Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu geniş bir coğrafyaya yayıldığı ve hoşgörü timsali olduğu için adım attığı tüm topraklardan ve kültürlerden gördüğünü mutfak kültürüne taşımış. Farklı yemeklerden bol malzemeli çorbalara ve parmak yalatan tatlılara dek yüzlerce tarif barındıran Osmanlı Mutfağı’nda neler mi var? Gel, birlikte öğrenelim şefim.

Osmanlı Saray Mutfağı Çorbaları

Osmanlı Saray Mutfağı Çorbaları

Günümüzün aksine Osmanlı Saray Mutfağı’nda çorbalar bir başlangıç olarak değil ana yemekten sonra tatlıdan önce içilirmiş. Böylece midede bir nevi sifon etkisi yarattığı söylenebilir. Bazı kaynaklarda ise yemek arasında çorba içildiğinden tekrar yemeğe devam edildiğinden bahsediliyor. Şehir efsaneleri bir kenarda dursun, biz Osmanlı’nın lezzetli ve farklı çorbalarına bir bakalım: 

  • Çeşm-i Nigâr Çorbası 
  • İlikli Padişah Tenceresi
  • Erişteli Mercimek Çorbası 
  • Bademli Çorba
  • Yoğurtlu Tutmaç Çorbası 
  • İşkembe Çorbası (Şikenbe Şorva)
  • Düğün Çorbası 
  • Şehriye Çorbası 
  • Harem Usulü Patlıcanlı Çorba 
  • Kavata Çorbası 
  • Meyir Çorbası 
  • Toyga Aşı 
  • Kestaneli Terine Çorbası 
  • İskorpit Balığı Çorbası 

Bu lezzetli çorbaların nasıl yapıldığını merak ediyorsan Osmanlı Mutfağı’ndan 10 Ramazan Çorbası yazımıza göz atabilirsin. Birbirinden farklı ve lezzetli bu çorbaları en nefis şekilde yapacağını biliyoruz şefim. 

Osmanlı Saray Mutfağı Yemekleri 

Osmanlı Saray Mutfağı Yemekleri

Farklı kültürlerin etkisi altında bir mutfak olduğu için Osmanlı Mutfağı’nda ana yemekler de oldukça çeşitli ve benzersiz. Günümüzün aksine tatlı, ekşi ve acının bir arada olduğu pek çok tarif mevcut. Ayrıca yemeklerde bolca yemiş kullanıldığı, meyvelere daha çok yer verildiği de gözlerden kaçmıyor. Et yemekleri ise hem besleyici olduğu hem de bir zenginlik göstergesi olduğu için sofralarda sık sık yer alanlardan. 

Listemizde II. Abdülhamit’in çok sevdiği soğanlı yumurta da var. Pişirilmesi 3,5 saat süren bu meşakkatli yemeği padişah o kadar çok severmiş ki bu yemeği en iyi yapana ödüller verirmiş. Et yemeklerinde tarçının eksik olmadığı, patlıcanın çok popüler olduğu ve civarda yetişmediği için Çin’den özel olarak getirildiği bir mutfak bu. Gel şefim, Osmanlı Mutfağı’nın ana yemekleri nelermiş, birlikte bakalım.

  • Soğanlı Yumurta
  • Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi 
  • Fodula (Dana etli çavdar ekmeği dolması) 
  • Mutancana
  • Mahmudiye
  • Kavun Dolması 
  • Akike
  • Süt Kebabı
  • Beyrani 
  • Mıhlama
  • Kırma Tavuk Kebabı 
  • Uskumru Dolması 
  • Fincan Böreği ya da Su Böreği 
  • Pilavlı Tas Kebabı

Zenginliği ve bol çeşitleri ile bilinen Osmanlı sofralarında, önemli günlerde ve ziyafetlerde en az 100 çeşit yemek olması adettenmiş. Bu sebeple ne kadar çok ve farklı ana yemek olduğunu tahmin edebilirsin şefim. İstersen o dönemin ana yemeklerinden birkaçının tarifine şuradan ulaşabilirsin. 

Osmanlı Saray Mutfağı Tatlıları

Osmanlı Saray Mutfağı Tatlıları

Osmanlı Saray Mutfağı; şerbetlisinden sütlüsüne, helvasından meyveli tatlısına çok çeşitli tatlıyı bünyesinde barındıran çok zengin bir mutfak. Hatta Osmanlı’da mutfak o kadar önemli ki Topkapı Sarayı’nın mutfağı tamı tamına 5250 m2 ve 8 ayrı bölümden oluşuyor. Bu devasa ve malzeme sıkıntısı olmayan mutfakta ne kadar çok çeşidin yapıldığını tahmin etmek zor değil. Tatlılar da bu zengin mutfağın en sevilenlerinden. İşte nefis Osmanlı tatlıları…

  • Revani
  • Keşkül-ü fukara
  • Helva-i hakani
  • Zerde
  • Sabuniye Helvası 
  • Saray Lokması 
  • Sütlaç
  • Tavukgöğsü
  • Kazandibi
  • Saray Helvası 
  • Kadayıf Tatlısı 
  • Vezir Parmağı 
  • Badem Ezmesi 

Dilersen 10 farklı Osmanlı tatlısının tarifine buradan ulaşabilir, ustalığınla misafirlerinin ağızlarını şenlendirebilirsin. Zenginliği ve çeşitleri ile şaşırtan, lezzeti ile akıl uçuran bu enfes Osmanlı Saray mutfağı yemeklerinin, tatlılarının ve çorbalarının alasını yapacağına hiç şüphe yok şefim!

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.