Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Benmari Ne Demek?

Benmari

Benmari orijinalinde “Bain Marie” olarak yazılır ve Fransızcadaki anlamı “Marie’nin Banyosu” demek. Aslında bu kelime öbeği Fransızcaya, Latincede “Balneum Mariae” söz öbeğinden geçmiş ve tüm dünya dillerine benmari olarak yerleşmiş.

Peki kimmiş bu Marie? Ve neden bu usule “Marie’nin banyosu” diyoruz? Marie’nin kim olduğu ile ilgili çeşitli ve farklı kaynaklar mevcut. Bazı kaynaklar, Marie’nin aslında Maria olduğu ve kendisinin Helenistik Dönem’de yaşamış antik Yunan bir simyacı olduğundan bahsediyor. Bazı kaynaklar ise Marie’nin Mısır döneminde yaşamış bir kadın olduğundan ve bu benmari yöntemini altın eritme yöntemi olarak kullandığından bahsediyor. 

Benmari Usulü Nedir?

Benmari

Benmari kelimesinin nereden geldiğini incelediğimize göre sıra “Benmari nedir?”, öğrenmeye geldi. Benmari, daha çok ısıyla direkt temas etmesini istemediğimiz gıdalar için kullanılan bir ısıtma yöntemi. Teknik olarak ateşin üstüne içi su dolu ve ısıya dayanıklı bir kap konurken içinde ısıtmak istediğimiz malzemenin olduğu kap alttaki suya temas etmeyecek şekilde su dolu kabın üstüne yerleştiriliyor. Böylece altta ısınan suyun buharıyla üstteki kabın içinde ısıtmak istediğimiz malzeme de ateşi direkt görmeden ısınmış oluyor.

Benmari

Benmari usulünün kullanıldığı pek çok alan var. Örneğin; bu oldukça yavaş ısıtma yöntemi, yemekhanelerde yemeğin belli bir ısıda tutulması için kullanılıyor. Bunun için özel olarak geliştirilmiş endüstriyel mutfak ekipmanları sayesinde servis esnasında yemekler sabit bir ısıda kalabiliyor. Fransızların temel soslarından olan Hollandez sosunun yapımında da benmari yöntemi tercih ediliyor. Bizim mutfağımızda da fırın sütlaç yapımında sütlaç kaplarının başka su dolu bir kabın içerisine oturtulduktan sonra fırına verilmesi de yine benmari usulü bir pişirme tekniği olmuş oluyor. 

Fakat genel olarak mutfak dünyasında benmari usulünün en çok kullanıldığı yer tabi ki benmari usulü çikolata eritme. Gel şimdi bu işin detaylarına inelim şefim.

Benmari Çikolata Eritme Nasıl Olur?

Benmari
  • Öncelikle bu yöntemi uygulamak için iki farklı kaba ihtiyacın var. 
  • Altta kalan kabın içine su dolduracaksın ve ısıya dayanıklı mümkünse çelik bir kap olacak. 
  • Üstteki kap yani çikolatayı koyacağın ve erimesini bekleyeceğin kabın ise cam olması en ideali olur. 
  • Cam kabın içine kuvertür çikolata ya da normal çikolata parçalarını yerleştirdikten sonra, su dolu kabı ocağa alıp, üstüne cam kabı oturtacaksın.
  • Bu yöntemde dikkat etmen gereken en önemli nokta, altta kaynayan suyun kesinlikle üstteki cam kapla temas etmemesi. Sadece suyun buharı cama temas etmeli. Bu yöntem boyunca çikolataların erimesine yardımcı olmak ve daha parlak kalmasını sağlamak için sürekli olarak karıştırmalısın. 
  • Benmari yöntemi ile erittiğin çikolatayı donmasını engellemek için hızlı bir şekilde kullanman şart. Sadece su buharının ısısıyla eridiğinden tekrar katı hale geçmesi de oldukça hızlı olabiliyor.
  • Bu yöntemle eritilen çikolata ile süslemeler yapabilir ya da meyveleri çikolata ile kaplayabilirsin. Eritilmiş çikolata ile kurabiyelerin içlerini doldurabilir, keklerin dokusuna farklılık katabilirsin. Tamamen yaratıcılığına ve hayal gücüne kalmış.

Oldukça kullanışlı ve üstelik gıdanın direkt ısı kaynağı ile temasını engelleyen bir yöntem olduğu için de çok sağlıklı. Benmari usulü eritilmiş çikolatalar ile hazırlayacağın birbirinden harika reçeteler için şimdiden ellerine sağlık şefim!

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu