Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Fırında Meyve Kurutma


Fırında meyve kurutma son derece pratik bir yöntemdir. Meyvenin fırında şahane bir şekilde kuruması için  öncelikle mevsiminde, taze ve olgun meyveleri seçmelisin. Ham olanların tadı, rengi ve doğal şekeri az olur. Geçmiş olanlar ise fazla lifli ve dağılmaya müsait yapıdadır. Bir de tabii iyice temizleyip arındırmalı, üzerinde herhangi bir yara ya da ezik olmadığını kontrol etmelisin. Hasarlı meyveleri kurutsan da dayanmaz, bozulur. Hem kendi yenilmez hem de birlikte sakladığın diğer meyvelerin de çürümesine neden olur. Aman dikkat!

Meyveleri fırında kuruturken aynı incelikte kesmeye özen göster. Tepsini hazırla, kağıtları ser ve vaktinin bol olduğu bir günü seç. Kullandığın meyvenin türüne ve yapısına göre 40 - 50 derece arası bir sıcaklıkta saatler sürecek keyifli bir maraton seni bekliyor. Unutmadan hatırlatalım; fırında pişirme yaparken kapağını üç parmak kadar açık bırak ki içeri bol bol hava girsin.


Kayısı, İncir, Üzüm

 

Bu muhteşem üçlü en şekerli meyvelerden. Kurutulmuş halleri geleneksel mutfağımızda tatlılarda, hoşaflarda, pilavlarda sıklıkla kullanılır. Sıcak iklimlerde güneşte kurutulan lezzet üçlüsünün fırın ya da makinede kurutulması da son derece kolaydır. Kayısıyı kurutmak için ortasından ikiye kes ve çekirdeklerini çıkar. Bir kurutucu kullanıyorsan rafına, fırın kullanıyorsan tepsiye, kestiğin tarafları üste gelecek şekilde diz. Kurutma işlemi yaklaşık 45 derecede 8-10 saat kadar sürecek. Çıkardıktan sonra kapalı bir kaba almadan önce oda sıcaklığında bir o kadar daha bekletirsen içerideki ısıyı da dengelersin. Böylece kuru kayısıların daha dayanıklı olur. Bu arada çıkardığın çekirdekleri sakın atma. Onları kır ve leziz içlerini de yemeklerinde, tatlılarında kullan.

İnciri kurutmak içinse tazelerinden seç. Yıkayıp iyice kurula ve 43- 46 derece arası bir sıcaklıkta yaklaşık 12 saat boyunca kurumaya bırak. İçinin tam olarak kuruduğundan ve nem kalmadığından emin ol. Çünkü incir çok kolay kurtlanan bir meyvedir. Uzun süre saklanabilmesi ve birbirlerine yapışmaması için üzerine biraz nişasta serp. Serin ve kuru bir yerde muhafaza et.

Kuru üzüm kan yapar, can yapar. Kurutmadan önce üzümlerini ufak bir işlemden geçirmek ise işini kolaylaştırır. Üzümleri birkaç dakika boyunca kaynayan suya daldırıp hemen ardından soğuk suya al. Bu şok haşlama yöntemi bozulmadan daha kısa düzgün bir şekilde kurutma işlemi gerçekleştirmene yardımcı olur. Eğer büyük çekirdekli üzümler kullanıyorsan sivri uçlu bir bıçak yardımıyla çekirdeklerini çıkarabilirsin. İyice kuruladığın üzümleri tepside ya da kurutucuda yaklaşık 55 derecelik bir ısıda 6 - 10 saat arasında kurutabilirsin.

Portakal, Elma, Erik


Meyveleri kuruturken eşit kalınlıkta kesmen homojen bir kurutma için çok önemli. Yoksa istediğin tadı ve şekli yakalayamazsın. Elma gibi, armut gibi sert meyveleri keserken mandolin kullanabilirsin. Müziğin gücünü kullanmayacaksın, rende olanından bahsediyoruz. Mandolin rende yardımıyla istediğin sabit kalınlığı kolayca elde edersin. Elmaları yıkayıp, soyup, kestikten sonra minik bir işlem gerekecek. Bunun için 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı limon suyu koyup bir karışım hazırla. Elmaları kurutmaya başlamadan önce bir sprey yardımıyla bu karışımı üzerine sık. Limonlu su, kararmalarını önleyecek ve daha hızlı kurumalarına yardımcı olacak. Yaklaşık 50 derecede 8 saat süreyle kurumaya bırakman yeterli.

Nefis kokulu kurutulmuş portakallar hazırlamak için onları yarım santimlik dilimlere ayır. Çekirdekleri varsa çıkar. Portakalları 90 derecede 12 saat ya da  40 derecede 24 saatte kurutabilirsin. Acelen yoksa daha uzun sürede kurut. Çünkü yavaş kurutma portakalın içerisindeki yağ asitlerini korur ve daha fazla aroma verir. Kuru erikler de portakallar gibi uzun sürelerde kurur. Yıkayıp suyunu aldığın erikleri ikiye kes; çekirdeğini, sapını çıkar ve kestiğin kısımlar yukarı bakacak şekilde diz. Eriklerin kuruması 50 derecelik bir ısıda 12-30 saat arası sürer.

Kurutulmuş Meyve Tarifleri


Meyveler, sulu yapılarını kurutma süresinde kaybeder. Fakat bu sırada içlerinde bulunan şeker ve aromalar yoğunlaşır. Bu yüzden kurutulmuş meyveler, pastalar, ekmekler, turtalar, pudingler ve tatlıların baş tacıdır. Fakat sadece bu tariflerle kullanıldığını düşünüyorsan yanılıyorsun. Kuru meyveler, sadece kendi başlarına harika birer atıştırmalık. Sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin pek sevdiği kahvaltılık gevrekler ve granolalar için de önemli malzemelerdir. Bunun dışında Osmanlı Mutfağı da dahil olmak üzere bir çok farklı mutfakta salatalar, pilavlar ve etli yemeklere lezzet katar.

Kurutulmuş meyve tariflerinde sıcak suyun gücünden faydalanmalısın. Zengin tatlarını kazanmaları için sıcak suda yumuşayıncaya kadar beklemeleri yeterli. Kalan suyu, süzüp dökerek ziyan etme sakın. Bunu da yemeğine ya da tatlına ekleyebilirsin. Kuru meyveler doğal olarak tatlıdır, ekstra şekere ihtiyaçları yoktur. Tariflerde kuru meyvenin doğal tatlılığını vurgulamak istersen üzerine biraz tuz atabilir ya da servis yapmadan önce tazelik katması için limon, portakal veya greyfurt suyu ekleyebilirsin.

Carte d'Or Buffet Vanilyalı Mus 3KG

Carte d’Or Buffet Mus Serisi’nin pratikliği ile tatlı büfenizde ilham verici reçetelere ve yaratıcılığa yer açın.

Daha Fazlasını Görüntüle
9 27
₺1.078,42 Ürün Fiyatı
Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu