Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Dana Eti Nasıl Yumuşatılır?

Yumuşacık bir et yemeği için dana eti terbiyesi en iyi çözüm yollarından biridir. Lifleri diğer kırmızı etlere göre daha az belirgin olan ve rengi daha açık pembeye yakın olan dana eti, pişirmeden önce marine edilebilir. Bunun için asitli ve yağlı marinat uygundur. Et, kuşbaşı olarak kullanılacaksa arpacık soğanı ve yemeğe uygun baharatlar eklemek lezzeti arttırır. Izgara ya da fırında hazırlanacak biftek, bonfile, pirzola gibi etlere taze aromatik baharatlarla hazırlanan soslar oldukça yakışır. Bu soslar eti yumuşatırken pişme süresini uzatır ve et pişerken hafif bir tütsü aroması kazanmasını sağlar.

Marine işleminde kullanılacak marine sosu için doğru bir asit-yağ dengesi yakalanmalıdır. Marine sosunda portakal, limon ya da narenciye türlerinden herhangi birine yer verilebilir. Ayrıca sirke gibi keskinliği ve asiditesi yüksek malzemeler de kullanılır. Bunlara eşlik etmesi için mutlaka marinata yağ da eklenmelidir. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.


Dana Kontrfile Nasıl Pişirilir?

En lezzetli etlerden biri olan kontrfile, dananın sırt bölgesinin arka dış tarafından elde edilir. Kemiksiz bir et olan kontrfileyi kullanırken bonfile ya da antrikot gibi etlere oranla daha ince şekilde kesmek gerekir. Kontrfile, hayvanın yağsız bölgesinden kesildiği için diğer etlere göre daha koyu renktedir ve yapısında yağ parçaları görülmez. İncelterek tavada kızartılabilir ya da iyi bir marine işleminden sonra fırında ızgara olarak da oldukça yumuşak bir şekilde pişirilmesi mümkündür. Peki doğru hazırlandığında enfes bir tadı olan esmer et dana kontrfile, fırında nasıl pişirilir? İşte birkaç ipucu...

  • Kontrfile, antrikot ve bonfileye göre biraz daha ince dilimlenmesi gereken kemiksiz ettir.
  • Aynı zamanda esmer bir et olarak bilinen kontrfile, oldukça kolay yöntemlerle yumuşatılır.
  • Fırınlamadan önce damak tadına göre hazırlanan terbiyelerle marine etmek en sık uygulanan yöntemlerden biridir.
  • Pişirmeden önce dövme işlemi uygulanarak etin yoğun ve sıkı yapısı yumuşak hale getirilebilir.

Knorr Fs Et Çeşnisi Yeni

Koruyucu ve renklendirici içermez. Benmariye dayanıklıdır. 10 Farklı Baharat İçerir. MSG eklenmemiştir. UFS güvencesiyle satın almak için hemen tıklayın!

Daha Fazlasını Görüntüle
213 426
₺212,79 Ürün Fiyatı

Dana Kuşbaşı Nasıl Pişirilir?

Dana kuşbaşı doğru pişirilmediği zaman biraz sert olabilir. Bu yüzden dana kuşbaşı kullanılırken genellikle ön bir pişirme uygulanır. Bunlardan en klasik olanı, eti yemeğe koymadan önce mühürlemektir. Dana kuşbaşını sulu yemeklerde kullanmadan önce iyice kızdırılmış bir tavada yağ eklemeden kısa bir süre rengi değişene kadar çevirmek faydalı olur. Bu işleme mühürleme denir. Mühürleme yapılan dana kuşbaşılı yemekler, etin önceden hafifçe kavrulmasıyla daha da lezzetlenir.

Dana kuşbaşı kullanarak yemek hazırlarken bir diğer başvurulabilecek yöntem haşlamadır. Etin çabuk haşlanması için düdüklü tencere kullanılabilir. Ancak böyle bir durumda eklenecek su oranı iyi ayarlanmalı etin yanmamasına dikkat edilmelidir. Haşlanan et oldukça yumuşak bir dokuya sahip olur.
 

Dana Pirzola Nasıl Pişirilir?

Dana pirzola antrikotun ‘Cote de boeuf ‘ adı verilen parçasının çıktığı kısma denir. Burası hayvanın etinin kemikli olarak hazırlandığı pirzola bölgesidir. Pirzola, genellikle kemikli olarak tercih edilir fakat bazı durumlarda buradaki et kullanılırken kemiğinden ayrılarak da pişirilebilir.  Bu kısım kontrfile etin baş bölgesine doğru ilerleyen kısmıdır ve farklı dana pirzola tarifi çeşitleri için birçok değişik şekilde hazırlanabilir.

"Kemikli etin en sevilenlerinden olan dana pirzola nasıl yapılır?" ve "Tarifinize uygun şekilde dana pirzola nasıl yumuşak pişirilir?" diye merak ediyorsan bu noktalara dikkat etmelisin:

  1. İşin sırrının pişirme süresinde olduğunu unutma! Sık ve sert bir et olduğundan pişirilme süresi çok iyi ayarlanmalıdır.
  2. Dana pirzola, çok pişirmekten kaçınılması gereken etlerin başında gelir. Mümkünse az ya da orta az olacak şekilde pişirmelisin.
  3. Bir başka çözüm olarak etin yanmasını ve sertleşmesini önlemek için bol yağlı bir marinat kullanabilirsin. Et, yağı emer ve ateş üzerinde ya da ızgara tavada hazırlanırken yanmaktan kurtulur.

Dana Sırt Eti Nasıl Pişirilir?

Dana sırt eti, hayvanın en lezzetli etlerinin olduğu bölgedir. Buradaki et, kesimine göre farklı şekillerde değerlendirilebilir. Büyük parçalar şeklinde kullanılabildiği için fırında bütün et olarak hazırlanan tariflerde sıkça bu güzel ete rastlanır. Dünya mutfağından ünlü yemeklerin de ana malzemesidir. Örneğin; dana sırt eti bonfile şeklinde dilimlenerek İtalya’nın ünlü lezzetlerinden Carpaccio hazırlanır. Fransızların en sevilen geleneksel lezzetlerinden olan ChateaubrIand yani Şatobiryan, yaklaşık 24 saat marine işleminden geçirilerek ağızda dağılan lokum gibi bir ete dönüşür.  

Aynı zamanda Türk yemeklerinde de oldukça sık kullanılan bir ettir. Lezzetli sac kavurmalar bu etten hazırlanır. Tas kebabında kullanılır. Yağsız ve sinirsiz olduğu için iyi kalite pastırma ve sucuk yapımında tercih edilir. Kahvaltılık olarak sunulan kavurmaların yapımında bol tereyağı ya da kuyruk yağı eklenerek pişirilir. Lezzeti Mersin’den çıkarak Türkiye’ye yayılan tantuni yemeğinin geleneksel şekilde hazırlanmasında kullanılır. Nefis bir tantuni, sırt etinin zırhla incecik bir şekilde çekilmesiyle hazırlanır.

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.