Zeytinyağlı Enginar Dolması
Bir yemek ancak bu kadar Egeli olabilir! Bu harika tat, Ege yemeklerinin en gözdelerinden biridir. Ege bölgesi dışında enginar yemeğe eklenirken genellikle yaprakları temizlenip, çanak şeklinde ayıklanmış olarak hazırlanır ve bu şekilde garnitürler birlikte tüketilir. Oysa zeytinyağlı enginar dolmasında enginarlar bir bütün olarak kullanılır. Bu da yemeğe bütün lezzetini ve besin değerini vermesini ve ayrıca çok da iştah kabartıcı görünmesini sağlar.
Zeytinyağlı enginar dolması hazırlanırken sapları bir parça üzerlerinde bırakılır. Orka kısımdaki kılçıklar ayıklanır. Enginarlar, un ve limon suyu eklenen suda bekletilir. Daha sonra içleri pirinç, kuru üzüm, zeytinyağı, taze soğan, dereotu, nane ve karabiberle hazırlanan harçla doldurulur. Enginarlar yaprakları yumuşayana kadar pişirilir. Servisten önce üzerlerine hafifçe sızma zeytinyağı gezdirilerek sunulur. Son derece lezzetli, hafif ve şık bir mezedir. Menülerde göz doldurur.
Kabak Çiçeği Dolması
Dolmaların en farklısı, en zarifi kabul edilen kabak çiçeği dolması, Ege’ye özgü sevilen tatlardandır. Narin bir çiçek olan kabak çiçeği, dolmalık için sabahın erken saatlerinde toplanır ve serin yerlerde bekletilir. Menünün ilgi çeken başlangıçlarından olmaya aday bu dolmanın hazırlaması ise son derece kolaydır. Doldurulmadan önce içerisinde bulunan tomurcuklar narince çiçeğe zarar vermeden çıkarılıp, sap kısımları kesilerek temizlenir.
Sakın temizlemek için kabak çiçeklerini yıkamaya kalkma! Yoksa yaprakları kaparak parçalanır. Bunun yerine soğuk suda beklet! İçini hazırlamak için pirince fıstık, soğan, tarçın, kuş üzümü ve dolma baharı ekle. İç harç hazır olunca güzelce soğut. Sonra çiçekleri öyle fazlaca içe boğmadan az malzemeyle doldur. Fazla iç koyarsan patlar, dağılıp gider. Emeğine yazık olur, bizden söylemesi. Çiçeğin uçlarını bükerek kıvır ve güzelce sıralayıp tencerede 15 dk. kadar pişir.
Zeytin Salatası
Zeytin ağacı Ege yöresinin sembolüdür, göz bebeğidir. Birçok bölgede olduğu gibi sadece kahvaltı sofralarında ya da zeytinyağı olarak da kullanılmaz. Tüm çeşitleriyle bir ana malzeme olarak salata ve yemeklerde yerini alır. Bunun en güzel örneklerinden biri de zeytin salatasıdır.
Salatasının başrolündeki zeytin farklı çeşitleriyle kullanılır. Özellikle yeşil zeytin ve kalamata tercih edilir. Zeytinler çekirdekleri çıkarılıp dilimlenir. İçerisine peynir, soğan, domates, kişniş, maydanoz ve biraz limon biraz da portakal kabuğu eklenerek bol zeytinyağıyla harmanlanır. Bu nefis salata başlangıç olarak sunulabileceği gibi, çok iyi de bir meze çeşididir.