1. İtalyan Mutfağı ve Massimo Bottura
Öncelikle en iyi dünya mutfakları listesinde ilk sıralardaki yerinden asla taviz vermeyen İtalya’ya gidiyoruz şefim. Genel algı, İtalyan mutfağının pizza ve makarnadan ibaret olduğu yönünde olsa da bu ülke milattan önceki yıllardan gelen, köklü ve sağlam bir gastronomi tarihi sunuyor. Uzun ve kalabalık sofralarıyla ünlü İtalyan mutfağında et çeşitleri, taze sebzeler ve soslar her daim ön planda. Bölgelere göre farklılık gösterse de domates sos, zeytinyağı ve sarımsak bu mutfağın vazgeçilmez malzemeleri arasında yer alıyor. Gorgonzola, parmesan, mozzarella gibi popüler peynirler de hem hamur işlerine hem de sebze yemeklerine uyum sağlıyor ve sıklıkla kullanılıyor. Tatlı konusunda zengin alternatifler sunan İtalyan mutfağı cannoli, tiramisu ve geleneksel biscotti tarifiyle damakları şenlendiriyor.
İtalyan mutfağı denince akla gelen ilk isim olan Michelin yıldızı sahibi şef Massimo Bottura ise bir şefin de ötesinde, ilham veren bir gastronomi gurusu. İtalya’nın Modena şehrinde yer alan üç Michelin yıldızlı restoranı Osteria Francescana’da sanatını konuşturan Bottura, dünyanın farklı yerlerinde de restoranlar işletiyor. Diğer yandan da kendi markasıyla balzamik sirke, zeytinyağı ve doğal yağ üretimine devam ediyor. Gastronomi dünyasına kitaplarla ve belgesellerle de katkıda bulunan Massimo Bottura’yı yakın takibe alarak ondan pek çok şey öğrenebilirsin şefim.
2. Lübnan Mutfağı ve Alan Geaam
Antakya mutfağı ile benzerlikler gösteren Lübnan mutfağının öne çıkan lezzetleri kuşkusuz rengarenk mezeleri. Pek çok medeniyetten etkilenmiş bu mutfak, lezzet tutkunlarına falafel, humus, tabule, babagannuş, patlıcan ezme gibi aşina olduğumuz lezzetlerin haricinde pek çok özgün reçete de sunuyor. Mesela vişneli köfte onlardan biri şefim! Kuzu kıyma ile hazırlanan bu köftenin özelliği Lübnan usulü vişne sos ile lezzenlendirilmiş olması. Baharatlarıyla ünlü olan bu oryantal mutfakta sıra tatlılara geldiğinde, ciddi bir Osmanlı esintisi karşımıza çıkıyor. Lokum ve baklava dışındaki çeşitli sütlü tatlılar, geleneksel Arap kahvesi ile servis ediliyor.
Mutfak tutkusuyla genç şeflerin ve gurmelerin yakın markajı altındaki Michelin yıldızlı şef Alan Geaam, Paris’teki kendi adını taşıyan restoranında hünerlerini sergiliyor. Lübnan mutfağının geleneksel lezzetlerini yenilikçi yorumlarla misafirlerine sunan Alan Geaam’ın menüsünde tahin köpüğü ve nohut sosuyla sunulan füme falafel gibi özgün lezzetlere rastlamak mümkün. 24 yaşında Paris’e yerleşen ve sıfır noktasından zirveye ulaşan Geaam’ın yaşam hikayesi de en az sıra dışı tarifleri kadar ilham verici.
3. Hint Mutfağı ve Vineet Bhatia
Alametifarikası binbir çeşit baharat olan Hint mutfağı, senelerdir popülaritesini kaybetmeyen ülke mutfaklarından biri şefim. En iyi dünya mutfağı yemekleri arasında öne çıkan pek çok imza yemeğe sahip Hint mutfağında köri, tarçın, kişniş, kimyon gibi lezzetlendiriciler baskın tatlar olarak görülüyor. Bu tip baharatlarla arası iyi olanlar için Hint mutfağı bulunmaz nimet! Balık ve pirinç dışında et ürünleri ve buğdayın da ana malzeme olarak kullanıldığı bu leziz yeme-içme kültürünün en önemli elementi ise çay. Ancak Hintlilerin bizden farkı, çayı sütle karıştırarak içmeleri…
Çocukluğundan miras kalan geleneksel tarifleri yenilikçi dokunuşlarla buluşturan ve Hint mutfağının ilk Michelin yıldızlı şefi olan Vineet Bhatia, ülkesinin mutfağını dünyaya tanıtan şefler arasında bir yıldız gibi parlıyor. “Modern Hint mutfağının babası” olarak adlandırılan Bhatia, gastronomik faaliyetlerinin merkezi olarak Londra’yı seçmiş olsa da dünya üzerinde 10’u aşkın restoranı var.
4. Çin Mutfağı ve Shirley Chung
Kullanılan malzeme çeşitliliği bakımından hiçbir mutfakla kıyaslanamayacak kadar zengin olan Çin mutfağı, yetenekli şefleriyle dünyanın en iyi şefleri listelerinde de öne çıkıyor. Çinli şefler, menülerinde soya fasulyesi, tofu, pirinç unu gibi kendilerine has içerikler kullanmanın yanı sıra dana ya da koyun eti gibi tüm dünya mutfaklarında tercih edilen malzemelere de yer veriyor. En sık başvurdukları yöntemler ise yemekleri wok tavada ve kızgın yağda ya da buharda pişirmek. Kızarmış bazı etler ve özellikle Çin böreği gibi atıştırmalıklar bu mutfağın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Kitapları ve verdiği röportajlarla gastronomi kültürüne katkılarda bulunan Shirley Chung, Çin’in yetiştirdiği değerli şefler arasında ön sıralarda sayılıyor. Katıldığı bir gastronomi yarışmasıyla ün kazanan Chung, bu ünü parlak bir kariyere dönüştürmeyi başardı. Kendi restoranlarını açan, gastronomik danışmanlık veren ve bir yemek kitabı yazan Chung, geleneksel Çin mutfağını modern tariflere dönüştürme konusunda son derece yetenekli.
5. Yunan Mutfağı ve Lefteris Lazarou
Damak zevkimize belki de en uyumlu mutfaklardan birisi olan Yunan mutfağı, yoğun olarak Akdeniz’e özgü gastronomi kültüründen esinleniyor. Zeytinyağlı yemeklerin sıklıkla tercih edildiği bu mutfakta; dolmalar, börekler, patlıcanlı tabaklar, köfteler ve bol soğanlı yahniler gibi aşina olduğumuz tarifler karşımıza çıkıyor. Restoranlarda balık ve deniz ürünlerine de sıklıkla yer veren ülke mutfağı, en çok da peynir düşkünlerinin favorisi. Pek çok farklı peyniri, farklı tekniklerle hazırlayarak menülerine ekleyen Yunan şefler, lezzetlerini tüm dünyaya tanıtıyor.
Yunanistan’ın Michelin yıldızlı ilk şefi olan Lefteris Lazarou, ülkenin en deneyimli ve en ünlü şefi. Kariyerine genç yaşlarda gemi şefi olarak başlayan Lazarou, birbirinden yenilikçi deniz mahsulü tarifleri ile modern Yunan gastronomisinde adeta çığır açtı. Lazarou, Varoulko isimli ünlü restoranında özgün lezzetlerini sunmaya devam ediyor.
Dünyaca ünlü şefleri ve ilham aldıklarını, dünya gastronomi sahnesinde neler olup bittiğini takip ederek sen de mutfaktaki yaratıcılığına olumlu etkiler katabilirsin. Misafirlerinin deneyimini eşsiz kılmak için araştırmaya devam et şefim!