Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Kuzeyinde Amerika Birleşik Devletleri, güneyinde ve batısında Atlas okyanusu, doğusunda ise alabildiğince uzanan güzeller güzeli Meksika Körfezi ile mutfak kültürü denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Meksika; bu renkliliğini, çeşitliliğini ve elbette lezzetini birkaç tane uygarlığa borçlu! Merak mı ettin şefim? Hadi gel, o halde hep birlikte göz atalım.

4 Uygarlık, 4 Yemek Kültürü

Aynı anda bu kadar atıştırmalık ve bu kadar lezzetli ana yemek, enfes meyvelerin ve adeta bir renk cümbüşü olan tabakların tek bir kültür ile günümüze gelebileceğini düşünmüyordun değil mi? Nitekim öyle de olmamış zaten. Meksika'yı ağız sulandırıcı bir mutfak yapan toplam dört uygarlık var.

Zapotekler

Meksika'nın soğuk mutfağı dendiğinde akla soğuk çorbalar ve birbirinden nefis meyveli, sebzeli salsalar gelir. Genelde balık ve meyve üzerine kurulu bu soğuk başlangıçların kökeni, tıpkı bu şekilde bir mutfak kültürüne sahip olan ve Meksika'da kurulmuş ilk uygarlık Zapoteklere aittir. Desene, oldukça cömert davranmışlar. 

Maya Uygarlığı

Tarımın gelişmesiyle birlikte devreye giren sevgili Maya uygarlığı, "Bizde mısır var, daha ne olsun!" diyerek mısırı işlemiş ve bugün Meksika'yı Meksika yapan harika tortilla'ları ve tamale'leri bu mutfağa kazandırmış. Sen de Taco'yu bayılarak yiyenlerdensen Mayalılara bir teşekkür borçlusun bizce...     

Aztekler

Mayalıların tortilla'yı üretip Zapoteklerin bu lezzetli ekmeklerin içerisine binbir çeşit salsa doldurduğunu duyan Aztekler durur mu? Çorbada bizim de tuzumuz olsun diyerek bugün Meksika mutfağını tanımlayan en belirgin özelliklerden biri olan acıyı bu mutfak kültürüne dahil etmişler. Nasıl mı? Kendi kültürlerindeki acı biber türlerini bu mutfağa da taşıyarak. Aztekler bununla da sınırlı kalmamış tabii, kümes hayvanlarını da işleyerek Meksika mutfağının bir parçası olmasını sağlamış.

Ve Son Olarak: İspanyol Mutfağı

Sene 1521... İspanyollar Meksika'yı fethetmiş. Mutfağın da bundan etkilenmemesini beklemek şaşırtıcı olurdu değil mi? Elbette her mutfak kültürü gibi Meksika da yıllar boyunca bünyesinde barındığı İspanyol mutfağından oldukça etkilenmiş. Gelgelelim İspanyol mutfağı da bölgede hakim mutfak kültürünün üzerine; süt ürünlerine, domuza, tatlıya çok düşkün olmayan Meksika halkına kendi tatlı beğenilerini, tarçını ve karanfili empoze etmişler. 

Bu dört mutfak katkılarını yaparken Meksika'nın ideal coğrafi konumu ve bitki örtüsü de bu özel mutfak kültürünün oluşması için tüm olanakları sonuna kadar bünyesinde barındırmış. Bol acı ve baharatları ile meşhur olan bu mutfağa topraklarda yetişen fasulye, meyve ve çeşitli sebzeler de eklenince işte bugün tüm dünyanın üzerine konuştuğu popüler Meksika mutfağı ortaya çıkmış. 

Meksika Yemekleri ve Ana Malzemeleri

Her mutfak kültürü gibi Meksika'yı da bir sembol haline getiren çeşitli malzemeler var ki bu malzemeler neredeyse her Meksika yemeğinde istisnasız kullanılır. Bunlardan biri de mısır... Mısırı soslardan başlangıçlara, davet sofralarındaki atıştırmalıklara kadar birçok tabakta rahatlıkla görebilirsin. Özellikle Meksika sokak yemekleri içinde mısır vazgeçilmezlerden biridir. Mısır dışında dünyaya yayılmış tatlar; domates, çili, vanilya ve kakaodur. Çili, oldukça acılı olan bir baharat çeşididir. Ham maddesi biberdir. Bunlar dışında fasulye, et yemeklerinde ise yaban domuzu, tavşan, iguana eti kullanılmaktadır. Et yemeklerinin yanında ise pilav ya da fasulye tercih edilir. Okyanusların ortasında olan bu ülkede tabii ki deniz ürünleri de vazgeçilmezler arasındadır. 

Eh, Meksikalılar pratik insanlar. Bunu yemeklerin hazırlanma süresinden tut da el alışkanlıklarına kadar her detaydan anlayabilirsiniz. Mutfaklarında hızlı hareket etmeyi seven Meksikalılar, bununla paralel olarak bir o kadar da estetik yaklaşıyor olaya. Tabaklarından baharatlarına kadar renk kontrastlarına şahit olabileceğiniz bu mutfakta insanın gözleri bayram ediyor doğrusu. Meksika çeşitli tatlıları ile de ünlü... En ünlüleri Michoacan ve Guanajuato yörelerine ait bu tatlılar; genelde fındık, yer fıstığı ve ceviz ile hazırlanıyor. Bu mutfakta tatlı-acı kombinasyonu da oldukça çok seviliyor. İçeceklerden bahsetmeden olmaz. İçki kültürü oldukça yaygın olan Meksika'da insanların sıklıkla tükettiği iki içki var. Biri Tekila diğeri ise Horchata..

"Meksika Meksika dedin, mutfak kültürlerinden bahsettin. Ben de mutfağımda farklı lezzetler denemek istiyorum, tarif yok mu?" dediğini duyar gibiyim. Meksika mutfağından bu kadar bahsedip de mideleri şenlendirecek birkaç tarif vermemek olmaz doğrusu. Öyleyse gelsin harika ve geleneksel Meksika yemek tarifleri... 

Meksika Yöresel Yemekleri

Dana Etlisi Ayrı, Tavuk Etlisi Ayrı Lezzetli: Fajita Tarifi

Malzemeler:

  • 400 gram dana bonfile
  • 2 adet kırmızı soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet sarı biber
  • 1 yemek kaşığı
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı
  • Zeytinyağı

Nasıl Yapılır?

  • Etleri, biberleri ve soğanları hemen hemen aynı boyda olacak şekilde uzun uzun doğra.
  • Derin bir tavayı zeytinyağı ile hafif yağlayıp, bütün malzemeleri sotele.
  • Güveç veya ısıya dayanıklı porselen bir kabı kısık ateşte ocağa yerleştirin. Tereyağını ilave edin ve erimesini bekle.
  • Eriyen tereyağının üzerine etleri, biberleri ve soğanları ilave et.
  • Lavaşları üzerine kapatıp iyice ısınmasını bekleyin. Dikkatlice ocağın üzerinden alıp servis edin. İşte bu kadar kolay şefim, afiyet olsun!

Görüntüsü ile Ağız Sulandırsın: Quesadilla Tarifi

Malzemeler:

  • 4 adet tortilla ekmeği
  • 250 gram fileto tavuk göğsü
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 100 gram mantar
  • 1 adet dolmalık kırmızı biber
  • 1 adet dolmalık sarı biber
  • 100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1/2 çay kaşığı
  • Cajun baharatı
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı karabiber

Servisi için:

  • 2 yemek kaşığı ekşi krema sosu
  • 2 yemek kaşığı chili thai sosu

Nasıl Yapılır?

  • Meksika lezzetinin tavuklu iç harcını hazırlamak için orta boy kuru soğanı piyazlık doğra. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız dolmalık renkli biberleri uzun ince şeritler halinde kes.
  • Üzerlerini nemli bir bez ile temizlediğiniz mantarları ince ince doğrayın. Fileto tavuk göğüs etini, sebzelerle uyumlu olacak şekilde dilimle.
  • Zeytinyağını mümkünse wok tavada kızdır. Piyazlık doğradığınız soğanları, kızgın yağda hafif bir renk alana kadar arzu ederseniz bir adet kesme şeker ilavesiyle sotele.
  • Aralarda karıştırıp sırasıyla; doğranmış fileto tavuk göğsü, renkli biberler ve mantarları ekledikten sonra tüm malzemeyi yüksek ateşte sotelemeyi sürdür.
  • Lezzet vermesi için cajun baharatı, tuz ve karabiberi kat. Tavuklu harcınız hazır. Hazırladığınız harcı göz kararı iki eşit parçaya bölün. Maydanozları incecik kıyın.
  • Tortilla ekmeklerinden bir tanesini teflon bir tavaya al. Üzerine tavuklu harcın yarısını eşit olarak paylaştır. Kıyılmış maydanozun ve rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını üzerine serpiştirdikten sonra diğer bir tortilla ekmeğini üzerine kapat.
  • Ekmeklerin arasında kalan kaşar peyniri, lezzet vermenin yanı sıra tüm malzemeyi birbirine bağlayıp ekmeklerin dağılmasını engelleyecek. İşin sırrı burada yatıyor.
  • Tortilla'yı geniş bir servis tabağı yardımıyla ters çevirerek arkalı önlü renk alana kadar, orta ısıda pişir. Diğer tortilla ekmekleri ve iç harç için de aynı işlemi tekrarla.
  • Keskin bir bıçak yardımıyla dilimlediğiniz Quesadilla’yı sıcak sıcak misafirlerinle paylaş!

Misafirlerin Banıp Banıp Yesin: Guacamole Tarifi

Malzemeler:

  • 4 adet olgun avokado
  • 4 adet jalapeno biberi
  • 1 adet büyük boy domates
  • 1 adet orta boy kırmızı soğan
  • 2 adet lime suyu (yeşil limon)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1/4 demet taze kişniş
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı çekilmiş renkli tane karabiber

Nasıl Yapılır?

  • Tohumlarını alıp pişirmeden de kullanabileceğin jalapeno biberlerini, fırında ya da yüksek ateşte 10 dakika gibi kısa bir sürede közle. Kabuklarını soyduktan sonra soğumaya bırak.
  • Olgun durumda olan avokadoları ortadan ikiye kesin. Orta kısımlarında bulunan iri çekirdeklerini çıkardıktan sonra kabuklarını soyun. Dilimlediğiniz avokadoları, hafif taneli kalacak şekilde bir çatalla ez.
  • Kırmızı soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Sarımsağı rendeleyin. Kişnişi incecik kıyın. Arzuya göre kabuğunu soyduğunuz domatesi küçük küpler halinde kesin.
  • Soğuyan közlenmiş biberleri minik minik doğrayın. Doğramış olduğun tüm malzemeleri, püre avokado ile birlikte harmanla.
  • Zeytinyağı, yeşil limonların suyu, tuz ve çekilmiş renkli tane karabiber ekledikten sonra karıştır.
  • Ağzı kapalı bir kavanozda soğuttuktan sonra atıştırmalık olarak cips ya da et yemeklerinin yanında servis et. Misafirlerine afiyet olsun, senin eline sağlık şefim!
Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu