Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Breze Ne Demek? 

braise

Braise Fransızcadan gelen bir kelimedir. Ancak İngilizce ve Türkçede de kullanımı benzerdir. Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır. Burada esas nokta ürünleri yavaş pişirmektir. Yöntemin tam ve etkili olarak uygulanabilmesi için kısık ateşte yavaşça pişirilmeye bırakılması, pişirilen malzemenin konduğu tencerenin kapağının sıkıca kapalı olması gerekir. 

Döküm tencereler bu yöntem için oldukça idealdir. Pişirme ocakta, bol sos içinde başlamalı ve mümkünse 160 dereceye ayarlanmış bir fırında yine yavaşça devam ederek sonlandırılmalıdır. Taze etler, dana eti, kuzu eti ve geyik eti bu tarz pişirme yöntemi için çok uygundur. 

Braising uygulanırken tenceredeki gıda maddesinin içinde yer alan nişasta kolayca yumuşar. Böylece içindeki selüloz, protein ve lifli yapının kırılması ile yemek çok daha yumuşak bir hale gelir. 

Braising Yönteminin Püf Noktaları Nelerdir?

braise

Bu yöntemi uygularken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var şefim. İşte o noktalardan bazıları:

  • Pişirme süresi uzun olduğu için bu yöntem kullanılırken zamanlama kontrolü iyi yapılmalıdır. 
  • Temel olarak sosta pişirme esasına dayandığı için, fazla pişirildiği takdirde sos azalacak ve yiyecek kurumaya başlayacaktır. Bu sebeple fazla pişirilmemesine dikkat edilmelidir. 
  • Pişirme sırasında sıvı miktarı ve tadı kontrol edilmeli, gerekirse ekleme yapılmalıdır. 
  • Büyük miktarlarda pişirilen yemekler için daha çok kullanıldığından porsiyonlamak biraz zor olabilir. Bu esasa da dikkat göstermek gerekir. 
  • Bu yöntemle pişen yiyeceklerin tekrar ısıtılarak servis edilmesi uygun olmaz. O yüzden, pişme işlemi tamamlanır tamamlanmaz servis edilecek şekilde bir planlama yapılmalıdır. 
  • Görünürdeki yağlar alınmalıdır. 
  • Braise yöntemi uygulanacak olan yiyeceklerin dış kısımlarının hafifçe kahverengileşecek şekilde kızartılması şeklinin ve lezzetinin daha güzel olmasını sağlar. 
  • Pişirme kabına konulan sos miktarı gerekenden fazla olmamalıdır. Pişirme süresince gerekirse sıvı takviyesi yapılmalıdır. 
  • Bu yöntemle pişirilen etleri ince dilimler halinde servis etmek gerekir. 
  • Brasing yönteminde kullanacağınız etin ya da malzemenin büyüklüğüne uygun bir kap seçimi de çok önemlidir. Ne çok büyük ne de çok küçük bir kap olmamalıdır. 
  • Kapağı sıkı sıkı kapalı olarak pişirileceği için kapak açılıp kapatılırken kontroller esnasında dikkatli olunmalıdır. 
  • Bu yöntem sayesinde sert ve daha az kaliteli etler çok daha lezzetli ve sulu bir şekilde pişirilip servis edilebilir.
braise

Braise pişirme yöntemi ile yapılan yemekler arasında; kuzu incik, rosto, yahni, portakallı ördek, ragout (İtalyan yemeği), Macar goulasch, paupiettes de boeuf (et sarma), osso buco (İtalyan incik yemeği), etli sebze yemekleri ve tencere kebapları sayılabilir. 

Çok uzun yıllardan beri kullanılan ve doğru uygulandığında lezzeti harika olan bu yöntemi sen de mutfağında kullanabilirsin şefim. En güzel et yemeklerine bu yöntemle imzanı atacağından kuşkumuz yok!

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.