Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Eti Dövmek veya Bıçakla Çizik Atmak

Eti yumuşatmak için bilinen en klasik yöntem, eti pişirmeden önce dövmek. Ama onun da bir yolu yordamı var tabii ki. Eti, satın aldığın kasaba dövdürebilir ya da iki kat streç filmin arasına yerleştirip et döveceği yardımıyla kendin dövebilirsin. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, eti döverken öldürmemek yani kas dokularını kırmamak. Diyelim, eti dövmek istemedin ama yine de yumuşaması için biraz gözünü korkutman lazım. Eline keskin bir bıçak alıp, etin üzerinde bulunan liflere dik açıyla çok derin olmayan çizikler atmaya başlıyorsun. Böylece kas doku biraz parçalanıyor ve yumuşama sağlanıyor. Unutma, eğer çiziklerinin derinliğine dikkat etmez ve kasları tahrip edersen et yine kaskatı kalır.

Tuzlamak

Tuz konusu kulağa şaibeli gelebilir. Çünkü pek çok yerde pişmeden önce tuzlanan etin sertleştiği ifade edilir. Oysa ki güncel çalışmalar bunun tersini kanıtladı. Dilimlenmiş veya bütün etleri tuzlayarak bir saat bekletirsen ve sonrasında soğuk su altında etin üzerindeki tuzu temizlersen tuzun yumuşatıcı gücünden faydalanabilirsin.

Marinasyon

Tarifine göre ete hem farklı tatlar katmak hem de sert eti yumuşacık yapmak için marinasyona güvenebilirsin. Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör. 

Pişirme Teknikleri

Yumuşak bir et ziyafeti için en önemli aşama, pişirme aşaması. Bütün halindeki etlerin yumuşak olmasını istiyorsan ağır ateşte uzun süre pişirmelisin. Pişme süresi uzadıkça etin yapısındaki kolajen parçalanır ve et yumuşar. Vaktin varsa ve tarifin uygunsa 4 ila 8 saat pişirme sonucunda leziz tatlar elde edebilirsin. Antrikot, biftek gibi etleri ise yüksek ateşte iki yüzünü de mühürleyerek pişirmelisin. Böylece etin suyunu içine hapsederek yumuşak bir kıvam tutturabilirsin.

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.