Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Enginar Nasıl Temizlenir?

enginar

Enginar, sert dış yapraklara sahiptir. Enginarın genellikle kalbi olarak adlandırılan orta göbek kısmı yenilse de yaprakları da tüketilebilir. Bu durumda öncelikle yapılması gereken enginar ile nasıl bir yemek yapılacağına karar vermek ve enginarı ona göre temizlemektir. Yemeklik enginar nasıl temizlenir ve enginar nasıl soyulur aşama aşama bakalım:

  • Enginar öncelikle soğuk suda iyice yıkanmalı ve yapraklarının arasının da temiz olduğundan emin olunmalıdır.
  • Enginar bir çanak haline getirilecekse, üstten iki parmak kadar kısmı keskin bir bıçak yardımıyla kesilmelidir.
  • Geriye kalan yaprakların sert uçları bir bıçak ya da mutfak makası yardımıyla güzelce ve dikkatlice temizlenmelidir.
  • Yapraklar temizlendikten sonra enginarın içinde tüylü bir kısım belirir. Bu tüylü kısım bir kaşık yardımıyla çıkarılarak temizlenmelidir.
  • Bu aşamada enginar havayla temas edeceği için kararabilir. Kararmaması için limonla ovulmalı ya da limonlu suda bekletilmelidir.
  • Bu aşamaya dek geldiysek, dolmalık enginar nasıl temizlenir sorusuna cevap verdik demektir. Bu şekilde temizlenmiş enginardan harika bir dolma hazırlanabilir. Enginar dolması yapılırken yaprakların içleri pirinçle doldurulur ve yerken tüm yapraklar dişlerle tek tek sıyrılarak yenilir. 
  • Zeytinyağlı enginar yapılacaksa temizleme işlemine devam edilmeli, kalan yaprakların hepsi tek tek temizlenmelidir. 
  • Peki, enginarın sapı nasıl temizlenir? Enginar temizlerken sap tamamen kesilmeli ya da üstündeki yapraklar itinayla ayrılmalıdır.
  • Sapı da ayrıldıktan sonra kalan sarı taç yaprakların kesilerek ayrılması gerekir.  Geriye kalan kısımdaki tüyler de tekrar temizlenmelidir.
  • Bu aşamada yine enginarın kararmaması için limonla ovulması ya da limonlu suda bekletilmesi gerekir.
  • Lezzetli bir zeytinyağlı enginar için kenardaki kılçıkların da temizlenmesi gerekir. Peki, enginarın kılçığı nasıl temizlenir? Bu aşamada çanak şekindeki enginarların en dış kısmı bir bıçak yardımıyla temizlenebilir.

Enginar Nasıl Saklanır?

enginar

Enginar eğer hemen tüketilmeyecekse buzdolabında ya da buzlukta ve derin dondurucuda saklanabilir.

  • Buzluk veya derin dondurucuda saklanacak enginarlar, öncelikle limonlu suda bekletilmelidir.
  • Bir tencerede kaynayan kaya tuzlu suda 2-3 dakika kadar haşlanan enginarlar, bir kevgirle alınıp buzlu suya atılır. Böylece enginarlara şoklama işlemi yapılmış olur ve renkleri de kararmaz.
  • Buzlu suda 1 dakika kadar bekleyen enginarlar alınır ve güzelce kurulanır.  Buzdolabı poşetlerine yerleştirilip dondurucuya ya da buzluğa kaldırılır.
  • Pişmiş enginar buzdolabında 2-3 gün, oda sıcaklığında ise en fazla 3 saat kadar durabilir.
  • Kararan enginar nasıl beyazlatılır sorusunun yanıtı ise ne yazık ki enginarı beyazlatmanın mümkün olmadığı yönündedir. Ancak enginarın kararmasını önlemenin en etkili yolu limonla ovmak ya da limonlu suda bekletmektir.
enginar

Enginar faydaları saymakla bitmeyecek çok ama çok lezzetli bi bahar sebzesidir. Bu nadide çiçeğin sofraları süslemek için az bir zamanı vardır ve bunu değerlendirmek gerekir. Sen de en güzel bahar menülerinde enginara yer verebilir ve en güzel reçeteleri onunla hazırlayabilirsin şefim. Ellerine sağlık.

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu