Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Pastırması, sucuğu, tereyağı ve nicesi ile Ege'den Doğu Anadolu'ya bizi birbirimize bağlayan bu yemek kültürü, bizim en çok sahip çıkmamız gereken değer ve göz bebeğimiz olmalıdır. Oldukça zengin bir mutfak olan Türk yemek kültürü ve Türk mutfağı yemekleri; Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Arap mutfaklarından esintiler taşır. Türk mutfağına dair oldukça fazla bizlere özgün ve önemli detay bulunmaktadır. Bunlardan birazına burada yer verelim istiyoruz. Bütün şefler buraya! Sizleri ilgilendirecek birkaç dize var bu yazıda!

Türk Mutfağına Dair 10 İlginç Bilgi

  • Türk mutfağının en önemli kısmını kebap yemekleri oluşturmaktadır. Yasalar tarafından koruma altına alınmış birçok kebap türü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra domuz, at, ayı, kurbağa ve salyangoz gibi uç örnekler dışında tüm av etleri, kümes hayvanları, sığır etleri, balıklar ve yüzlerce sebze ve meyve bu mutfakta kendine yer edinmiştir. Et kültürü yüzlerce yıl boyunca göçebe yaşam sürmemizden bizlere kalan bir kültürdür.
  • Ege ve Akdeniz kıyısı boyunca peynir, zeytinyağı, çeşitli taze sebzeler ve deniz ürünleri daha sık kullanılırken Anadolu’da bakliyat, tereyağı ve sığır eti yemeklerde daha baskındır. 
  • Karadeniz kıyılarında hamsi, palamut ve istavrit gibi balıklar sıkça pişirilir. Ayrıca, ıspanak, karalâhana ve mısır en karakteristik sebzelerdir.
  • Geleneksel Türk mutfağında yemeklerde domates yerine sıklıkla erik ve kayısı gibi meyveler kullanılır. Izgara, haşlama ve fırınlama ise en sık kullanılan pişirme yöntemleri arasında gelir. Otantik bir pişirme yöntemi ise tandırdır. Tandırda et yeraltındaki bir kuyunun içinde közleşmiş odun ateşinde saatler boyunca pişirilir. Sonuçta çok yumuşak ve lezzetli bir et elde edilir. Bu lezzetli eti ise bir kere tattığında sürekli bu lezzeti her yediğin yemekte ararsın..
  • Deniz ürünleri; ızgara, tava, füme, lakerda, buğulama ve fırınlama yöntemleri ile hazırlanır. Hamsi, istavrit, palamut, çipura, lüfer, levrek ve alabalık en çok tüketilen balıklar arasında gelir. Midye ve karides de genel olarak kıyısı olan bölgelerde tüketilmektedir. Özellikle İzmir ve Antalya dolayları bu lezzetlerin en çok tüketildiği şehirlerdir; bizden söylemesi..
  • Süt ürünleri mutfağımızda önemli bir yere sahiptir. Süt, yoğurt, krema, tereyağı ve kaymak sofraların olmazsa olmazları arasında gelir. 
  • Çorbalar da sofraların vazgeçilmez değerleri arasındadır. Özellikle kış aylarında yemek her zaman sıcak bir çorba ile başlar. En çok tüketilen çorbalar Tarhana, Ezogelin, Mercimek ve Yayla çorbasıdır. Yoğurt çorbası gibi soğuk servis edilen çorbalar ise yaz aylarında tercih edilir. İtiraf et; soğuk bir kış sabahında içtiğin tarhana çorbasının tadını başka hangi yemekte bulabilirsin ki?
  • Ana yemek olarak güveçte sebzeler, av ya da kümes etleri, balık ya da sığır etli yemekler tercih edilir. Bu yemeklerde baharat ve çeşniler önemli rol oynar. Baharat, bu kültürü temsil eden en önemli değerlendendir.
  • Salatalar yöreden yöreye farklılık göstermekle beraber mevsim yeşillikleri, kuru yemişler, soğan ve domates sık kullanılan malzemelerdir. Salataların sosu mutlaka zeytinyağı, limon ve sirke ile hazırlanır. 

Meşhur Türk Mutfağı Yemek Tarifleri
 

Çocukluğumuzdan Gelen Bir Tat: Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi

Malzemeler

  • 300 gram asma yaprağı
  • 1 adet limon
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı sıcak su

İç Harcı ;çin:

  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1/2 çay kaşığı tarçın

Nasıl Yapılır?

  • Sarmanın iç harcını hazırlamak için yarım su bardağı zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdır. 3 adet yemeklik doğranmış soğanı hafif renk alana kadar kavur. Ardından üzerine 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstığı da  koyup kavurmaya devam et.
  • Ilık suda 5 dakika kadar bekletip, suyunu süzdürdüğün 1,5 su bardağı pirinci soğanlarla birlikte, pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar kavur.
  • Ardından sırasıyla; 1 yemek kaşığı kuş üzümü, birer çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar ve tarçın ekleyip karıştır. Yaklaşık 1 su bardağı sıcak suyu da ilave et ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan al.
  • Salamura asma yapraklarını tezgahın üzerinde damarlı kısımları üstte kalacak şekilde aç. Her bir yaprağın orta kısmına, hazırlayıp ılıttığın iç harçtan birer tatlı kaşığı kadar paylaştır.
  • Kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyerek tüm yaprakları sıkı bir şekilde sar.
  • Sarma tenceresinin tabanını birkaç adet asma yaprağı ile kapla. Hazırladığın sarmaları sıra halinde, yan yana diz. Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştir.
  • Pişme esnasında açılmamaları için üzerlerine düz bir servis tabağı kapat. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişir. Arzuya göre ılık ya da soğuk olarak servis et.

Harikalardan Biri: Haşlama İçli Köfte Tarifi

Malzemeler

  • 300 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş reyhan
  • 1/2 çay kaşığı acı toz kırmızı biber
  • 1/4 demet maydanoz

Dış Hamuru İçin:

  • 3/4 su bardağı ince bulgur
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı sıcak su

Köfteleri Haşlamak İçin:

  • 6 su bardağı sıcak su

Nasıl Yapılır?

  • Köftelerin iç harcını hazırlamak için kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğra.
  • Ayçiçek yağını küçük bir tavada kızdırdıktan sonra kuru soğanları hafif bir renk alana kadar sotele.
  • Orta yağlı kıymayı kat, suyunu çekip renk alana kadar kavur.
  • Tuz, karabiber, kurutulmuş reyhan ve acı toz kırmızı biberle birlikte kavrulmuş kıymayı çeşnilendir.
  • Son olarak, incecik kıyılmış maydanoz yapraklarını ekledikten sonra hazırladığın iç harcı ocaktan al.
  • Dış hamur için incir bulgur ve irmiği derin bir tencereye al. Sıcak su ve tuz ekledikten sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişir.
  • Ocaktan alıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra azar azar un ilave ettiğin bulgur karışımını, tahta bir kaşıkla karıştır.
  • Yoğurarak kıvam almasını sağladığın hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar kopart.
  • Baş parmağınla orta kısımlarına çukur açtıktan sonra, önceden hazırladığın ve soğumuş olan iç harçla doldur.
  • Yuvarladığın köfteleri hafifçe bastırarak arzuya göre yassı şeklini ver. Harç bitene kadar aynı işlemi tekrarla.
  • Derin bir tencerede kaynattığın sıcak suya hazırladığın köfteleri at.
  • Dış hamurları yumuşayana kadar yaklaşık 10-15 dakika haşladığın köfteleri, bir kevgir yardımıyla çıkartıp servis tabağına al.

Knorr Sebzeli Çeşni 750 g

Knorr Sebzeli Çeşni ile yemekleriniz dört mevsim aynı kalite ve lezzette. Knorr Sebzeli Çeşni 750 g UFS güvencesiyle satın almak için hemen tıklayın!

Find out more
30 178
₺29,64 Product Price

En Güzel Hızlı Yemek : Lahmacun

Malzemeler

Hamur İçin:

  • 500 gram un
  • 1/2 paket yaş maya
  • 200 gram su
  • 10 gram
  • tuz

İç Harç İçin:

  • 500 gram dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 demet maydanoz

Nasıl Yapılır?

  • İç harç için öncelikle soğan ve sarımsağı birlikte mutfak robotundan geçir.
  • Bir kapta; kıyma, robottan geçirdiğin soğan ve sarımsak, domates, biber, salçalar, tuz, karabiber, pul biber ve kıyılmış maydanozu karıştır.
  • Hazırladığın harcını dolaba kaldır.
  • Hamuru için unu geniş bir kaba ele.
  • Bir parça su yardımı ile yaş mayayı sulandır.
  • En son tuzu ilave edecek şekilde hamuru yoğur. Bezeler halinde hafif unlanmış tezgahta üzerini nemli bezle mayalandırmaya bırak.
  • Fırını 170 derece fansız programa ayarla.
  • Mayalanan bezeleri oklava veya merdane yardımıyla incelt.
  • İç harcı incelttiğin hamurlara paylaştır ve fırında dilediğin ölçüde kızarana kadar pişir. İşte bu kadar, afiyet olsun!

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.