Şeker Karamelize Etmek
Karamelize etme işlemi sadece şekerde değil pek çok gıdada da uygulanabilir. Fırın ürünlerinde, kahvede, içeceklerde, birada ve hatta yer fıstığında, soğanda, sarımsakta bile bu işlem sıklıkla kullanılır. Ama tüm kullanılan ürünlerde temel amaç, yüksek ısının etkisiyle şeker molekülünün ortaya çıkmasını sağlamaktır.
En çok bilinen ve kullanılan şeker karamelizasyonu yönteminde yüksek sıcaklıkta ısıtılan şeker, içerisinde yer alan moleküllerin dehidrasyon ve oksidoredüksiyon reaksiyonları ile kimyasal bir değişikliğe uğrar. Böylece daha koyu renkli ve kıvamlı bir maddeye dönüşür. Karamelize edilirken yüksek sıcaklığa maruz kalan şeker, önce erimeye başlar, sonra köpürür ve bu aşamada içindeki su buharlaşır. Buharlaşan suyun da etkisiyle daha kıvamlı, yapışkan hale gelir ve rengi koyulaşır.
Karamelize Soğan
Karamelize soğan son yıllarda daha da popülerlik kazanmış durumda, çünkü yemeklere kattığı tat ve aroma oldukça lezizdir. Özellikle et yemeklerinde, etle karamelize soğanın hafif şekerli lezzeti birbirine çok yakışır. Hemen hemen her tür soğan karamelize edilebilir. Bu işlem sırasında soğanın içinde var olan şekerin ortaya çıkması ile soğan lezzetine lezzet katar. Soğanı karamelize ederken, tavaya az bir yağ koyduktan sonra biraz pekmez, esmer şeker ya da sirke eklemek, karamelize soğan püf noktaları arasında sayılabilir.
Karamelize soğan nerede kullanılır dersen de şefim, kullanım alanı oldukça geniş diyebiliriz. Et yemeklerinden makarnalara, mezelerden hamburgerlere ve hatta sandviçlerden balık yemeklerine dek neredeyse her yemekte karamelize soğan kullanabilirsin. Gurme bir lezzet olan soğan çorbasını da karamelize edilmiş soğanla yapabilir ve lezzetini katlayabilirsin. Karamelizasyon işlemini sadece soğanda değil, meyvelerde de uygulayabilirsin. Örneğin karamelize elma mus ballı gevrek ile karamelize edilmiş elmaları diğer malzemelerle buluşturarak benzersiz bir lezzete imza atabilirsin.
Karamelize Etmenin Püf Noktaları
Karamelizasyon işleminde dikkat etmen gereken bazı püf noktaları var, şimdi birlikte bakalım.
- Şeker karamelize ederken yanmamasına azami özen göstermelisin, çünkü aksi takdirde tadı acılaşır ve farklılaşır.
- Önce sadece şekeri eritmeli, ardından tereyağı ya da krema ilavesi yapmalısın. Şeker erime süresi biraz uzun olduğu için bu şekilde yaparsan tereyağı yanmaz.
- Şekeri karamelize ederken kullanacağın kabın derin olmasına özen göstermelisin, çünkü sıçrarsa oldukça derin yanıklar yapabilir.
- Şekeri karamelize ederken karıştırmamak da bu işlemin bir diğer önemli püf noktası.
Tüm bu bilgiler ve püf noktaları ışığında bu lezzetli tekniği güvenle kullanabilir ve yeni reçetelerle herkesi şaşırtabilirsin. Ellerine sağlık şefim.