Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Macaron Nasıl Ortaya Çıktı?

 

Peki herkesin bir Fransız tatlısı olarak bildiği, aslında İtalyan olan macaron'lar nasıl olmuş da İtalya’dan Fransa’ya gelmiş ve kendisini tüm dünyaya bir Fransız olarak kabul ettirmiş? İtalyanların en köklü ailelerinden olan Medici’lerin kızı Catherine de Medici, 1533 yılında II. Henry ile evlenerek Fransa’ya yerleşiyor ve damak tadına çok düşkün olan Medici, özel aşçısını da yanında getiriyor. İtalyan aşçının yaptığı macaron'lar o kadar beğenilip seviliyor ki, zaman içinde tüm Fransız halkının gözdesi haline geliyor.

Fransa’da asıl ünlenmesini ise 14. Louis ve Marie-Therese’nin 1660 yılında yapılan düğünlerinde Şef Adam’ın yaptığı macaron'lara borçlu. Ancak o zamanlar yapılan macaron'lar sadece yumurta beyazı, badem ve şeker içeriyormuş. Peki sonra ne olmuş da bugünkü albenili renk ve aromalarına kavuşmuşlar?

Renkli ve Kremalı Macaron'lar

Fransa’nın en meşhur ve en önemli pastanelerinden birisi olan, hatta Paris’e giden turistlerin ünlü Champs-Elysees caddesinde yer alan şubesinin önünde bir fotoğraf çektirmeden dönemediği Laduree’nin mutfağında başlıyor günümüz macaron'larının hikayesi... 1862 yılında kurulan Laduree pastanesinin kurucusu Louis Ernest Laduree’nin kuzeni şef Pierre Desfontaines, iki macaron'un arasına müthiş bir ganaj koyup birleştiriyor ve damaklarda unutulmayan harika bir iz bırakıyor. Hala daha dünyanın en ünlü macaron üreticisi olan Laduree pastanesinin macaron'ları kadar leziz ve enfes macaron'ları sen de yapmak ister misin?

Macaron Nasıl Yapılır?

Cezbedici renkleri ve tek lokmalık halleri ile akılları başlardan alan macaron'lar aslında oldukça az malzeme ile yapılıyor. Yumurta beyazı, badem tozu veya  badem unu ve şeker ile yapılan macaron'lar, isteğe göre gıda boyası ile renklendirilip aromalarla tatlandırılabiliyor. Minik halleri ve iştah açan renkleri ile macaron'lar harika birer hediye de olabiliyor. Çilekli, frambuazlı, Antep fıstıklı, limonlu macaron'lar yapabilirsin. Bu çikolatalı macaron tarifi sana referans olacaktır. Haydi, hazırsan tarif geliyor.

Çikolatalı Macaron Tarifi ( 16 adet)

Malzemeler

  • 75 gram bayat (bekletilmiş) yumurta beyazı
  • 75 gram toz badem
  • 150 gram katkısız pudra şekeri
  • 30 gram toz şeker
  • 10 gram şekersiz kakao
  • 1 fiske tuz

Arasına Ganaj Kreması İçin

  • 100 gram sütlü çikolata
  • 100 gram krema

Yapılışı

  1. Ganajını hazırlamak için, kremayı küçük bir sos tenceresine al ve kaynama derecesine yaklaşınca (asla kaynatmamalısın) içine çikolatayı ekle.
  2. Çikolatalar eriyip pürüzsüz hale gelene dek kısık ateşte sürekli karıştır.
  3. Hazırladığın ganajı buzdolabına koy.
  4. Macaron için, mümkünse 1 gün ya da minimum 2-3 saat buzdolabında beklettiğin yumurta beyazlarını al ve içine bir fiske tuz ekleyip mikserin en düşük ayarında yumurta beyazları köpük haline gelene dek çırp.
  5. Köpük haline gelince içerisine toz şekeri çok yavaş bir şekilde ve çırpmayı hiç bırakmadan ekle ve tamamen köpük haline gelene dek çırp. Bu haline mereng deniyor.
  6. Eğer renkli macaron yapmak istersen köpük haline geldiği aşamada içerisine gıda boyası ekleyebilirsin.
  7. Hazırladığın merengi ikiye böl. Pudra şekeri, kakao ve toz bademi robota at ve iyice özdeşleşip, daha da toz haline gelene dek çek ve onu da ikiye bölüp, yarısını bir merenge, diğer yarısını da diğer merenge kat ve aşağıdan yukarıya doğru yavaş hareketlerle, içindeki havayı söndürmeden tahta bir kaşık yardımı ile karıştır.
  8. Hazırladığın karışımı sıkma torbasına doldur ve yağlı kağıt serdiğin bir fırın tepsisine, her seferinde bir bozuk para büyüklüğünde olacak şekilde, eşit aralıklarla sık.
  9. Aralıklar yaklaşık 3 cm olmalı. Oda sıcaklığında kuruması için tepside bu şekilde, 30 dakika kadar beklet.
  10. Önceden 160 derecede ısıttığın fırında 10-15 dakika kadar pişir. Fırından çıkarınca soğumasını bekle, aralarına buzdolabında beklettiğin ganajdan sürüp birleştir ve oda ısısında 1 gün kadar beklettikten sonra servis et.

Macaron Yapmanın Püf Noktaları

  • Macaron kıvamını tutturmak çok zordur. Ölçülerin tam olması için kesinlikle bir mutfak terazisi kullan.
  • Badem tozunu robottan iyice çekmezsen, pütürler kalır ve macaron'unu çatlatır.
  • Yumurta beyazını dolapta bekletip bayatlatmalısın, yoksa yeterince nemlenmez ve kıvam vermez.

Eğer renkli macaron yapmak istersen jel gıda boyası kullan. Sıvı gıda boyası hamurun dengesini bozar.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu