Tavuk Marine Etme
İyi bir tavuk yemeği elbette ki doğru bir marinasyondan geçirilmelidir ancak öncelikle dikkat etmen gereken doğal ve taze bir tavuk eti kullandığından emin olmak olmalı. Marine tarifine, hafif asidik yapılı bir zeytinyağı eklemeyi tercih etmelisin. Birkaç otantik baharat ise yemeğine özgün lezzetler katacaktır. Limon, sarımsak ve balsamik sirke de yine tavuk marinasyonuna yakışan malzemeler arasında yer alır.
Eğer tavuk yemeğinde etin yumuşacık olmasını istiyorsan, marinasyon sosunda yoğurt kullanabilirsin. Tavuk etine yakışan baharatları ise şöyle sıralayabiliriz; biraz acı tat için kırmızı pul biber, tane karabiber; ayrıca kekik, köri, reyhan, fesleğen ya da ada çayı gibi aromatik baharatlar... Biraz daha ekşi lezzetlerden hoşlanıyorsan; limon otu ya da soya sosunu deneyebilirsin.
Biftek Marine Etme
Biftek ya da diğer tüm kırmızı etlerin marinasyonunda önemli olan hazırlanan sosun içinde etin uzun süre (mümkünse 1 gece boyunca) dinlendirilmesidir. Dana marinesi için zeytinyağı, sirke, limon, soğan, kekik, kimyon, tuz, biber gibi malzemeleri kullanabilirsin. Kuzu marinesinde tüm bu malzemelere bir de sarımsak ekleyebilirsin. Önemli bir ipucu: Marine etmeden önce bifteği asla dövmemelisin. Zeytinyağı ve baharatlarla hazırlayacağın marinasyon sosuna dilersen süt de koyabilirsin. Böylece daha yumuşak bir et yemeği sunabilirsin.
Antrikot marine etme konusuna gelince; tıpkı biftek marinasyonunda olduğu gibi zeytinyağı başta olmak üzere uygun bulduğun baharatlarla hazırladığın sosa etlerini yatırabilirsin. Yumuşacık bir ana yemek için biraz sabırlı olmak yeter! Hangi etler marine edilmez diye merak ediyorsan, kısaca o konuya da değinelim. Bazı etlerin marinasyona ihtiyacı olmaz. Zaten kendiliğinden çok lezzetli ve yumuşacık olan pirzola, fileminyon, kontrfile biftek gibi kırmızı etleri marine sosuna yatırman gerekmez.
Ciğer Marine Etme
Lezzetli bir ciğer kızartma ya da kavurma hazırlamak için de marinasyona ihtiyaç olacaktır. Bunun için öncelikle ciğerin zarını soyun ve istediğiniz teknikle eti parçalara ayırın. Kuşbaşı, jülyen ya da yaprak şeklinde doğrayabilirsin. Ardından soğuk süt, karbonat ve tercih ettiğin baharatları eklediğin kabın içerisine ciğerleri koyup en az 1 gün buzdolabında bekletmelisin. Dışı çıtır çıtır kızarmış, içi yumuşacık ciğerlerin sırrı işte bu kadar basit!
Somon Marine Etme
Diyebilirsin ki somon zaten kolay pişen, yumuşacık bir et; neden marine etmeliyim? Aslında öyle bir zorunluluk yok ama somon marine sosu ile eşsiz lezzette, özgün tarifler sunabilirsin. Burada da yine zeytinyağı başrolü oynayacak. Bunun dışında sarımsak, limon, portakal, soya sosu, defne yaprağı, sirke gibi elementlerden destek alabilirsin. Balık marine etme konusu, engin bir denizde yüzmek gibidir. Somon dışındaki beyaz etli balık etlerini dilersen sütle de marine edebilirsin. İdeal olanı kendi mutfağına en yakışan marinasyon tarifini yaratmak olacaktır şefim.
Marinasyon İle İlgili Tüyolar
- Tayland lezzetleri için Hindistan cevizi, zencefil, limon otu, mor fesleğen veya acı kırmızı biber kullanabilirsin.
- Hint yemekleri için yoğurt, limon suyu, zerdeçal, kişniş, köri veya hardal tohumu ile bol baharatlı marinasyonlar hazırlayabilirsin.
- Japon tatlarını yakalamak istersen sake, mirin, zencefil, kurutulmuş shiitake mantarı gibi malzemeleri denemelisin.
- Meksika’ya özgü tatlara yaklaşmak istersen limon, sarımsak, kişniş, kimyon ve acı kırmızı biber gibi baharatları karıştırabilirsin.