Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Et Nasıl Marine Edilir?

Marine işlemi kısaca etin birkaç bileşenden hazırlanan bir sıvı içerisinde bekletilmesidir. Etleri harika bir şekilde marine etmek için üç temel bileşen kullanılır: asit, yağ ve aroma vericiler. Marinasyon işleminde kullanılan asitler, yağlar ve aroma vericiler sadece birlikte çalışmakla kalmaz, aynı zamanda doğru oranlarda kullanıldığında birbirlerinin etkilerini

1. Asitler

Asit olarak; sirke, narenciye suyu, ayran kullanılabilir. Ayrıca papaya ya da ananas gibi meyveler de enzim bakımından zengin  olduklarından marine işlemine uygundurlar. Asitler etteki protein yapısını hafifçe bozar. Bu da etin dış yüzeyini yumuşatır ve aromaların ete nüfuz etmesini sağlar.

2. Yağlar

Zeytinyağı, tereyağı, hayvansal yağlar, fındık yağı, fıstık yağı, Hindistan cevizi yağı, mısır yağı ve hatta yoğurt marinasyonda kullanılabilir. İçerisinde doğal yağ asitleri olduğundan bu malzemeler yağda çözünen, tat verici bileşikleri taşımakla görevlidir. Yağlar yardımıyla baharatlar ve aromatik bitkilerin içerisindeki özel lezzetler açığa çıkar.

3. Aroma vericiler

Aromatik malzemeler ete koku ve zenginlik katmanın yanı sıra etin pişerken iyi bir şekilde karamelize olmasına da yardımcı olur. Marine tekniklerinde kullanılan bazı yaygın aroma vericiler; baharatlar, bal, şeker, aromatik otlar, soya sosu, şekerdir. Ayrıca sarımsak, soğan, kereviz ve Arnavut biberi gibi kokulu sebzeler de aroma verici olarak soslara eklenir.

Knorr Fs Et Çeşnisi Yeni

Koruyucu ve renklendirici içermez. Benmariye dayanıklıdır. 10 Farklı Baharat İçerir. MSG eklenmemiştir. UFS güvencesiyle satın almak için hemen tıklayın!

Daha Fazlasını Görüntüle
213 426
₺212,79 Ürün Fiyatı

Et Marine Ederken Hangi Malzemeler Kullanılabilir?

Marinasyon, alışık olduğun pişirme tekniklerini kullanırken dünya lezzetlerini denemenin harika bir yoludur. Ayrıca farklı et marinasyon teknikleri kullanmak daha önce denemediğin egzotik tatlarla oynamak için de mükemmel bir fırsat olabilir. Biraz maceracı yanını konuşturmaya ve süt, sos ya da yoğurtlarla marine işlemi uygulanmış etlerle sıra dışı bir yemek hazırlamaya ne dersin?

Hayal gücünü canlandırmak için birkaç örnek verelim;

  • Tayland lezzetleri için Hindistan cevizi, zencefil, limon otu, mor fesleğen veya acı kırmızı biber kullanabilirsin.
  • Hint yemekleri için yoğurt, limon suyu, zerdeçal, kişniş, köri veya hardal tohumu ile bol baharatlı marinasyonlar hazırlayabilirsin.
  • Japon tatlarını yakalamak istersen sake, mirin, zencefil, kurutulmuş shiitake mantarı gibi malzemeleri denemelisin.
  • Meksika’ya özgü tatlara yaklaşmak istersen limon, sarımsak, kişniş, kimyon ve acı kırmızı biber gibi baharatları karıştırabilirsin.


Marine Edilmiş Et Nasıl Pişirilir?
 

Pişirmeden önce eğer tümünü çekmemişse eti marinasyon içerisinden çıkarmalısın. Marine işleminde kullandığın, çiğ etle temas eden karışımı yemeğine sos olarak kullanmak sakıncalı olabilir. Bu yüzden eğer uyumlu bir sos istersen marine işlemine başlamadan hazırladığın karışımın bir kısmını kenara ayır. Bu sosu biraz düşük ateşte pişirip koyulaştırarak lezzetli bir sos yapabilirsin.

Et marinasyon teknikleri ince kesimli pirzola, biftek, göğüs etleri ve parça etler için her türlü pişirmede mükemmel sonuçlar verir. Marinasyon işleminden geçen etler özellikle ızgarada çok lezzetli olurlar. Bu etleri ızgara yaparken tek dikkat edeceğin doğrudan alevle temas etmemeleri. Özellikle marine edilen soslar içerisinde bal, şeker gibi ürünler kullandıysan etin beklediğin daha hızlı yanabilir. Bunun dışında marinasyon işlemiyle yumuşatıp içindeki su ve aromaları artırdığın etleri mühürleyerek enfes tatlar yakalayabilirsin.

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.