Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Ramazan ayı pidesinden güllacına kendine has tatları ile özenli yemeklerin hazırlandığı bir aydır. Osmanlı mutfağından günümüze Ramazan ayına özgü birçok farklı tarif ve gelenek kalmıştır. Bu özel lezzetlerden biri de Ramazan şerbetidir. Osmanlı döneminde çok çeşitli bitkiler, meyveler, baharatlar ve çiçekler kullanılarak hazırlanan şerbetler içerisinde Ramazan ayına özel şerbetler en dikkat çeken çeşitlerdir.

Geleneksel olarak şerbet hazırlığında kullanılan iki yöntem bulunur. Bunlardan ilki meyvenin suyu sıkılarak hazırlanan karışımlara eklenen şekerle yapılan şerbetlerdir. Diğer tarif ise meyvenin şırası ile birlikte şekerin bir tencere içerisinde önce iyice kaynatılıp daha sonra soğumaya bırakılması ile hazırlanır. Bu ikinci yapım şekli biraz daha zorlu gözükse de elde edilen şerbet daha yoğun ve dayanıklı yapıda olur. Bu sayede çok daha uzun süre saklanmaya da müsait olur. İhtiyaç olduğunda soğuk su ve buz katılarak istenen kıvam verilir ve servis edilir

Klasik Ramazan şerbeti tarifinde mevsimine uygun taze meyveler ile arzu edilen kuru meyveler eklenerek farklı tatlar yakalanabilir. Tarifte kulanılan vişne yerine dondurulmuş vişne kullanılabilir. Bunun yanında en çok dikkat edilmesi gereken konu şerbet için kullanılan suyun içiminin son derece yumuşak olmasıdır. Şerbet yapımında kesinlikle klorlu su kullanılmaz. Suyun sertliği hazırlanan içeceğin tadına doğrudan etki eder.

Ramazan Şerbeti Tarifi

İyi bir Ramazan şerbeti göz alıcı kırmızı rengi, enfes kokusu ve unutulmaz tadıyla sofraların baş tacı kabul edilir. Bu keyifli şerbet iyi bir ikram ve ferahlatıcı bir içecek olmasının yanında susuzluk hissinin de önüne geçer.

Malzemeler (10 Kişi İçin)

  • 1/2 kg kırmızı erik
  • 1/4 kg vişne
  • 450 gr bardağı şeker
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 5 adet karanfil
  • 3 gr yenibahar
  • 5 gr zencefil
  • 10 adet kakule
  • 4 lt su

Hazırlanışı

Eriklerin ve vişnelerin saplarını ayıklayın. Vişnelerin çekirdeklerini çıkarın. Ardından eriklerin her birini dört parçaya ayırın. Tüm meyveleri geniş bir tencereye alıp üzerine suyun 2 litrelik kısmını ekleyin. Tencereye kakule tanelerini, yeni baharı, toz zencefili, karanfilleri ve kabuk tarçını ekleyip kaynamaya bırakın. Üzerine kapağını tam olarak kapamayın, yoksa taşabilir. Bolca kaynayıp özlenen meyveleri ocaktan alıp soğumaya bırakın. Karışım ılık bir kıvama geldiğinde çok ince bir süzgeç ya da bez yardımıyla süzüp içerisine şekerini ekleyin. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Ardından içerisine kalan suyu da ekleyerek servis edin.

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.