Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Çevresel sorunların küresel boyutlarda ele alınarak mahalli çözümler üretilmesini ya da en basit anlamıyla yerel çabalar geliştirilmesini ön gören bu hareketin yiyecek - içecek kültürüne yansıması, aslında oldukça lezzetli sonuçları da beraberinde getirdi.

Organik tarım ve eko turizmin gelişmesi ile kendi içine dönen ve malzeme seçiminden üretime kadar tüm süreci yerel çözümler ile sonuçlandıran anlayış, ürünlerini vermeye başladı. Sürdürülebilirliğin yanı sıra yerel halkın sosyo-ekonomik gelişimi için de önemli bir kaynak olan eko turizm, genellikle aileler tarafından işletilen küçük işletmelerde yerel mimari ve yerel kaynakların kullanımını hedef alıyor. Doğal çevreyi ve kültürel yapıyı koruyup kollayarak verimli bir turizm faaliyeti gerçekleştirmeyi hedefleyen eko turizm anlayışı, halkın refahını ve sosyo-ekonomik dengeyi gözetmeyi de beraberinde getiriyor.

Günümüzde oldukça kolay ve masrafsız bir hale gelen tanıtım faaliyetleri ile de ön plana çıkarılabilecek yerel tatlar ve lezzetlerin tüketimi, gün geçtikçe popüler ve tercih edilir hale geliyor. Örneğin Bozcaada'da geleneksel hale gelen Yerel Lezzetler Festivali, her sene bağ bozumu ile birlikte gerçekleştiriliyor ve Türkiye'nin, hatta dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin akınına uğruyor. Ada'da yetişen üzümlerin bağ bozumu ve yine adada yetiştirilen meyve ve sebzeler ile yapılan yerel lezzetler, ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Adanın 4 önemli üzümü; Çavuş, Vasilaki, Kuntra ve Karalahna'nın yanı sıra üzüm suyu, koruk suyu, adaçayı, bademli ve sakızlı kurabiye gibi özel lezzetler yerel tatlar kapsamında öne çıkıyor.

Sürdürülebilir belde olma yolunda emin adımlarla yürüyen yerlerden biri olan Bozcaada, her yıl eko turizm ve organik tarım alanında da önemli adımlar atıyor. Adada yer alan birçok restoran ve kafeterya, her yıl özellikle yaz aylarında misafirlerine sunduğu ürünlerde yerel malzemeler kullanması ile öne çıkıyor.

Doğal, katkısız ve yerel yiyeceklerin daha lezzetli ve sağlıklı oluşu eko turizmin giderek büyümesine destek oluyor.