Zeytinyağlı Yemekler Nasıl Hazırlanmalı?
Zeytinyağlı yemek pişirmenin temel olarak üç farklı çeşidi bulunur. Sağlık konusunda çok dikkatli ve yediklerinin içerisindeki tüm besini sonuna kadar almak isteyenler, genelde bütün sebzeleri pişmemiş olarak kullanır. Bahar ayındaki sebze çeşitliliği sayesinde bu çiğden ekleme yöntemi rengarenk yemeklere renk katar. Ev yemeği tarzına daha yakın ikinci yöntemde ise sebzeler, soğan ve eklenen diğer malzemeler kavrulur. Üçüncü ve son yöntem, bu ikisinin karışımı gibidir. Hazırlarken bazı sebzeleri kavururken bazılarını pişirmeden zeytinyağlı yemeğe ekleyebilirsin.
Yöntemin ne olursa olsun, zeytinyağlıları hazırlarken dikkat etmen gereken birkaç temel kural var.
- Ağızlara layık bir zeytinyağlı hazırlamanın en önemli kuralı, pişerken içerisine bir miktar şeker eklenmesidir. Zeytinyağının tadı şekerle birleşerek sebzelerin lezzetine lezzet katar.
- Zeytinyağlıların geneli soğuk olarak yenir. Peki yemeğini pişirdikten sonra onu nasıl soğutmalısın? Tazecik bahar sebzeleriyle hazırladığın zeytinyağlının lezzetinin en üst noktasına ulaşmasını istiyorsan onu tencerelerinde kapakları kapalı olarak soğutmalısın. Böylece koku, buhar, renkler ve tüm aromalar içerisinde hapsolur.
- Evet, yemeden önce bir süre bekletilip soğutulan zeytinyağlılar nefis olur, fakat uzun süre kaldıklarında aynı verimi alamazsın. Dalından yeni koparılmış malzemelerden hazırlandıkları için narin olurlar. Bu nedenle zeytinyağlı yemekler taze olarak hazırlanıp uzun süre bekletilmeden yenmelidir.
- Zeytinyağlılara en yakışan aromalardan biri de sarımsaktır. Zeytinyağlı hazırlarken bol bol kullan. Kokusundan çekiniyorsan pişirerek ekle ya da yoğurda karıştırarak yemeğin yanında servis et. Özellikle bahar aylarında çıkan taze sarımsağın daha hafif ve zeytinyağlılara yakışan lezzetini kaçırma.
- Zeytinyağlı yemek hazırlamanın zaman zaman unutulan en vurucu noktası ise son dokunuşudur. Yemeğin o nefis kokusunu alması için mutlaka piştikten sonra üzerine bir miktar çiğ zeytinyağı gezdir!
Bahar sebzelerinin zeytinyağıyla birlikteliğinden doğan menünü zenginleştirecek müthiş tariflerden bazılarını senin için seçtik!
Zeytinyağlı Sebzeli Enginar
Enginarın faydalarını bilmeyen kaldı mı? Karaciğer dostu bu enfes sebze, hem inanılmaz derecede sağlıklıdır hem de zeytinyağlı yemeklerin en çok sevilenlerinden bir tanesidir. Enginara menünde mutlaka yer vermelisin. Zeytinyağlı sebzeli enginar hazırlamak için; enginar, patates, soğan, kereviz, havuç, zeytinyağı, limon suyu ve şekere ihtiyacın olacak.
Yapımı ise son derece basit. İşe enginarları ayıklayıp limonla ovarak başla. Sonra arpacık soğanları dışında tüm sebzeleri küp küp doğra. Bir tencereye önce enginarlar, etrafına sebzeler ve arpacık soğanlarını güzelce diz. Üzerine zeytinyağını, şekeri, tuzu ve limon suyunu ekle. Tüm malzemelerin üzerine de biraz su koy ve enginarlar yumuşayana kadar pişir. Hepsi bu!
İmambayıldı
Patlıcanın en körpesi ve güzeli bahar aylarında tezgahlara düşer. Patlıcanın tazeliğinin zirve yaptığı bu mevsimi harika bir imambayıldı ile taçlandırmalısın. Özellikle küçük boy olanlarını seçmeye özen göster. İmambayıldı için patlıcan, zeytinyağı, soğan, sarımsak, domates ve maydanoz kullanacaksın. İlk olarak patlıcanları alacalı şekilde soyup 15 dakika kadar beklet. Böylece daha diri ve lezzetli olurlar.
Kurulayıp ortalarında yarıklar açarak kızgın yağda kızart. Daha sonra diğer malzemeleri küçük küçük doğrayıp kavur. Soğanını bol tut. İmambayıldının tadı bol soğanla daha da katlanır. Patlıcanların içerisine harcı ekle, üzerlerine zeytinyağ gezdir ve fırında 20 dakika kadar pişir. Bu nefis yemek, menünde tek porsiyonluk iştah açıcı bir başlangıç olmaya aday.
Zeytinyağlı Taze Barbunya Pilaki
Barbunya kuru olarak da sevilen bir yemektir, fakat en beğenilen hali taze barbunya ile hazırlanan pilakisidir. Menünde sebzeleri taze ve mevsiminde kullanmak yemeğin tadı kadar besin değerine de verdiğin özeni gösterir. Çok sevilen mezelerden biri olan bu pilaki için taze barbunya, havuç, biber, soğan, sarımsak, domates, zeytinyağı tuz ve şeker kullanacaksın.
Barbunyaların tazeliği üzerlerinde olduğu için kolayca haşlanır. Önce onlara bir ön haşlama yap. Ardından sırasıyla soğan, havucu kavur. Üzerine tuz, su ve biraz şeker ekle. En son olarak haşlanan barbunyalar, sarımsak ve doğranmış domatesleri de tencerene koyup hepsi birleşip koyu bir kıvama gelene kadar pişir. Servis ederken üzerine maydanoz yaprakları ve limon dilimleri eklemeyi de unutma.
Zeytinyağlı Taze Bakla
Bahar ayları baklanın taze olarak tüketildiği aylardır. Bu fırsatı kaçırmayıp menüne son derece hafif ve lezzetli zeytinyağlı bakla tarifini mutlaka eklemelisin. Bu hafif bakla yemeği için taze bakla, dereotu, soğan, zeytinyağı, un, şeker ve limon suyu kullanılır. Baklaları ayıklayıp uçlarını temizledikten sonra boyutuna göre birkaç parçaya böl.
Bir tencerede minik küpler şeklinde doğradığın soğanları, tuz ve şeker ekleyip karamelize olana kadar kavur. Üzerine baklaları da ekle ve baklalar sararana kadar kavurmaya devam et. Bundan sonra yemeğe basit bir terbiye eklemen gerekir. Bunun için un ve limon suyunu karıştır ve tencereye ekle. Orta ateşte tüm yemek közlenip kıvamlanana kadar pişir. Son olarak üzerine dereotu koy ve biraz zeytinyağı gezdir. Tazelik kokan bu yemeği yanında biraz sarımsaklı yoğurtla servis ederek gönülleri kazanabilirsin.
Pancar Kavurması
Sofrada ne kadar çok renk kullanırsan o kadar daha göz alıcı olur. Menüne ekleyeceğin pancar, muhteşem kırmızısıyla menüne ayrı bir güzellik katar. Pancarseverler için bahar ayları en verimli dönemlerdir. Pancar kavurma da hem tek başına hem de salatalarla tüketilebilen ve oldukça sevilen bir tariftir.
Knorr Doğal Sebzeli Çeşni 750GR
Dengeli karışımı ile yemeğinize uyum sağlar, baskın bir tat bırakmaz. Yemeğinizin lezzetini katlar.
Daha Fazlasını Görüntüle