Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Mükemmel Kek Yapmanın Püf Noktaları

kek

Sen de tecrübeli bir şef olarak bugüne kadar misafirlerine birbirinden lezzetli kekler hazırlamış, onlara her defasında tatlı şöleni yaşatmışsındır şefim. Ancak gastronomide keşfetmenin ve kendini geliştirmenin sonu yok. Senin için hazırladığımız kek yapmanın püf noktaları rehberine göz atarak yeni ipuçları keşfetmeye ya da bilgilerini tazelemeye ne dersin? İşte, tüm ayrıntılarıyla iyi kek yapmanın püf noktaları…

Malzemeler Oda Sıcaklığında Olmalı

kek

Başta tereyağı ve yumurta olmak üzere, kek yaparken kullanılacak tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Elbette bu durum, soğuk tereyağıyla yapılan crumble kekler gibi bazı istisnalar için farklılık gösterebilir. Ancak reçetede aksi belirtilmediği sürece, kek malzemelerini buzdolabından çıkardıktan sonra oda sıcaklığına gelene dek tezgahta bekletmelisin şefim. Aksi takdirde kekin ideal dokusunu ve kabarıklığını yakalaman bir hayli zorlaşabilir. Zamanının kısıtlı olduğu anlarda yumurtaları oda sıcaklığına getirmek için ılık su dolu bir kabın içinde yaklaşık 15 dakika bekletebilirsin. 

Kuru Malzemeler Elekten Geçirilmeli

kek

Sünger kek yapmanın püf noktaları arasında en önemli maddelerden biri, kullanılan kuru malzemelerin tümünün kek harcının içinde homojen bir şekilde dağılması. Bunun için de malzemeleri kek harcına eklerken elekten geçirmeyi unutmamalısın. Hatta özel dokulu bazı keklerde unu birden fazla kez elemen gerekebilir.

Çırpma İşlemi Sabırla Yapılmalı

kek

Hazırladığın kekte sünger yumuşaklığını ve kabarıklığını yakalamak için dikkat etmen gereken bir diğer faktör de yağı, yumurtayı ve şekeri yeterince çırpmak olmalı şefim. Profesyonel mutfaklarda zamandan tasarruf etmek oldukça önemli. Ancak keki çırparken sabırsız davranmak sana hem zaman hem de emek açısından daha pahalıya mal olabilir. Bu nedenle malzemeleri çırparken pürüzsüz bir doku elde edene kadar pes etmemelisin. 

Karıştırma Süresi Doğru Ayarlanmalı

Kek yaparken malzemeleri karıştırmak için sürekli olarak mikserden yardım almak, ilk bakışta daha kolay ve pratik bir çözüm gibi görünebilir. Ancak kabarmasını istediğin keklerin yapım aşamasında bir noktadan sonra mikseri bırakmalı ve çırpma teli ya da spatulayla devam etmelisin şefim. 

kek

Mikser, başta şeker, yumurta ve tereyağı olmak üzere bazı malzemeleri tamamen karıştırırken işini bir hayli kolaylaştırıyor. Ne var ki, kuru malzemeleri de eklediğin kek harcını mikserle karıştırmaya devam edersen kekin sönmesine neden olabilirsin. Bu nedenle keki fırına atmadan önce tüm harcı çırpma teli ya da spatulayla, aşağıdan yukarı doğru katlama yöntemiyle ve harçta hiç topak kalmayana dek karıştırmalısın. Harcın içinde hava kabarcıklarının kalmadığına emin olmak için son aşamada kek kalıbını birkaç kez ve nazikçe tezgaha vurabilirsin. 

Kek Kalıbı Fazla Doldurulmamalı

kek

Kek yaparken kullanacağın kalıpları seçerken her zaman kekin kabarma payını da göz önünde bulundurmalısın. Aksi takdirde kekin fırında pişerken kalıptan taşabilir ya da formunu kaybedebilir. Risk almamak adına, tercihini her zaman kek harcının iki katı hacme sahip kalıplardan yana yapabilirsin şefim.

Kek yapmanın püf noktaları elbette sözünü ettiğimiz maddelerle sınırlı değil. Dilersen, bu kez kek yapmaya ilişkin en sık sorulan soruların yanıtlarına birlikte göz atalım. 

Bir Kekin Kabarmama Nedeni Ne Olabilir?

Öncelikle, kabarık kek yapmanın püf noktalarından söz edelim. Kimi zaman, reçeteyi bire bir uyguladığın halde kekin fırından çıktıktan sonra söndüğünü ya da zaten hiç kabarmadığını fark edebilirsin. Bu durumun birkaç sebebi olabilir. Bunlardan ilki, raf ömrü dolmuş kabartma tozu ya da bayat yumurta kullanmak. Özellikle kabartma tozu gibi kuru ve paketli malzemelerin son kullanma tarihi, profesyonel mutfakların yoğun çalışma temposu içinde gözden kaçabilir. Bu nedenle kek yapmadan önce kullanacağın tüm malzemelerin taze olduğundan emin olmalısın.

kek

Sünger gibi kek yapmanın püf noktaları arasında ikinci maddemiz, doğru sıcaklık! Söz konusu tatlılar olduğunda hassas tartı ve fırın termometresi kullanmanın ne kadar önemli olduğunu zaten biliyorsun şefim. Mükemmel şekilde kabaran kekler yapmak için de en büyük müttefikin fırın termometresi olmalı. Fırını yeterli süre boyunca önceden ısıtmalı ve kek pişerken fırının kapağını açmaktan mümkün olduğunca kaçınmalısın. Aksi takdirde başta kabarmış görünen kek de fırından çıktıktan sonra kısa sürede sönebilir. 

Son olarak, profesyonel fırınlar da dahil olmak üzere her fırının kendine özgü olduğunu da hatırlatalım şefim. Keklerin tam istediğin ölçüde kabarması için kullandığın fırını iyi tanımalı, ilk kez kullanacağın fırınları da mümkünse önceden test etmelisin.

Kekin Kuru Olmaması İçin Ne Yapılmalı?

Kekin dokusunu belirleyen temel unsur, içindeki kuru ve yaş malzemelerin gramajları şefim. Bu nedenle ideal dokuyu yakalamak ve kekin kuru kalmasını önlemek için malzeme oranlarını doğru belirlemelisin. Hâlihazırda başarı garantili olduğunu düşündüğün tariflerde de elinin altında hep bir hassas tartı olmalı. Yemek yaparken malzemelerin gramajlarında küçük farklılıklar yapmak sonucu pek etkilemeyebilir. Ancak tatlı tariflerinde gereğinden bir gram daha az kabartma tozu ya da iki gram daha fazla un kullanmak bile çok şey değiştirebilir. Hassas tartı kullanarak seçtiğin reçeteye bire bir uyduğundan emin olabilir, böylece risk almaktan kaçınabilirsin. 

kek

İyi kek yapmanın püf noktaları, yapmak istediğin kekin türüne göre de farklılık gösteriyor şefim. Örneğin, brownie ya da ıslak kek gibi daha nemli dokulu kekler hazırlarken yağ ve un dengesini doğru ayarlamalısın. Gereğinden az yağ koyduğun keklerin kuru ve sert olması kaçınılmaz. İdeal yağ dokusunu ayarlamanın yanı sıra uygun reçetelerde fırının alt bölümüne su dolu bir tepsi yerleştirmeyi de tercih edebilirsin. Bu sayede daha nemli bir doku elde etmen kolaylaşabilir. 

Kek Keserken Neden Parçalanır?

Kalıpta kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan en önemli faktörlerden biri, kullanacağın kalıbı iyi tanımak olmalı şefim. Keklerin kesilirken parçalanmalarının temel sebeplerinden biri, kullanılan kalıbın yeterince yağlanmaması. Eğer yapışmaz yüzeyli bir kalıpla çalışıyorsan kalıbı ekstradan yağlamaya ve unlamaya veya kalıbın tabanına fırın kağıdı yerleştirmeye ihtiyaç duymayabilirsin. Ancak her koşulda işini şansa bırakmamanı öneririz. Bu sayede keki kalıptan çıkarırken zaman kazanabilir ve kötü sürprizlere karşı önlem alabilirsin. 

kek

Kalabalık misafir gruplarını ağırlarken zamandan tasarruf edebilmek ve hızlı hareket etmek elbette çok önemli. Ancak keki fırından çıkardıktan hemen sonra kesmeye çalışmak da kolayca parçalanmasına yol açabilir şefim. Bu nedenle zaman planlamasını doğru ayarlamalı, fırından çıkan keki tezgahta bir süre dinlendirdikten sonra dilimlemelisin. Bu sayede dağılma ve parçalanma sorununun önüne geçebilirsin. 

Keklerden bu kadar söz etmişken menüye yeni bir lezzet eklemeyi düşünüyorsan da seni çilekli charlotte kek reçetesini keşfetmeye davet ediyoruz

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu