Turşu Suyu Nasıl Yapılır?
İyi bir turşunun yapı taşı kesinlikle turşu suyudur. Suyu özenle ve dikkatlice hazırlanmış bir turşunun tadına doyum olmaz. İyi yapılmış bir turşu suyunda turşular uzun süre küflenmeden dayanır, içindeki malzemeler kıtır kıtır ve yumuşamadan kalır. Turşunun suyu ne yenilemeyecek kadar tuzlu ne de yetmeyecek kadar az tuzlu olmalıdır.
Turşu hazırlarken en önemli nokta tuz seçimidir. Tuzun çeşidi istediğin turşuya göre değişir. Kıtır kıtır bir turşu istiyorsan iri taneli kaya tuzu kullanmalısın ama eğer daha yumuşak bir turşu olsun dersen o zaman sofra tuzu kullanabilirsin.
Turşu Suyu Ölçüsü Nedir?
Tuzlu suyu hazırlama işlemi için öncelikle kaç litrelik bir kavanoz kullanacağına karar vermelisin. Yapacağın turşu suyunun miktarı buna göre belirlenmiş olacak. Turşu suyu yapımı oldukça basit ve pratik olsa da birkaç noktaya dikkat ettiğinde lezzeti katmerlenir. Örneğin; 2 litrelik bir kavanoz kullanacaksan, 1 litre su kullanmalısın. Ölçüyü ortalama olarak yarı yarıya gibi düşünebilirsin.
Turşu Suyu Malzemeleri
Lezzetli ve ağız sulandıran bir turşu suyu yapman için gereken malzemeler oldukça kolay. En klasik, en çok tercih edilen ve kullanılan turşu suyu tarifi işte geliyor.
Malzemeler
5 su bardağı kaynamış sıcak içme suyu (1 litre)
1 çay bardağı sirke (elma ya da üzüm)
1 adet limonun suyu
3 yemek kaşığı kaya tuzu
2 çay kaşığı toz şeker
Bu garanti, ölçülü tarif ile 2 litrelik bir kavanoza turşunu kurabilirsin. Turşu suyunu yapmak için sıcak suyu derince bir kaba al ve diğer tüm malzemeleri içine ekle. Tuz eriyene dek karıştır ve ardından soğumasını bekle. Sterilize edilmiş kavanozlara, turşusunu yapmak istediğin sebzeleri yerleştir ve ardından hazırladığın turşu suyunu kavanozlara paylaştır. Ağzını sıkıca kapadıktan sonra serin ve kuru bir yerde beklemeye al.
Turşu Suyunun Bulanık Olmaması İçin Ne Yapmalı?
Turşu suyunun bulanıklaşmasını önlemenin en etkili yolu, ölçülerine dikkat etmektir. Eğer tuz, sirke ve su oranları arasında bir dengesizlik söz konusu olursa turşunun suyu bulanır. Turşuyu hazırlarken de bulanıklığı önlemek için mutlaka içme suyu kullanmalısın. Musluk suyu kullanırsan bulanıklığa yol açabilir.
Turşu Suyu Neden Beyazlar ve Turşu Suyu Neden Taşar?
Turşunu kurduktan bir süre sonra üstünde beyaz bir tabaka görebilirsin. Böyle bir durumda bunu hemen alıp atmalısın yoksa turşunun tadını bozar. Bu tabakanın oluşma sebebi ise hazırladığın turşu suyunun tuz oranında bir sorun olmasıdır. Turşuyu uygun sıcaklıkta bekletmemek de yine üstünde beyaz bir tabakanın oluşmasına sebep olabilir.
Turşunun en önemli oranı tuz dengesidir. Tuzu az olan bir turşu suyu içindeki sebzeleri yumuşatırken suyu da bulanıklaştırır. Eğer tuzu çoksa da bu durumda turşunun olgunlaşma süresi artar ancak turşunun üstünde su birikir. Bu fazla su da zamanla taşmaya başlar. Eğer bu şekilde turşu suyu eksilirse yerine tekrar turşu suyu hazırlayıp eklemelisin.
Turşu Suyu Kaç Kalori ve Turşu Suyu Tekrar Kullanılır mı?
Turşu bittikten sonra kalan su, eğer bir bulanıklaşma yoksa tekrar kullanılabilir. Böylece içinde diğer sebzelerden kalmış olan aromalar da olacağı için lezzeti de artar.
Eğer bir fermantasyon problemi varsa turşu suyunda sünme görünebilir. Turşu suyu neden süner sorusunun cevabı farklı şeyler olabilir. Tuzu az gelmiş bir turşu suyu, fazla sıcak hazırlanmış bir turşu suyu, içindeki sebzeleri tam olarak örtmeye yetmemiş olan bir turşu suyu ya da içinde hava kabarcıkları kalmış olan bir turşu suyu sünmeye sebep olabilir.
Turşu suyu kalori olarak oldukça az kalorilidir. 1 bardak turşu suyunda ortalama 17 kalori bulunur. Diyetlerde turşu suyu içilebilir ancak vücutta su tutmaya sebep olabileceği için bir doktora danışılmalıdır.
Turşu suyunun tüm püf noktalarını, malzemelerini ve nelere dikkat etmen gerektiğini öğrendin şefim. Gerisi elinin lezzetine kalmış. Şimdiden kolay gelsin!