Fümelemede Kullanılan Aletler Nelerdir?
Fümeleme teknikleri üzerine yazılmış birçok farklı kitap var. Ancak popüler inanışın aksine bu özel işlemi öğrenmek yıllar sürmez. Bu işi kolayca yapman ve bir günde kendi tütsülenmiş ürünlerini hazırlayabilmen için tüm temel bilgileri bir araya getirdik. Fümeleme stilini ve tütsüleyicini seçme sırası sende!
1. Elektrikli Fümeleme Makinesi
Elektrikli fümeleme makinesi içerisinde bulunan kalın çubukların elektrik yardımıyla ısıtılması ve ısınan ahşabın duman çıkarmasıyla tütsüleme yapar. Tek düğmeyle sıcaklığı ayarlayabildiğin bu aletler, teknolojinin aşçılara bir armağanı gibidir. Fakat maalesef kolaylık her zaman lezzeti getirmiyor. Bu yöntemin füme lezzeti, diğerlerine göre biraz daha düşüktür.
2. Tencere ile Fümeleme
Fümeleme tenceresi kullanılarak yapılan tütsüleme işlemi aslında oldukça pratik bir işlem. Fümeleme tenceresi bir ızgara yardımıyla iki kısma ayrılmıştır. Alt kısma talaş yerleştirilir, üste etler dizilir ve ateş üzerine konulur. Burada en çok dikkat etmen gereken nokta, ateşi hep kısıkta tutmak.
Knorr Tikka Masala Çeşni 650GR
Lezzetli yemekler taze ve kaliteli malzemeleri hak eder. ''Knorr Tikka Masala Çeşnisi'' mevsiminde güneş altında büyüyüp, olgunlaşan malzemelerin kurutulup öğütülmesiyle hazırlanır.
Daha Fazlasını Görüntüle3. Fümeleme Mangalı
Kömürlü fümeleyiciler, elektrik ve gaza göre daha lezzetli olduğundan fümeleme mangalı özellikle barbekü ustaları arasında favoridir. Kapalı bir mangal sisteminde etler ağır ateş ve dumanla pişirilir. Fümeleme mangalı kullanmak nispeten ucuzdur. Bu yöntemde modern teknolojinin yardımı azalır. Kolları sıvayıp ateş yakmayı ve dumanı sabitlemeyi öğrenmelisin.
4. Ahşap Dış Mekan Füme Dolapları
Ahşap fümeleyiciler, kesinlikle tütsünün nefis aromasının en saf şekilde elde edildiği yöntemdir. Ancak sabit bir sıcaklıkta kalmaları çok zordur. Fümeleme sırasında en fazla dikkat ve özen gerektiren yöntemdir. Bu yüzden bu yöntemi genellikle daha profesyonel fümecilere tavsiye ediyoruz.
Et Fümeleme İşleminde Hangi Odunlar Kullanılır?
Fümeleme işlemi, buzdolapları ve kimyasal koruyucular icat edilmeden çok daha önce kullanılan bir yöntemdir. Bu süreçte tercih edilen ahşap türleri de mutfaklarda yıllar süren deneme yanılmalar sayesinde belirlenmiştir.
- Kızıl Ağaç: Hafif ve doğal olarak tatlı bir tadı vardır; bu da balık, kümes hayvanları ve beyaz etlerle eşleştirilmesinde harikadır.
- Elma Ağacı: Sadece et değil, peynir ve sebze fümeleri ile de mükemmel bir şekilde eşleşen meyveli ve tatlı bir türdür.
- Ceviz Ağacı: Kırmızı et, özellikle kaburgalar için ideal olan güçlü ve farklı bir tada sahiptir.
- Meşe Ağacı: Pişirmesi uzun zaman alan büyük et kesimleri için mükemmeldir. Tütsüleyicide daha uzun sürelerde kaldıkça ortaya çıkan ince bir tadı vardır.
- Kiraz Ağacı: En iyi kırmızı et ve yağlı etler için uygundur, ayrıca diğer ağaçlarla karıştırılarak da kullanılabilir.