Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Avokado Nerede Saklanır? 

Avokadoları en nefis haliyle tüketmenin en güzel yolu, oda sıcaklığında olgunlaşmalarını bekledikten sonra afiyetle yemektir. Ancak çok sayıda avokado aynı anda olgunlaştıysa ve kullanabileceğinden fazlaysa bu durumda onları bozulmadan saklamanın bazı yolları var. Avokadolar olgunlaştıktan sonra saklamanın en ideal yolu onları buzdolabında saklamaktır. Olgunlaşmış avokadonu buzdolabında 2-3 gün süreyle aynı tazelikte saklayabilirsin. Avokadoların oda ısısında olgunlaşmalarını beklerken ise birbirlerine değdirmemelisin çünkü değdikleri noktalardan kararma yapabilir. 

 

Avokado Kesildikten Sonra Nasıl Saklanır? 

Avokado Kesildikten Sonra Nasıl Saklanır?

Avokadoları kestiysen ve hepsini kullanamadıysan eğer, kararmalarını önlemenin en iyi yolu, kesik yerlerine limon suyu ve zeytinyağı sürmek. Böylece havayla temasını keseceğin için kesik yerlerden kararmalarını önlemiş olursun. Limon ve zeytinyağı ile hava temasını önledikten sonra folyoya ya da streç filme sarmalısın. Bu şekilde limon ve zeytinyağı ile kapladığın avokado parçalarını buzdolabında birkaç gün saklayabilirsin. Eğer avokadonu kestiğinde yeterince olgunlaşmadığını fark edersen kesik yerlerine sadece limon suyu sürmeli ve streç filmle sardıktan sonra buzdolabında olgunlaşmasını beklemelisin. 

Yarım Avokado Nasıl Saklanır? 

Avokadon yeterince olgundu ve sen onu sevdiğin bir tarifte kullanmak için aldın, ikiye kestin ve yarısını kullandın diyelim. Bu durumda diğer yarısının çekirdeğini çıkarıp sadece limon suyu sürdükten sonra folyo ya da streç filme sarıp buzdolabında bekletebilirsin. Eğer kestiğinde olgun olmadığını fark edersen bu sefer çekirdekli olarak aynı metodu uygulamalı ve saklamalısın. 

Avokado Buzlukta Saklanır mı? 

Avokadoyu dondurarak buzlukta saklamak, israfını önlemeye ve ne zaman ihtiyacın olursa o zaman kullanmanı sağlamaya yarar. Avokadoyu parçalar halinde, püre olarak ya da yarım olarak buzlukta saklayabilirsin. Ancak her zaman dikkat etmen gereken bir şey var. Buzluğa koymadan önce eğer parçalar halinde saklayacaksan üstüne limon suyu sıkmak ve kapalı bir kapta ya da buzdolabı poşetinde hava almayacak şekilde saklamak. Bu şekilde 4-6 ay arası avokadonu buzlukta saklayabilirsin. 

Olgunlaşmamış Avokado Nasıl Saklanır?

Olgunlaşmamış Avokado Nasıl Saklanır?

Olgunlaşmamış avokadoları saklamanın en iyi yolu onları oda ısısında muhafaza etmektir. Avokadonun hızlıca olgunlaşmasını istiyorsan, elma, muz, armut gibi meyvelerle yan yana koymalısın. Böylece avokadoların çok daha hızlı bir şekilde olgunlaşacaktır. Çok daha hızlı bir olgunlaşma için avokadonu bu meyvelerle birlikte bir kese kağıdına koyabilirsin. Elma, muz ve armut gibi meyvelerden çıkan etilen gazı, avokadonu olgunlaştırır. 2-3 gün içerisinde istediğin olgunluğa erişecektir. Eğer bu meyveler yoksa sadece kese kağıdına koyman da bu süreci hızlandırır. Avokadolarının olgunlaşmasını geciktirmek istersen, bu durumda onları peçetelere sararak da buzdolabında muhafaza edebilirsin. 

Avokado Püresi Nasıl Saklanır?

Avokado Püresi Nasıl Saklanır?

Avokadoları püre halinde de saklayabilirsin. Bunun için olgun avokadonu güzelce soyup ezmeli ve limon suyu ile karıştırdıktan sonra hava almayacak bir kaba alarak buzluğa yerleştirmelisin. Avokado donarken genleşeceği için kabı tamamen doldurmamalısın. Aksi halde taşabilir. Bu şekilde buzlukta 5-6 ay kadar saklayabilirsin. 

Avokado Ne Kadar Sürede Bozulur?

Avokadolar eğer olgun değilse oda ısısında kendi başlarına 7 gün içinde olgunlaşır. 7 günden sonra yenmedikleri durumda çok hızlı bir şekilde kabuğu kararmaya başlar ve bozulur. Eğer yanında olgunlaşmasını hızlandıracak elma, muz ya da armut gibi meyve varsa bu durumda çok daha hızlı olgunlaşır. 4-5 gün gibi bir sürede. Bu süreden sonra hızlıca bozulmaya başlar. Eğer kese kağıdında meyvelerle birlikte saklardan da 2-3 günden sonra bozulmaya başlayabilir. Bu sebeple oldukça dikkatli olmalısın. 

Avokado doğanın bize ve senin gibi şeflere sunduğu, değerlendirilmesi sonsuz çeşitte olan bir meyve. Sen de maharetli ellerinle onu en uygun şekilde saklayabilir ve en uygun tariflerde kullanabilirsin. Somon füme ve taze sebzelerle yapabileceğin bir avokado burger, narlı mizuna salatası ile avokadolu somon tartar ya da avokado, beyaz peynir, minik ıspanak yaprakları, misket limonu ve pesto sos ile yapabileceğin bir İtalyan fettucine makarnası, deneyebileceğin tariflerden sadece bazıları. Hayal gücünü ve yaratıcılığını konuştur şefim!