Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

İtalyan Mutfağının 9 İlginç Yönü

  1. Yoksul İtalyan ailelerin vazgeçilmez lezzeti olarak tüketilmeye başlanmış olan pizzanın ilk olarak dünyaca üne kavuşması 1889 yılında, İngiltere kraliçesi ‌Margherita’nın ‌‌mozzarella, domates, fesleğen ve incecik hamurla hazırlanmış pizzayı tatması ile başlar. Kraliçe ağzının tadını biliyormuş değil mi?
  2. İtalya’da makarnalar ‌"corta", yani kısa anlamına gelen çeşitleri ile ‌Penne, ‌Farfalle, ‌Rigatoni ve ‌"lunga", yani uzun anlamına gelenler de Spagetti, ‌Linguini, ‌Bucatini olarak ayrılır.
  3. İtalya’da salatalar yemeğin yanında yardımcı öğün ya da meze olarak değil, yemek olarak ekmekle yenir ve en meşhuru domates ve ‌mozzarella'nın dilimler halinde sıralandığı ‌salata ‌Caprese'dir.
  4. ‌Cappuccino ve ‌Caffe ‌Latte'yi sabahları içmeyi tercih eden İtalyanlar için saat 11’den sonra ‌Espresso zamanıdır.
  5. İtalya’da yıllık ortalama kişi başına makarna tüketimi yaklaşık 30 kilo kadardır ve ülke, dünyada hem üretim hem de tüketimde ilk sırada yer alır. Bu oldukça fazla bir miktar. İtalyan sokak yemekleri arasında makarnayı da sayabiliriz o halde.
  6. İtalya’da yemek yiyebileceğiniz hem bütçenize hem de ağzınızın tadına uygun farklı mekanlar bulabilirsiniz. ‌Ristorante'ler, pizzalar hariç tüm yemekleri bulabileceğiniz biraz da pahalı mekanlardır. ‌Trattoria'lar, aileler tarafından işletilen tüm gıdaların servis edildiği daha uygun bütçeli küçük işletmelerdir. ‌Pizzeria'lar ise pizzaların her çeşidini ve odun ateşinde pişenlerini bulabileceğiniz yerlerdir.
  7. İtalyan yemekleri arasında en ilginci; ‌Venedik şehri ile anılan hardal, yağ ve limon sosu ile servis edilen, çok ince dilimlenmiş çiğ sığır filetosu ‌Carpaccio'dur.
  8. İtalya, dünyada önemli bir zeytinyağı üretim potansiyeline sahiptir. Salataların, taze meyve ve sebzelerin bolca tüketildiği ülkede şaşırtıcı bir şekilde kızarmış yiyecekler sevilir. Çok az işlenmiş gıdanın kullanıldığı ülkede enginardan patlıcana, peynirden deniz ürünlerine kadar birçok yiyecek kızartılarak tüketilir. Bu da İtalyanların ne kadar çeşitli bir yemek zevki olduğunu açığa çıkarıyor galiba...
  9. Gerçek İtalyan pizzası sandığınızın aksine incecik hamura sahiptir ve ülke genelinde bulabileceğiniz ‌pizzeria'lar mevcuttur.

5 Geleneksel İtalyan Yemeği
 

Kıtır Kıtır Ekmekleri İle Tadına Doyamazsın! Bruschetta Tarifi
 

Malzemeler

  • 10 adet üzüm domates
  • 10 adet fesleğen yaprağı
  • 10 adet siyah zeytin
  • 1 diş sarımsak
  • 6 kalın dilim tost ekmeği
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı ‌balzamik sirke
  • 2 adet ceviz içi (iri parçalanmış)
  • 1/4 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
  • 1 yemek kaşığı rendelenmiş ‌parmesan peyniri


Nasıl Yapılır?

  • Tost ekmeklerini kalp şeklinde bir kurabiye kalıbıyla kesip, hafif kıtır olacak kadar kızart.
  • Domatesleri boyuna 4 parçaya kes. Eğer domatesler normalden biraz daha büyükse enine 2 boyuna 4 parçaya kes.
  • Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp küçük parçalara ayır.
  • Fesleğenleri çok ince olmamak şartıyla kıy.
  • Cevizleri dişe gelecek büyüklükte parçala.
  • Ekmek dışındaki bütün malzemeleri bir kasede harmanla.
  • Kalp şeklindeki kıtır ekmeklerin üzerine bolca malzeme ve sosundan koy, servis tabaklarına al.

 

Bonfile Hiç Bu Kadar Lezzetli Olmamıştı! ‌Carpaccio Tarifi


Malzemeler

  • 320 gram sığır bonfile
  • 160 gram ‌rucola (italyan rokası)
  • 80 gram ‌parmesan peyniri (36 aylık ‌parmigiano reggiano)
  • 30 ‌ml. ‌extravergine zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 5 gram deniz tuzu
  • 1 gram taze çekilmiş tane karabiber


Nasıl Yapılır?

  • ‌Carpaccio hazırlanacak sığır bonfileyi, soğutmak amacıyla 30 dakika kadar derin dondurucuda beklet.
  • Sosu için zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, deniz tuzu ve taze çekilmiş tane karabiberi bir çırpıcı yardımıyla küçük bir kapta karıştır.
  • Yaprak kısımlarını ayıkladığın rokayı, bol suda yıkadıktan sonra kağıt havlu yardımıyla kurula.
  • Düz bir servis tabağına 35-40 gram kadar roka yaprağını yay. Sığır etini zar inceliğinde dilimledikten sonra yarısını servis tabağına al.
  • Kalan roka yapraklarını tabağa diz, bir kenara ayırdığın kalan sığır filetoları üzerine kapat.
  • Hazırladığın sos karışımını üzerine gezdirdiğin ‌carpaccio tabağını, ince ince ‌tıraşlanmış ‌parmesan peyniriyle bekletmeden servis et. 

 

Çeşit Çeşit Sebze: ‌Minestrone Çorbası


Malzemeler

  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet orta boy kabak
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 3 dal kereviz sapı
  • 5 adet taze fasulye ya da bakla (arzuya göre)
  • 100 gram karnabahar
  • 1 dal pırasa
  • 4 dal taze fesleğen
  • 5 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • 1/2 su bardağı ‌Meksika fasulyesi (arzuya göre kuru fasulye, önceden ıslatılmış) 
  • 1 su bardağı boncuk makarna
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Servisi için:

  • 1/4 su bardağı iri rendelenmiş ‌parmesan peyniri


Nasıl Yapılır?

  • Malzemeler çok fazla ve karışık gözükse de yapılacak işlemler basit. Kuru soğanı kabuğunu soyduktan sonra küçük parçalar halinde doğra. Kabuğunu soyduktan sonra bıçağın tersiyle ezdiğin sarımsakları incecik kıy.
  • Kabuğunu soyduğun patatesi iri küpler halinde doğra. Uç kısımlarını aldıktan sonra arzuya göre kabuğunu soyduğun ya da üzerini kazıdığın kabak ve havucu patateslerle uyumlu olacak şekilde kes.
  • Bol suda yıkadığın kereviz sapları ve pırasayı incecik kıy. Karnabaharı küçük çiçeklere ayır. Kılçıklarını temizlediğin taze fasulye ya da baklaları iri parçalar halinde kes. Fesleğen yapraklarını ayıkla.
  • Zeytinyağını derin bir tencerede kızdır. Küçük parçalar halinde doğradığın kuru soğanı, hafif bir renk alana kadar sotele.
  • Sarımsakları ekleyip karıştırdıktan sonra domates salçasını ekle. Kısa bir süre kavur.
  • Pişme derecelerini göz önünde bulundurarak aralarda karıştırarak sırasıyla; doğranmış havuç, karnabahar, suda bekletilmiş ‌Meksika fasulyesi, kereviz sapı, patates, kabak, taze fasulye ve pırasayı tencereye al.
  • Sebzelerin üzerini 2-3 parmak kalınlığında geçecek kadar sıcak tavuk suyu ilave edip çorba karışımını 15-20 dakika kadar pişir.
  • Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber katıp çeşnilendir. İncecik kıyılmış fesleğen yaprakları ve makarna ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10-15 dakika kadar pişir.
  • Makarnaları şişen ve fasulyeleri yumuşayan bol malzemeli sebze çorbasını, arzuya göre rendelenmiş ‌parmesan peyniri ilavesiyle sıcak olarak servis et.

Rama Krema

Kremalı makarnada Rama Krema’dan daha iyisi yok.* UFS güvencesiyle satın almak için hemen tıklayın!

Daha Fazlasını Görüntüle
26 316
₺26,37 Ürün Fiyatı

Makarnaların En Güzellerinden: ‌Fettucini ‌Alfredo Tarifi


Malzemeler

  • 1 Paket ‌fettucini makarna
  • 2 Yemek kaşığı tereyağı
  • 2 Yemek kaşığı zeytinyağı
  • 200 Gram mantar
  • 300 Gram tavuk göğsü
  • 3 Diş sarımsak
  • 1 Su bardağı krema
  • 1/4 Demet fesleğen
  • 1/2 Su bardağı rendelenmiş ‌parmesan peyniri
  • 11/2 Çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
  • 1 Çay kaşığı tuz 

 

Nasıl Yapılır?

  • Makarnanın sosu için geniş bir tavada ‌ikişer yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağını kızdır.
  • 200 gram dilimlenmiş mantarı tavaya ekle ve yüksek ateşte sotele.
  • Mantarlar sotelendikten sonra 300 gram ‌jülyen doğranmış tavukları ilave et ve sotelemeye devam et.
  • 3 diş ezilmiş sarımsak ile tavuk ve mantarları tatlandır.
  • 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiberi de ilave et. Ardından 1 su bardağı krema, yarım su bardağı rendelenmiş ‌parmesan peyniri ve bir avuç doğranmış taze fesleğeni de ekle ve güzelce karıştırdıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırak.
  • Ayrı bir tencerede suyu haşla ve içerisine bir tatlı kaşığı tuz ve makarnayı ekleyip 8 dakika kadar haşlamaya bırak. Haşlanan makarnanın suyunu süz ve durulamadan sos tenceresine al. Sos ile birlikte yaklaşık 5 dakika kadar pişen makarnayı, rendelenmiş ‌parmesan peyniri ve fesleğen yapraklarıyla servis et.

 

Kraliçeden Armağan: Margherita Pizza Tarifi


Malzemeler

  • 2,5 su bardağı un
  • 2,5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı toz şeker

Sosu için:

  • 4 adet orta boy domates
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kekik

Üzeri için:

  • 250 gram rendelenmiş ‌mozzarella peyniri
  • 4 adet taze fesleğen yaprağı

Nasıl Yapılır?

  • Ilık su, toz şeker ve kuru mayayı küçük bir kapta karıştırıp 10 dakika kadar beklet.
  • Elenmiş unu karıştırma kabına aktar. Orta kısmını havuz gibi aç. Unun kenar kısımlarına tuzu serp. Hazırladığın maya karışımını orta kısmına boşalt. Zeytinyağını kat.
  • Tüm malzemeyi orta kısımdan dışa doğru karıştırarak harmanla. Toparlanan hamuru yumak haline getir. Ayrı bir kaba al. Üzerini streç film ile kapladıktan sonra oda ısısında 30 dakika kadar beklet.
  • Pizzanın sosu için kabuğunu soyduğun domatesleri rendele. Zeytinyağını sos tenceresinde kızdır. Rendelenmiş domatesi 3- 4 dakika kadar kaynat. Kekiği ekle ve karıştır. Hazırladığın sosu buzdolabında soğut.
  • Mayalanan hamuru iki eşit bezeye ayır. Hafif bir şekilde unlanmış mutfak tezgahı üzerinde elinle büyüterek yuvarlak şeklinde aç.
  • Açılan hamurları dikkatli bir şekilde fırın tepsilerine ayrı ayrı yerleştir. Buram buram kekik kokan domates sosunu bir kepçe yardımıyla pizzanın orta kısmından başlayarak kenarlara doğru yay. Kenar kısımlarında yaklaşık bir parmak kalınlığında pay bırakmayı unutma.
  • Rendelenmiş ‌mozzarella peynirini pizzaların üzerine eşit olarak dağıt. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında yaklaşık 15 dakika peynirler eriyip, kızarana kadar pişir.
  • Fesleğen yapraklarını fırından çıkan pizzaların üzerine serpiştir.
  • Afiyet olsun!