Chia Tohumu Nedir?
Latince ismi Salvia hispanica olan chia bitkisinin kökeni Güney Amerika. Bu bitkinin tohumları aslında binlerce yıl öncesinden beri insanlar tarafından tüketiliyor. Araştırmalar, chia tohumunun Aztek ve Maya uygarlıklarında özellikle savaşçılar tarafından tüketildiğini gösteriyor şefim. Bu dönemde dini ritüellerin de bir parçası olarak karşımıza çıkan chia tohumları, koşucu ve savaşçıların enerjilerini ve güçlerini artırdığı gerekçesiyle çok popülermiş.
Bu minik tohumların görünümü seni aldatmasın, besin değerleri oldukça zengin. Zaten tam da bu sebeple, chia tohumunun kıymeti yakın geçmişte yeniden anlaşıldı. Tekrar popülerlik kazanan chia tohumlarına, artık ana yemeklerden tatlılara kadar sayısız reçetede rastlamak mümkün.
Bu özel tohumun günümüzün süper besinlerinden biri olarak görülmemesine şaşmamak gerek. 100 gr chia tohumu 16.5 gr protein, 631 mg kalsiyum, 7.7 mg demir, 335 mg magnezyum, 860 gr fosfor ve 407 mg potasyum içeriyor şefim. Yalnızca 25 gr chia tohumunda yaklaşık 9 gr lif bulunuyor. Günlük tüketilmesi gereken ideal lif miktarının yaklaşık 30 gr olduğu düşünülürse chia tohumunun başlı başına çok yönlü bir besin kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Antioksidan etkisi, yüksek Omega 3 ve protein içeriği de bu minik tohumları sağlıklı beslenme programlarının değerli bir bileşeni haline getiriyor.
Chia Tohumu Nasıl Kullanılır?
Salvia hispanica, hem büyük arazilerde hem de küçük saksı ve bahçelerde yetişebilen bir bitki. Bu sayede chia tohumlarını, koşulların elverişli olduğu her ortamda elde etmek mümkün. Günümüzde market raflarında ve paketlenmiş halde satılan chia tohumlarına ulaşmak da oldukça kolay. Tohumlar çiğ olarak tüketilebileceği gibi öğütülerek ya da farklı sıvıların içinde bekletildikten sonra da reçetelerde kullanılabiliyor.
Chia Tohumu Nasıl Yenir?
Chia tohumu içinde bekletildiği süt, kefir, yoğurt ve su gibi sıvıları kısa sürede emebilen bir yapıya sahip. Sıvıyı emen tohumlar şişerek jel formuna dönüşüyor. Özellikle yumurta alerjisi olan ya da vegan beslenen kişiler, chia tohumunu jel kıvamına getirerek yumurta ikamesi olarak kullanabiliyor. Vegan reçetelerde tohumların badem sütü ya da yulaf sütü gibi bitkisel sütlerin içinde bekletilmesi gerekiyor. Ayrıca, puding ve magnolia gibi tatlı reçetelerinde de genellikle sütün ya da yoğurdun içinde bekletilmiş chia tohumunun kullanılması tavsiye ediliyor.
Chia tohumu doğrudan çiğ şekilde, salataların ya da yemeklerin içine serpilerek tüketilebiliyor. Ayrıca, bu tohumları öğüterek reçetelere dahil etmek de mümkün. Baharat öğütücüde ya da blender’da kolayca toz formuna dönüşen tohumlar; tatlı, smoothie, ekmek ve çorba yapımında kullanılabiliyor. Hatta chia tohumunun çayı bile demleniyor.
Chia Tohumu ile Neler Yapılır?
Gördüğün gibi chia tohumu sana mutfaktaki yaratıcılığını ve ustalığını konuşturma fırsatı veren bir malzeme şefim. Onu değişik formlarda ve sayısız farklı tarifte kullanabilirsin. Sana ilham vermesi amacıyla bazı öneriler hazırladık. Bu önerileri doğrudan uygulamanın yanı sıra kendine göre de uyarlayabilir ve geliştirebilirsin.
- Tıpkı yulaf gibi chia tohumu da omletleri daha doyurucu ve lezzetli hale getirmek için rahatlıkla kullanabileceğin bir malzeme. Chia tohumu, peynir, dereotu ve mantar gibi malzemeleri buluşturarak nefis bir omlet hazırlayabilirsin.
- Misafirlerine çayın ya da kahvenin yanında atıştırabilecekleri, doyurucu bir tatlı alternatifi sunmak istiyorsan chia tohumunu kurabiye ve kek reçetelerine dahil edebilirsin.
- Şekersiz, unsuz, yağsız ve sağlıklı bir tatlı hazırlamak istiyorsan muzlu ya da kakaolu chia pudingi menüye ekleyebilirsin.
- Birden fazla tahıl kullanarak hazırladığın ekmeklerin hamuruna chia tohumunu da ilave edebilirsin.
- Chia tohumunu öğüterek toz haline getirebilir, bu şekilde çeşitli çorbalara ya da soslara ekleyebilirsin.
- Tohumları doğrudan salatalara serpebilir, böylece daha zengin tabaklara imza atabilirsin.
Kısacası, “Chia tohumu nasıl kullanılır?” sorusunu yanıtlamak için tecrübene ve hayal gücüne güvenebilirsin şefim. Hazırladığın tabaklara lezzet ve zenginlik katacak diğer baharat ve çeşni çeşitleri arasında kısa bir gezintiye çıkmak için hazırladığımız rehberi inceleyebilirsin.