Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Pek çok farklı yemekte kullanılsa da en bilinen pişirme metotları; tavada, fırında ya da mangalda pişirme. En çok tercih edilen versiyonu ise koyun ya da kuzu pirzolası. Kalem pirzola adı verilen bu pirzola çeşidi, koyun etinin kol kısmından elde ediliyor. Çünkü kol kısmı, koyun etinin en lezzetli en yumuşak yerlerinden. Ancak yumuşacık lokum gibi bir pirzola pişirmek güzel bir pirzola terbiyesi ile mümkün. Gel şefim, pirzola terbiyeleme püf noktalarına beraberce bakalım. 

Lezzetli Pirzola için Pişirme Sırları

pirzola pişirme

Mutfakta küçük sırlar vardır. Sadece şeflerin bildiği bu sırlar, ufak detaylar gibi dursa da lezzetin asıl mimarı olabilir. Lezzetli pirzola için bu sırları hatırlayalım mı?

  • Kuzu pirzola terbiyesi yapıldıktan sonra etin hangi tavada piştiği de çok önemli. Kalın tabanlı bir çelik tava ya da iyi bir döküm tava pirzolaya fark katar. 
  • Tava, etler üstüne konmadan önce mutlaka 5 dakika ısıtılmalı. Eti koyduğun an “cızzzz” sesi geliyorsa doğru yoldasın. 
  • Et tavada ters yüz edilirken çatal ya da delici, sivri uçlu ete zarar verecek bir alet kullanılmaz. Et pişerken delinirse içindeki tüm lezzetli suyu tavaya akar ve buharlaşır gider.
  • Et pişerken parmakla ya da spatulayla ete bastırılmaz çünkü bu da içindeki lezzetli suyun dışarı akmasına sebep olur. 
  • Yüksek ateşte her iki yüzü de 3’er dakika mühürlemek ve sonrasında damak zevkine göre pişirmek en iyisidir. 

Mangalda Pirzola Terbiyesi Nasıl Yapılır? 

pirzola pişirme

Şefim senin de çok iyi bildiğin gibi, tam kıvamında pişmiş ve çatalı vurduğun anda dağılan bir pirzolanın yolu marinasyondan geçer. Pirzola marinasyonu demek, çeşitli sos, yağ ve baharatlarla eti eritmek ve pişmeye hazırlamak demek aslında. 

  • Etleri derince bir kâseye al. 
  • Taze kekik veya kuru kekik, biberiye (taze ya da kuru), pul biber, tuz, kırmızı biber ve kimyondan 1’er çay kaşığı olacak şekilde etlerinin üstüne gezdir. 
  • Sıra eti pişirmek için kullanacağın asit çeşidine geldi. Asit olarak yoğurt, sirke, süt ya da soğan suyu kullanabilirsin. Damak zevkine göre birini ya da birkaçını seçip ilerleyebilirsin. 
  • Son olarak 1 fincan kadar asiditesi yüksek bir zeytinyağı ekleyip ete bu karışımla masaj yapmalı ve marinasyonun ete işlemesi için üstünü streç filmle kapatıp buzdolabında minimum 3 saat dinlendirmelisin. 

Bu karışımı; kuzu pirzola terbiyesi, mangallık pirzola terbiyesi ya da tavada pirzola terbiyesi olarak kullanabilirsin şefim. Lezzetli ve hünerli ellerinle hazırlayacağın nefis pirzolalar için şimdiden ellerine sağlık!

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.