Sebze kurutma teknikleri ile hazırladığın malzemeler yemeğin lezzetine lezzet katar. Nemi çıkarılan sebzelerin aromaları zenginleşir. Çıtır dokuları, tabaklardaki doku çeşitliliğini artırmana yardımcı olur. Aynı zamanda sebzeleri mevsimindeki fiyattan alarak yemeğin maliyetini de düşürmüş olursun. Yani kurutulmuş sebzeler profesyonel mutfak için her açıdan önemli ve faydalıdır.
Peki doğru sebze kurutma yöntemi nedir? Mutfağın her alanında olduğu gibi burada da dikkat edeceğin ilk aşama hazırlık aşaması. Öncelikle kuruttuğun sebzelerin mevsiminde ve kaliteli olmasına özen göstermelisin. Unutma, doğru sebze kurutma teknikleri kullanarak hazırladığın ürünlerle, mevsim dışı tatları en iyi şekilde yemeğine taşıyabilirsin. Düzgün ve eşit incelikte kesim yapmalısın ki sebzelerin orantılı olarak kurusun. Kurutma işlemi için en kolay yol dehidratör olarak da adlandırılan kurutma makinelerini kullanmaktır. Bunu fırında uzun süre düşük derecelerde sabit ısıyla da sağlayabilirsin.
Patlıcan Kurutma
Kuru patlıcanın lezzeti bambaşka! Patlıcan evlerde klasik olarak içleri alınıp pamuk bir ipe dizilir ve güneş altında bekletilerek kurutulur. Oysa profesyonel mutfaklarda yapılan kurutma işlemi için bazı adımları izlemen gerekiyor. Öncelikle taze, kabukları ince patlıcanları almaya özen göster ki tatları acı olmasın. Dilersen kabuklarını alabilirsin ama körpe olanlardan seçtiysen kabuklarını soymadan da kullanabilirsin. Patlıcanları dilediğin şekilde dilimle. Burada dikkat edeceğin nokta 0,6 cm’den daha ince olmaması.
Şimdi sıra işin püf noktasında. Sebze kurutma teknikleri içerisinde önemli nokta, yemek yaparken pişirerek kullandığın sebzeleri ‘blanching’ olarak da adlandırılan bir şok haşlamadan geçirmek. Bu yüzden patlıcanları kurutucuya yerleştirmeden önce bu metodu kullanarak sıcak suda 3-4 dakikalık bir ön haşlama yapmalı, sonra soğuk suya almalı ve daha sonra da sularını süzerek iyice kurulamalısın. Bu işlemlerden sonra patlıcanlar hazır. Bitti sanma sakın; daha önlerinde uzun bir yol var. Çünkü patlıcan kurutma işlemi yaklaşık 60 derecelik bir ısıda yapılır ve 12 -15 saat arası bir süre ister.
Biber Kurutma
Rengarenk biberleri kurutarak tabaklarda bir şölen havası yaratabilirsin. Biberleri kurutma işlemi ön pişirme gerektirmediğinden nispeten daha kolaydır. Öncelikle istediğin türden biberi seç ve ikiye keserek ortasındaki beyaz etli kısımları çıkar. Bundan sonra biberlerin şekillerini dilediğin şekilde ayarla. Boyutları küçüldükçe daha çıtır olacaklarını göz önünde bulundur yeter.
Biberleri fırın ya da kurutucu tepsisine kabuk kısımları altta olacak şekilde tek sıra halinde diz. Özellikle işlemi fırında yapacaksan bir pişirme kağıdı kullanmak faydalı olacaktır. Güzelce sıraladığın biberleri yaklaşık 50 derecede biberin etli kısmın kalınlığına göre 6 - 8 saat arası bir süre kurut. Aromalı biberlerin hazır. Eğer acı biber kullandıysan aman dikkat! Kurutma işlemi aromaları artırdığı gibi acı oranını da ciddi şekilde yoğunlaştırabilir. Yemeklerinle kimseyi yakmamak için kuruttuğun biberleri mutlaka test et ve ona göre kullan.
Salata Kurutma
Kurutma işleminin faydalarından bahsettik. Sırada tazecik yeşilliklerle salata hazırlarken yapılan kurutma işleminde. Lezzetli bir salata diridir, sosları ve kıvamı yerindedir. İyi bir salata hazırlamanın yolu ise kullandığın malzemeleri yıkadıktan sonra iyice kurutmaktan geçer. Salatada kullandığın marul, nane, dereotu gibi yeşillikler ya da taze soğanı yıkadıktan sonra kurutma işlemi gerekir. Beklemek ya da kağıt havlularla nemini almaya çalışmak profesyonel mutfaklarda zaman kaybına sebep olur. Böyle zamanlarda kurutma makinesi kurtarıcıdır. Birçok kurutucunun salatalar için özel ayarları mevcut. Yıkanmış ve doğranmış sebzelerin doğal tazeliğini koruyarak birkaç saniye içerisinde kurutma işlemini gerçekleştirebilirsin. İyice kuruttuğun salata malzemeleri ile hem salataların daha diri olacak hem de kuruyan malzemelerin, hazırladığın salata sosunu hüp diye içine çekebilecek.
Kurutmanın bir diğer yararı da yeşilliklerin ömrünü uzatması. Salata malzemelerinin genellikle hassas ürünler olduğunu biliyorsun. Sulu kalırsa kısa bir süre içerisinde bozulur ve çöpe atmak gerekir. Oysa kolaylıkla uygulayacağın kurutma işlemi sayesinde malzemeler daha uzun süre korunur. İyi bir şefin malzemelerine son derece saygı gösterdiğini ve her zaman israftan kaçındığını sakın unutma.
Knorr Sebzeli Çeşni 750GR
Yemeklerinizin lezzetine lezzet katmak için farklı sebze ve baharatlarla harmanlanmış Knorr Sebzeli Çeşni!
Daha Fazlasını GörüntüleKurutulmuş Sebze Yemek ve Meze Tarifleri
Kurutulmuş sebzeleri yemeklerde kullanmanın farklı yolları vardır. En bilineni yeniden su kazandırma yöntemidir. Burada mantık basit. Kuruttuğunuz sebzeyi suyla buluşturarak nemini tekrar kazanmasını sağlamak. Bu yöntem pratikliğinden dolayı özellikle sulu yemeklerde ve çorbalarda tercih edilir.
Bunun dışında mezelerde ve yemeklerde kuru sebzeleri çıtırlığını koruyarak da kullanabilirsin. İçlerindeki aromaların çıkması için ısıyla buluşmaları gerekir. Bu yüzden kızartmayı ya da sotelemeyi tercih edebilirsin. Seçeneklerin bol. Yaratıcılığının sınırlarını zorlamak senin elinde. İlham gelmesi için pratik bir tarif verebiliriz. Türk mutfağında kurutulmuş sebze kullanılarak hazırlanan birçok yemek ve meze mevcut. Bunların arasında en sevilenlerden biri de Denizli bölgesine sıkça yapılan, kurutulmuş kırmızı biberle hazırlanan Biber Tatarı'dır.
Malzemeler
- 10 tane kurutulmuş kırmızı biber (Ortasından ayırarak iki parça haline getir.)
- 2 adet patates (Parmak şeklinde doğra)
- 500 gram süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 100 ml zeytinyağı
- Bir yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
Hazırlanışı
Bu leziz mezenin hazırlanışı oldukça kolay. Bir tavada yağı ısıtıp önce biberleri daha sonra patatesleri kızart. Bir parça tuz yardımıyla sarımsakları ezilene kadar döv. Tuzlu sarımsakları, süzme yoğurtla iyice karıştır. Hafif çukur bir tabağa aldıktan sonra kızartılmış biber ve patatesleri dairesel bir şekilde yoğurdun üzerine diz. Tereyağında kızarttığın toz biberi üzerinde gezdirerek son dokunuşunu yap. Biber tatarı hazır!