Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

zahter

Zahter Nedir? 

Şifalı bir ot olan zahter, Labiatae yani Ballıbabagiller familyasından gelir. Kekik de bu familyadan gelmesine rağmen zahter ile kekik arasında bazı farklar bulunur. Daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahip olan zahterin kokusu da kekikten keskindir. Kahvaltılık zahter olarak adlandırılan ve piyasada bu isimle satılan ürün ise bir baharat karışımıdır. İçinde zahter tozunun da olduğu bu karışımda rezene, kimyon, kişniş, susam, tuz, karabiber ve yörelere göre diğer farklı baharat ve çeşniler yer alır. Zahter baharatı kullanarak hazırlayabileceğin sayısız lezzetli tat bulunur. Burada şimdi bir kısmına değişeceğiz şefim ama hangi yemekte hangi baharat kullanılır merak ediyorsan, detaylar için buraya bakabilirsin. 

zahter

Zahterli Tatlar 

Eğer zahteri ot halinde bulduysan, nefis bir zahter salatası yapabilirsin. Bunun için önce yapraklarını ayıklaman ve acı tadını çıkartmak için tuzla bir süre ovman gerekir. Zahteri yıkadıktan sonra taze soğan, sarımsak, maydanoz gibi elementlerle birleştirerek lezzetlendirebilirsin. Tabii zeytinyağı ve nar ekşisini de unutmamalısın. 

Meze olarak değerlendirebileceğin bir başka tat salamura zahter olabilir. Bunun için de yine zahter otuna ihtiyacın olacak. Zeytinyağı, limon suyu, limon tuzu ve pul biberli karışımı yıkanmış otlarla buluşturduktan sonra ağzını sıkıca kapattığın bir kavanozda bekletmen kafi! Buzdolabında saklayabileceğin bu meze ana yemek sunumu öncesi ideal olacaktır. 

Zahteri elbette en çok baharat olarak kullanabilirsin. Pek çok et yemeğine ve hamur işine yakışan zahterle Antakya mutfağının öne çıkan tabaklarından bazılarını hazırlaman mümkün. Zahterli ekmek, zahterli kurabiye, zahterli çörek, zahterli pide bunlardan yalnızca birkaçı. 

Zahter çayı ise gerçek bir şifa deposu olarak öne çıkar. Çayı demlerken dikkat edeceğin önemli nokta bitkiyi önce sıcak su ile yıkamak olmalıdır. Bunun nedeni hem zahterin üzerindeki tozu gidermek hem de oluşabilecek acı tadı engellemektir. Süzgeçe koyduğun zahterin üzerine ikinci ölçü sıcak suyu eklediğinde çay sunuma hazır olur. 

zahter

Zahterin Faydaları 

Zahter kekik kadar yararlı bir başka bitkidir. Hem tariflerinde hem de tüketimde ölçüyü kaçırmadığın sürece bu besinden vücudun için yarar sağlayabilirsin. Peki, bu faydalar nelerdir? Sıralayalım şefim… 

  • Mide sorunlarına birebirdir. Şişkinlik, gaz ya da hazımsızlık gibi sorunları olanlar günde bir fincan zahter çayı içerek tedavisini destekleyebilir. 
  • İdrar söktürücü özelliği vardır. 
  • Ödem atıcı olduğundan zayıflama diyetlerinde sıklıkla kullanılır. 
  • Kekik baharatında olduğu gibi zahterin de iştah açıcı özelliği vardır, bu nedenle yemek yemekte zorlananlar ya da iştahı olmayan çocuklar destekleyici olarak bu besinden yararlanabilir.  
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı başlangıcında etkili olabilir. 
  • A vitamini açısından zengindir. Metabolizma hızını artırır. 
  • Sakinleştirici etkisi vardır. Bu sebeple tansiyon dengesini ayarlaması ve çarpıntı problemini yatıştırması ile bilinir. 
  • Vücuda enerji verir ve böylece yorgun bir iş gününün ardından lezzetli bir zahter çayı ile akşama daha zinde bir giriş yapılabilir. 

Gerek şifalı özellikleri gerekse otantik tabaklardaki hoş sunumu ve lezzeti ile değerli bir besin olan zahteri kendi reçetelerine uyarlayabilir, ortaya özgün tatlar çıkarabilirsin. Biraz daha tüyo için seni baharat ve çeşni kullanım alışkanlıkları ile ilgili içeriğimize davet ediyoruz. 

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu