleri kadar besin değerleriyle de bilinir. Bahar sebzeleri özellikle sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük önem taşır. Bunlar içerisinde enginarın karaciğere sağladığı faydaları ise bilmeyen yoktur. Mayıs ayı sebzeleri arasında da sayabileceğimiz enginar, adeta doğanın bir lütfudur. Harika bir malzeme olan enginarı zeytinyağlı ve garnitürlü olarak hazırlayarak lezzetine lezzet katabilirsin. Dilersen pilavlarda kullanabilir ya da yapraklarıyla birlikte dolma yapabilirsin. Taze enginar, salatalar için de harika bir malzemedir.

ilkbahar sebzeleri

2. Antioksidan Zengini Kuşkonmaz

İlkbahar sebze ve meyveleri ağaçların çiçeklenmesiyle birlikte tezgâhları süslemeye başlar. Bahar aylarına özel sebzelerden bir diğeri de uzun boylu, narin yapılı kuşkonmazdır. İçeriğinde bol vitamin bulunduran kuşkonmaz, antioksidan açısından zengin yapısıyla sağlıklı ve hafif yemeklerin gözdesidir. Kuşkonmazı yine baharda bulunabilen taze biberiye ile soteleyerek sunabilir, zeytinyağlı yemeğini yapabilir ya da tavukla birlikte pişirebilirsin. Beyaz sosların ve ıspanak pürelerinin de çok yakıştığı kuşkonmaz şık bahar menüleri için iyi bir alternatiftir.

ilkbahar sebzeleri

3. Taze Sarımsak ve Taze Soğan İkilisiyle Artan Lezzetler

Soğan ve sarımsak, soğuk mevsimlerde kuru olarak saklanır ve tüketilir. Oysa bahar ayları taze sarımsak ve taze soğan mevsimidir. Taze soğan ve sarımsağın, kuru çeşitlerine göre daha yoğun aromaları vardır. Pişirmeden kullanıma çok daha uygun olurlar. Bu yüzden salatalara ve zeytinyağlılara çok yakışırlar. Ayrıca taze sarımsak ve taze soğan kullanılarak hazırlanan Ege mezeleri ve yoğurtlu yemekler menülerde baharın müjdesini veren başlangıçlardır.

ilkbahar sebzeleri

4. Nefis ve Hafif Kereviz Yemekleri

İlkbahar meyveleri ve sebzeleri denilince seçenekler oldukça çoğalır. Kendine has güçlü aroması ile kereviz çok çeşitli şekilde hazırlanabilen bir bahar sebzesidir. Kerevizi kabak ve patatesle birlikte mücvere ekleyebilir, havuç gibi kök sebzelerle birlikte sağlıklı ve pratik sebze çorbaları yapabilir ya da zeytinyağlı yemeğini hazırlayabilirsin. Kereviz yemeklerinde limon yerine narenciye ailesinden portakalı kullanabilirsin. Portakalın kokusu kerevizin aromasını dengeler ve oldukça ferah bir aroma verir. Kerevizi pişirmeden değerlendirerek faydalarını katlamak istersen yoğurtlu ve cevizli soğuk meze olarak sunulan salatasını yapabilirsin. Sütlü patates ve kereviz tarifi için seni buraya alalım şefim. 

5. Marul, Roka ve Taze Yeşillikler

İlkbaharda yetişen meyve ve sebzeler canlı renkleriyle iştahımızı açar. Bahar aylarıyla birlikte günlerin uzamasını, güneşin artık daha fazla yüzünü göstermesini tabaklarda bolca yeşillikle kutlamak gerekir. Marulla birlikte taze yeşilliklerin kullanıldığı salatalar pancar ve farklı turp çeşitleriyle renklendirilebilir. Mevsimin sevilen çeşitlerinden fındık turp, salatalarda kullanıldığında keyifli bir çıtırlık verir. Bahar aylarında toprağın canlanmasıyla maydanoz, taze fesleğen, taze nane, tere, roka gibi yeşillikler de daha iri yapraklı ve aromalı olur. Tüm bu salata yeşilliklerinin yanı sıra arapsaçı, ısırgan, ebegümeci gibi otlar da baharın müjdecisidir. Bu lezzetli ve şifa kaynağı otları hem yemek olarak hazırlayabilir hem de hamur işlerinde harç malzemesi olarak kullanabilirsin.

İlkbahar Meyveleri


İlkbaharda yetişen meyveler önce ağaçların dallarını sonra da sofraları süslemeye başladığında etraf da renklenir. Doğanın sunduğu o rengarenk güzellikler, tüm lezzetleriyle yenilmeyi bekler. İşte, o mis kokulu meyvelerden bazıları.

  • Dişleri Kamaştıran Yeşil Erik

Çoluk çocuk ya da yetişkin herkesin çok ama çok sevdiği yeşil erikler, bahar dallarını doldurarak yaşama sevinci verir. Kütür kütür yemesi, tuza batırması harika olan bu nefis meyvenin faydaları da oldukça fazladır. Sindirimi düzenlemeye yardımcı olur ve içerisinde A, C ve K vitaminlerini barındırır. Yeşil erikleri menündeki salatalara rendeleyerek ekleyebilir ya da turşusunu yaparak sene boyunca ana yemeklerin yanında servis edebilirsin.

ilkbahar meyveleri
  • Kokusuyla Büyüleyen Çilek

Antioksidan özelliği ve %80’inin su olması ile gönüllere taht kuran, kırmızı rengiyle iştah açan çilek, sade olarak keyifle tüketilir. Nefis çilekleri salatalarına ekleyebilir, pastalarında kullanarak onlara renk katabilirsin. Ayrıca reçel ya da marmelat haline getirip maharetli ellerinden çıkma ekmeklerin yanında servis edebilirsin.Çilekli charlotte kek ve çilekli şarlot pasta reçetelerini denemeye ne dersin? Üstünde çilekle servis edebileceğin ağızda dağılan kremalı pastalar için seni buraya alalım. 

ilkbahar sebzeleri
  • Rengiyle Cezbeden Kirazlar

Baharı yaza bağlayan aylarda karşımıza çıkan kiraz, ödem sökücü özelliği ve nefis tadıyla herkesin sevgilisidir. Potasyum oranı da oldukça yüksek bir meyve olan kirazın reçeli de nefis olur. Kirazları leziz salata reçetelerinde veya güllaç üzerine süsleme olarak değerlendirebilirsin.

ilkbahar sebzeleri
  • Seveni Çoktur: Çağla

Özellikle nisan ayında görmeye başladığımız ve sadece çok kısa bir süre boyunca bulabildiğimiz meyvelerden birisi de çağladır. Çağlanın ömrü ortalama 25 gündür. Sonrasında ise bademe dönüşür. Ekşi sevenlerin favorisi olan bu faydalı meyvenin salatası ve zeytinyağlı yemeği de harika olur şefim.

  • Mis Kokulu Yeni Dünya

Malta eriği olarak da bilinen yeni dünya meyvesi içerisinde çokça çekirdeği olmasıyla bilinir. Tatlı ve lezzetli bir meyve olan yenidünya aslında kolayca yetişen bir meyvedir. Uzakdoğu’ya özgü bir meyve olan yeni dünya, susuzluk giderici bir özelliğe sahiptir ve içinde A vitamini bulunur. Gaziantep’te yemeklerin içerisinde kullanılabilen bir meyve olarak da bilinir. “Yenidünya Kebabı” olarak isimlendirilen bu yemeği sen de deneyebilirsin.

ilkbahar sebzeleri
  • Ekşi Güzel Vişne

Ekşi lezzeti ve kiraza olan benzerliğiyle dikkat çeken vişnenin yeri, sevenleri için her zaman ayrıdır. Vişne reçelinin ve hoşafının tadına asla doyum olmaz. Kirazdan daha uzun sapları ve daha koyu kırmızı renkleri ile onları ayırmak çok kolaydır. Vişne ile pasta süsleme bu meyve ile yapabileceğin en yaratıcı iş olabilir şefim. Sadece süsleme olarak değil, donmuş vişneleri ikiye kesip pasta katlarının arasına yerleştirerek de değerlendirebilirsin. 

Bahar Yemekleri olarak Değerlendirebileceğin Reçeteler

ilkbahar sebzeleri

İlkbaharın doğayı ve ruhumuzu canlandırması ile birlikte etrafı saran onca güzel meyve ve sebzeyle birbirinden nefis ilkbahar yemekleri hazırlamanın da tam zamanı gelmiş demektir. Tazecik sebzelerle hazırlanan zeytinyağlı lezzetler hafif beslenmeyi sevenleri mutlu ederken ilkbahar balıkları birbirinden lezzetli yemeklere dönüşür.

Şimdi de bu mevsimde hazırlayabileceğin birkaç yemek önerisi verelim;

  • Başlangıç olarak baharın gelişiyle uyanan doğada kendisini hemen gösteren kuşkonmazlarla leziz bir kuşkonmaz çorbası hazırlayabilirsin. 
  • Karaciğer dostu ve mevsim güzeli tazecik enginarlarla hazırlayabileceğin zeytinyağlı enginar yemeği menündeki en ferah yemek olabilir. 
  • Tüm mevsim sebzelerini kendisinde harmanlayan, ferahlığıyla adeta baharı yaşatan bahar sebzeleri soslu campanella menüne renk katabilir.

Doğanın ilkbahar aylarında sunduğu tüm bu güzellikleri dilediğin gibi kullanabilir ve harika reçetelere imzanı atabilirsin şefim.