Gıda Atıklarını Değerlendirmeli miyiz?
Gıda atığı yönetimi yapmamak sadece doğal gıdaların tükenmesine yol açmaz. Aynı zamanda dolaylı yoldan da olsa tarımsal döngülerin sekteye uğraması, çevresel kirlilik gibi küresel sorunlara yol açar. Pek çok kaynağın zaman içinde tükenmesi ile sonuçlanacak bu problem insan gücünü de baltalayan bir durumdur. Hem ev ekonomisi hem de işletme maliyetlerini ciddi anlamda etkileyen atık gıdaları en aza indirmek ve bu konuda çevreyi bilinçlendirmek son derece önem taşır.
Gıda Atıklarının Değerlendirilmesi için Öneriler
İster şef ol, ister işletmeci, ister yatırımcı… Gastronomi sektöründe boy gösteren ya da gösterecek olan bir profesyonel isen; bu çok önemli konuyu iş stratejisi listenin başına almalısın. Bu noktada atabileceğin ilk adım belli bir bilinç düzeyine sahip olduktan sonra çevrendekilere de bu eğitimi vermek olmalıdır. Doğal kaynakların sürdürülebilirliği için yapabileceklerine göz atalım:
- Doğru tüketim alışkanlıklarının kazanılmasına ön ayak olabilirsin. Ev ya da restoran satın almalarında ihtiyaçtan fazlasına sahip olmayı reddetmek iyi bir başlangıçtır.
- Servis personelinin porsiyonlar hakkında fikir sahibi olması, tüketebileceğinden daha fazlasını talep eden müşterileri uyarması adına son derece doğru bir uygulama olacaktır.
- Özellikle profesyonel mutfaklarda yeniden kullanım ilkesini oturtmak gerekir. Çöpe gitmek üzere geri gönderilen ekmekleri çorba kıtırı olarak değerlendirmek ya da kurutup pane harcı olarak kullanmak gibi fikirler üretebilirsin.
- Sebze kabuklarının, maydanoz saplarının çorbalarda yeniden değerlendirilmesi, sebze suyu hazırlayarak buzdolabında saklamak da yine akıllıca bir çözüm olacaktır.
- Portakal, mandalina ya da limon kabuklarının reçel ve marmelat yapımında kullanılması iyi bir fikirdir.
- Mutfakta yeniden değerlendirilmesi mümkün olmayan atıkların hayvan barınaklarına teslim edilmesi de düşünülebilir.
- Atık yağların yetkili mercilerce toplanması ya da ilgili noktalara teslim edilmesi son derece önem taşır. Zaten bu konuda özellikle büyük restoranların uyması gereken bazı kurallar bulunur ve aksi durumlar cezai birtakım yaptırımlara tabidir.
- Elbette bu farkındalık yalnızca profesyonel işletmelerde değil, evlerde de uygulanabilir. Muz kabukları, çay poşetleri, sebze & meyve kabukları kompost olarak değerlendirilebilir. Bu sayede saksılarınıza ya da varsa bahçenize organik toprak kazandırmış olursunuz.
Toparlamak gerekirse; gıda endüstrisi atıkları yalnızca tek boyutlu değil, küresel bir problem olarak ekonomik, çevresel ve doğal kaynakların israfı anlamında çok yönlü zararı olan bir meseledir. Gıda atığını azaltmaya yönelik yapılacak çalışmalar sürdürülebilir bir dünya için şarttır diyebiliriz. Bu konuda hem üretici hem de tüketici bakımından bilinçlenmek önem arz eder. Mutfakta kritik pozisyonda çalışan şeflerin bu konuda fikir üretmesi ise ciddi bir ihtiyaçtır. O halde, hemen şimdi ekibinle beraber harekete geçmeye ne dersin şefim?