Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Krema Nedir?

Krema, sütün homojenize edilmesi işleminden önce yüzeyinde biriken yağ tabakasının toplanması ile elde edilir. Bu nedenle yüksek oranda yağ içeren bir bileşendir. Paketli kremalar farklı yoğunluklarda ya da formlarda hazırlanabilir. 

Krema Çeşitleri Nelerdir?

Krema çeşitleri, ürünlerin içerdiği yağ oranına ve barındırdıkları şeker veya tuz benzeri katkı maddelerine göre sınıflandırılır. Dilersen, tüm dünyada en yaygın kullanılan krema çeşitlerine daha yakından göz atalım. 

Beyaz Krema (Sütlü Krema)

Beyaz Krema (Sütlü Krema)

Yemek kreması, unlu krema ve sütlü krema olarak da anılan beyaz krema, tuzlu lezzetlerde en yaygın kullanılan krema çeşididir. Makarna, beyaz et ve sos tariflerinde beyaz krema kullanımı oldukça yaygındır. Hazırlanan tarife ve damak zevkine bağlı olarak beyaz kremaya tuz ya da farklı baharatlar ilave edilebilir. 

 

Beyaz Krema (Sütlü Krema)

Beyaz kremaya şeker eklenmesi sonucu elde edilen pastacı kreması (Cremé Patissere) ise, birçok tatlı tarifinin vazgeçilmez bir malzemesidir. Pastacı kreması tariflerinin büyük çoğunluğunda, karışıma vanilya aroması da ilave edilir. Ekler ve profiterol kreması da temelde pastacı kreması kullanılarak elde edilir. 

Krem Şanti (Whipped Cream)

Krem Şanti (Whipped Cream)

Pastacılıkta oldukça yaygın kullanılan bir diğer krema çeşidi ise krem şantidir. Kremaya şeker ilave edilerek çırpılması sonucu elde edilen krem şanti, özellikle meyveli tatlılarda, pastalarda ve dondurma tariflerinde tercih edilir. Toz formunda kullanıma sunulan paketli krem şantiler, sana mutfakta oldukça zaman kazandırabilir. 

Double Cream (Heavy Cream)

Double Cream (Heavy Cream)

Heavy cream ve double cream isimleriyle anılan tam yağlı krema, ülkemizde hazır üretimi bulunmayan bir krema çeşididir. Ancak yurt dışı menşeili tatlı ve yemek tariflerinde double cream’e sıklıkla rastlayabilirsin. %40 oranında yağ içerdiği için oldukça yoğun bir kıvama sahiptir. 

Ekşi Krema (Sour Cream)

Ekşi Krema (Sour Cream)

Ekşi krema doğrudan tariflerde kullanılmasının yanı sıra, sos olarak da servis edilen bir krema çeşididir. %20 oranında yağ içeren ekşi krema, kremanın pastörize edilmesi ve içine laktik asit bakterisi eklenmesi sonucunda hazırlanır. Meyveli tatlılara mayhoş bir tat eklemek için kullanılabilir. Ancak genel kullanım alanı çorba ve sebze yemekleridir. 

Krema Nasıl Kullanılır?

Krema Nasıl Kullanılır?

Krema çeşitlerinin tümünün her zaman çelik tencereler kullanılarak hazırlanması tavsiye edilir. Ayrıca kullandığın kremadan en iyi performansı alabilmek için, kremayı kullanım öncesinde yaklaşık 12 saat boyunca +4 derecede bekletmen gerekir. Böylelikle kremanın kıvamı ve dokusu, tarifine en doğru etkiyi verebilir. Oda sıcaklığında, ısınmış bir tezgahta ya da ocağın başında uzun süre boyunca bekleyen kremanın dokusu kolaylıkla bozulabilir. 

 

Krema Nasıl Kullanılır?

Kremanın kıvamını kontrol etmek için, her zaman aynı boyda tava ve tencereleri tercih etmelisin. Elbette bu esnada kullandığın sıcaklık da aynı miktarda olmalı. Aksi takdirde hatalı sonuçlara ulaşabilirsin. Krem şanti kullanırken artan ve daha sonra tekrar kullanmak istediğin kısmı mutlaka buzdolabında ve ağzı kapalı bir kap içinde bekletmelisin. Sönen krem şantiyi yeniden kullanırken, elde çırpma işleminden kaçınmalı, mikserden yardım almalısın. 

Krema hazırlarken kullandığın tüm malzeme ve araç gereçlerin hijyenine özen göstermelisin. Aksi takdirde süt, yumurta ve yağ gibi bileşenlerde bakteriler üreyebilir. Pastacı kreması hazırlarken kremayı oda sıcaklığında soğutmalısın. Bu esnada kremanın yüzeyinin kabuk tutmaması için belirli aralıklarla karıştırmalı ve tamamen soğuduğunda ağzı kapalı bir şekilde buzdolabına almalısın. 

Doğru krema çeşidini tercih ederek ve az önce sözü geçen püf noktalarını göz önünde bulundurarak birbirinden leziz tarifleri kolaylıkla hazırlayabileceğinden emin olabilirsin! 

 

 

 

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.