Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Restoran Açmak İçin Gerekli Belgeler 

Hizmet sektörünün bu en yoğun ve biraz da stresli girişimi için yüksek motivasyonun olduğunu varsayıyoruz. İyi bir şef olabilirsin; mutfakta harikalar yaratıyor, müthiş bir uyumla çalışıyor ve yaratıcı reçetelere imza atıyorsundur belki de… Ancak restoran işletmeciliği bunların hiçbirine benzemez! Son derece havalı görünen bu mesleği layıkıyla yerine getirebilmek için “çok görevli personel” tanımına uygun olmalısın şefim. Yani muhasebeden, satın almaya, dekorasyondan pazarlamaya hatta sosyal medyaya kadar pek çok konu hakkında fikrin olmalı. Elbette ki menü oluşturmak ve sunduğun yemeklerin lezzeti konusundaki uzmanlığı saymıyoruz bile. Peki, tüm bu görevleri üstlenebileceğini düşünüyorsan; sırada ne var? Öncelikle restoran açmak için gerekli belgeler ile gerekli hazırlıkları yapmalısın. İşte, toplaman gereken belgeler:

  • Nüfus kağıdı fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Ustalık belgesi
  • Kira kontratı
  • Vergi levhası
  • Ustalık belgesi
  • İmza sirküleri
  • Esnaf odası kayıt belgesi
  • Elektrik, su ya da doğalgaz hizmetlerinin abonelikleri
  • Adli sicil kaydı
  • Esnaf odası kayıt belgesi
  • SGK belgeleri
  • Çöp konteyneri için talep dilekçesi 
restoran açmak

Başarılı Bir Restoran Nasıl Yönetilir?

Burada başarının pek çok karşılığından söz edebiliriz. Mekanın popüler olması, çok para kazandırması, kendi müdavimlerini yaratması, hatta dünya çapında bir üne sahip olması bile başarı yolundaki anahtarlardan. Tüm bunları elde etmek isteyebilirsin ancak önceliğin sürdürülebilir bir mekan yaratmak olmalı! Senelerce adını duyduğumuz bir marka yarattığında diğer kriterlere er ya da geç ulaştığını göreceksin şefim. Bunun için de fikri uygulamaya geçirdiğin ilk andan itibaren takip etmen gereken bazı adımlar bulunuyor. 

Marka Kimliği Yarat 

Restoranın konseptine ve bu konsepti destekleyecek isme karar verdikten sonra markaya uygun bir kurumsal kimlik oluşturmalısın. Bunun için yaratıcı ajanslardan destek almak en doğru seçim olacaktır. Profesyonel bakış açısı ile oluşturulması gereken kurumsal kimlik çalışmasında logo, mekan ve menü tasarımları, paketleme, Amerikan servis ya da peçete gibi tüm malzemelerin tasarımı sana bütün olarak sunulur. Ajansın alternatifleri arasından seni ve mekanını en iyi temsil edeceğini düşündüğün çalışmayı seçebilirsin. Bu seçimi yaparken mekanın bulunduğu çevreyi, konseptini ve ileride yapmayı planladıklarını da göz önünde bulundurmayı unutma. 

restoran açmak

Restoranına Özgü Bir Menü Oluştur

Belki de işin en eğlenceli ve en heyecanlı kısmı burası: Restoran menüsünü oluşturmak. Misafirlerine neleri nasıl sunacağına karar vermek! Eğer restoranın şefi zaten sensen, işin biraz daha kolaylaşır çünkü mutlaka aklında iyi bir fikirle yola çıkmışsındır şefim. Ancak bu işe yalnızca işletmeci olarak soyunduysan o zaman aynı bakış açısına sahip, iyi bir şefle anlaşmalısın. Böylelikle menüyü oluştururken birbirinizin deneyimlerinden yararlanarak, senin pratik bilgilerini onun tekniği ile birleştirerek özgün bir liste ortaya çıkarabilirsiniz. Bu listeye sadık kalmak ve her seferinde aynı lezzeti sunmak ise elbette ki şefin asli görevi.

İş Planını Devreye Sok

Sonuçta ticari bir yatırım yapıyorsun şefim. Bu sebeple mekanının nasıl kazanç sağlayacağını da önceden düşünmelisin. Bunun için iyi bir iş planına ihtiyacın var. Bankanla ya da bir danışman ile toplantı yapabilir, onlara hedeflerini anlatabilirsin. Kar - zarar hesaplamaları, kriz anında alınabilecek önlemler gibi detaylara hakim olmak uzun vadede işine yarayacaktır. 

Yükselen Trend: Online Dünya

Yatırımının dijital kısmı ve bu alanın gösterdiği sürekli gelişimi göz ardı etmek büyük hata olur. Hem işleyiş hem de pazarlama bakımından online tarafını sağlam tutmalısın. Konseptin her ne olursa olsun paket servis konusuna kapsamlı bütçe ayırmanı öneririz. Teknolojiyi ve hedef kitlenin alışkanlıklarını takip ederek kullanıcı dostu uygulamalar üzerinden online sipariş ağını geliştirmek iyi bir strateji olabilir. 

restoran açmak

Çalışanlara Yatırım Yap

Bir restoranın başarısında en önemli kriter, personel verimi ve uyumu. Birbiriyle uyumlu çalışan elemanlar, tıpkı iyi bir spor takımı gibi mekanını şampiyonluğa taşıyabilir. Bu yüzden onları işini iyi yapmaları için motive ederken uygun eğitimlerle de gelişimlerini destekleyebilirsin. Doğru zamanlarda sorumluluk almalarını sağlayarak, iş yerinde zaten olması gereken güven ortamını oluşturabilir, onlara huzurlu bir çalışma ortamı sağlayabilirsin. Pozisyonu her ne olursa olsun, kendini takımın işe yarar bir parçası gibi hisseden personel uzun soluklu bir işletme için olmazsa olmazdır. Sorumluluk sahibi bir işletmeci olarak gıda ve mutfak güvenliği konusuna özen göstermelisin. 

restoran açmak

Restoran Sahibi Olmanın Avantajları ve Dezavantajları

Dışarıdan bakıldığında son derece havalı ve belki de kolay görünen restoran sahibi olmak, aslında pek çok artısı ve eksisi olan karmaşık bir iş. Alacağın övgüler kadar kötü yorumlara da hazırlıklı olman gerekiyor. Misafirlerinin yorumlarını not etmek ve uygun gördüğün değişiklikleri yapmak müdavim yaratmak konusunda sana destek olabilir. Sadece yeme-içme bloggerları ya da sosyal medya influencer’ları değil, restoranının kapısından giren tüm misafirlerin eleştirilerine açık olmalısın. 

İşletme sahibi olmak tüm gün masa başında oturmaya benzemez, sen de bilirsin. Küçük büyük tüm işlerin ucundan tutman, hatta bazen bizzat uğraşman gerekebilir. Şef önlüğünü giyip mutfağa girmekten tut, restoran ve şefler için hijyen kuralları ile ilgili uygulamalara, rezervasyon almaya veya halkla ilişkiler işlerine kadar tüm detaylara hakim olmak seni iyi bir yönetici yapar. Eğer bunu restoran sahibi olmanın dezavantajları olarak görüyorsan kararını yeniden gözden geçirmende fayda var. 

Bu mesleğin avantajlarından biri, sürekli olarak misafir ağırlayacağın için ciddi bir çevre yapmana fırsat vermesi. Bu sosyal ağ ileride yapabileceğin başka iş girişimlerin için sana fayda sağlayabilir. Burada dikkat etmen gereken tek nokta, ilişkilerdeki dengeyi korumak olmalı. Yeme-içme ve eğlence sektörü bir parça samimiyeti kaldırır, elbette ama profesyonel bir iş yürüttüğünü unutmamalısın. 

Başarılı bir restoran sahibinin özellikleri konusuna gelecek olursak; daha önce de belirttiğimiz gibi çok yönlü bir profesyonel bakış açısı şart. Bunun dışında sabırlı, girişken, uyumlu ve anlayışlı gibi bir takım liderlik vasıflarına da sahip olmak gerekiyor. Her şeyden önce bu sektöre gönül vermeli ve başarılı olmayı yürekten istemelisin. Sadece “Restoran işinden iyi para kazanabilirim” ya da “Restoran sahibi olmak  eğlenceli ve basit bir iş” diye düşünerek girişimde bulunmayı planlıyorsan seni çok zorlu bir sınav bekliyor olabilir.

Son olarak restoran açma maliyeti ile ilgili de bir ön araştırma yapmanı öneririz. Bu ölçü tabii ki mekanın temasına, bulunduğu semte, çalıştıracağın personel sayısına göre çok farklı bir skalada değişkenlik gösterecektir. Ancak kabaca bir maliyet çıkartırsan, yolda karşına çıkacak sürpriz harcamalara da hazırlıklı olabilirsin şefim. Şimdiden bu yolculukta başarılar dileriz! 

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu