Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Baklagil Çeşitleri Neler? 

Baklagil Çeşitleri Neler?

Birbirinden renkli ve iştah açan görüntüleriyle baklagil çeşitlerine bir bakalım şefim. 

  • Nohut: Ülkemizde en çok İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen nohut, en sevilen ve en çok tercih edilen bakliyat türü. Çorum’un meşhur leblebisi de nohuttan yapılıyor, yemelere doyulmayan humus da. 

  • Bakla: Yüksek bir protein kaynağı olan bakla, ismini baklagillere vermesi ile bilinir. Pek çok yemekte kullanılabilir ama en bilineni favadır.

  • Barbunya: Hem tazesi hem de kurusu afiyetle yenen bir baklagil. İlkbahar ve yaz dönemlerinde yetişen barbunyaların en lezzetli hali tabii ki tazeyken. 

  • Mercimek: Mercimek nerdeyse ülkemizin her bir köşesinde üretilebilir. Bizler en çok kırmızı mercimekten yapılan çorbasını bilsek de pek çok rengi ve çeşidi vardır. Kırmızı, sarı, yeşil ve siyah mercimekler, yüksek birer protein ve lezzet kaynağı. 

  • Bezelye: Çoğu yerde baklagillerden sayılmayan ama protein, nişasta, fosfor ve B vitaminleri açısından çok zengin olan leziz bir güzellik. Zeytinyağlısı da etlisi de çok güzel olur. 

  • Börülce: Hem tazesi hem de kurusu afiyetle yenen börülceler, protein ve nişasta bakımından oldukça zengin. Ege bölgesinde tanesiyle birlikte kabuk kısmı da tazeyken tüketilen börülceler, diğer bölgelerimizde genellikle kuru olarak tercih ediliyor. 

  • Fasulye: Ülkemizin milli yemeği kuru fasulyedir dersek abartmış olmayız. Hem lezzetli hem de çok doyurucu bir bakliyat olan kuru fasulye hemen hemen her evde pişirilir, yanına da en çok pirinç pilavı yakışır. 

  • Soya Fasulyesi: Ülkemizde son 10 yıldır kendisine hatırı sayılır bir yer edinmiştir. Pek çok üründe yağı kullanıldığı gibi, et ile ikame edilebilen bir bakliyat çeşididir. Pastalarda, ekmeklerde ve hamurlu gıdalarda da yaygın olarak kullanılır. 

Baklagilleri Uzun Süreli Saklamak İçin Püf Noktaları 

Baklagilleri Uzun Süreli Saklamak İçin Püf Noktaları

Her gıda ürününde olduğu gibi baklagillerde de saklama koşulları oldukça önemli. Çünkü bu şekilde ziyan etmeden ve uzun süreli olarak onları saklayabilir ve ihtiyacın olduğu anda dilediğin gibi kullanabilirsin. 

  • Baklagillerin uzun ömürlü olmasını istiyorsan mutlaka ama mutlaka nem olmayan bir ortamda saklamalısın. Nem bu tarz gıdalar için çok sakıncalı. 

  • Uygun ölçülerde ve kapağı sağlamca kapanan bir baklagil kavanozu oldukça güvenli bir saklama yeridir. 

  • Kavanoz yerine baklagil çuvalı ya da pamuklu bezden yapılmış keseler de tercih edebilirsin. 

  • Uzun süre bekleyen baklagilleri zaman zaman genişçe bir tepsiye boşaltıp havalandırdıktan sonra tekrar kaldırman, daha uzun ömürlü olmaları için bir metot.

  • Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagilleri, haşladıktan sonra buzdolabı poşetlerine yemeklik olarak bölebilir ve bu şekilde derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsin. 

  • Derin dondurucudan çıkarıp kullanacağın baklagillerin pişme süresi çok daha kısalacaktır, ancak pişerken fazla karıştırmamalısın aksi takdirde formları bozulabilir. 

Baklagillerin Böceklenmemesi İçin Ne Yapmalı?

Baklagillerin Böceklenmemesi İçin Ne Yapmalı?

Baklagil türleri ve çeşitleri gördüğün gibi oldukça çok ama hepsinin tek bir ortak noktası var. Böcekler baklagilleri çok sever. Ancak baklagillerini böceklenmekten kurtarmanın yolları var şefim:

  • Eğer baklagillerinin uzun süre böceklenmeden kalmasını istiyorsan onları buzdolabında saklayabilirsin. Yeterince büyük biz buzdolabın varsa baklagillerin asla böceklenmeyecektir. 

  • Baklagilleri kavanozda ya da bez bir torbada saklarken böceklenmesini önlemek için içlerine bir tutam tuz atabilirsin. Tuz hem nemlenmesini engelleyecek hem de böcekleri uzak tutacaktır. 

  • Bir diğer yöntem ise kurutulmuş defne yaprağı. Baklagilleri sakladığın kavanozlar ve bez torbalara bolca kurutulmuş defne yaprağı koyarsan böcekler bundan hiç hoşlanmaz ve baklagillerini rahat bırakır.

Birkaç basit ve pratik yöntemle baklagillerini böcek istilasından kurtarabilirsin şefim. 

Baklagille Yapabileceğiniz Yemekler

Baklagille Yapabileceğiniz Yemekler

Rengarenk baklagillerle yapabileceğin o kadar çok tarif ve güzel yemek var ki şefim. Hem denemesi hem de pişirip sunması ayrı birer zevk. Gel bu tariflere bir göz atalım.
  • Mutfağımızın klasikleri olan; kırmızı mercimek çorbası, etli nohut, sucuklu kuru fasulye, zeytinyağlı barbunya, erişteli yeşil mercimek çorbası, mercimek köftesi, kuru bakla yemeği, fava, fasulye piyazı, nohutlu pirinç pilavı, falafel ve içinde tüm bakliyatları birleştiren Antep usulü alaca çorba bunlardan sadece bazıları. 

  • Mutfağımızın son moda güzellerinden; kuru börülce salatası, haşlanmış nohut suyundan yapılan vegan mereng, nohutlu diyet salatalar, kuru börülce ve kinoadan yapılan köfteler, körili nohut yemeği, mercimekli ve soya kıymalı içli köfte bu tarz yemeklere örnekler.

  • Bunların dışında yine klasik tariflere farklı dokunuşlar barındıran nohut çorbası, barbunya pilaki ve taze fasulye kavurması tariflerine de linklere tıklayarak ulaşabilirsin şefim.

Baklagillerin çeşitleri ve sundukları oldukça çok. Yapabileceklerin ise senin hayal gücüne ve yeteneğine bağlı. Bundan sonrası sana kalmış, haydi kolay gelsin şefim!

 

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu