Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

‌"Başarılı bir aşçı olmak için ne yapmalıyız?" diye merak eden herkes öncelikle usta şeflerin hayatlarına ve kariyerleri boyunca sergiledikleri duruşa daha detaylı bir şekilde bakmalıdır. Mutfak kimsenin senin işini kolaylaştırıp, sırtını sıvazlamayacağı çetin bir yerdir. İyi bir aşçı olmak için kendi donanımın, duruşun ve karakterini ortaya koyduğun kıyasıya bir mücadelenin içerisine gireceksin. Unutma, sadece iyi olanlar kazanacak!

 

1. İyi Bir Aşçı Olmak İçin Nasıl Yaşamalısın?

Aşçılık iş yükü ve stres seviyesi oldukça fazla olan yüksek tempolu bir iştir. Bu yüzden mutfak çalışanlarının genel olarak çok sağlıklı yaşamadığı da büyük bir sır sayılmaz. İşlerin başarısı arttıkça buna bağlı olarak büyüklüğü ve stres seviyesi de artar. Bu sürekli gerginleşen ortam şeflerin daha zorlayıcı bir hayat tarzına kaymasına sebep olabilir. En iyi mutfak şef ve çalışanlarının dahi genellikle zorlu iş günleri sonrası, doğru seçimler yapmamaya eğilimli olduğu, hatta kendilerine pek de iyi bakmadığı bilinir. Bu sabahı bulan uykusuz gecelerin, yorgun günlerin sonu maalesef genellikle ya sağlık sorunlarına ya da kariyerini sorgulamana neden olur.


Genç yaşlarda hızlı bir şekilde mutfak hayatına başlayan usta şefler, bu hareketliliğin uzun vadede sürdürülebilir bir yaşam şekli olmadığını bilir. Bu yüzden iyi bir şef olup da bu ‌unvanı koruyabilen tüm aşçılar daha sağlıklı ve daha düzenli bir yaşantıyı seçerler. Yemek yeme ve yaşam alışkanlıklarına çekidüzen verdikten sonra bir çoğu sporla fiziksel güçlerini en iyi şekilde tutmaya özen gösterirler. Şeflerin yaşam kalitesi tabaklarına doğrudan yansır. Birçok şef zorlu çalışma şartlarıyla mücadelede yemeğin iyileştirici gücünden faydalanır. Günün sonunda aşçı olmak istiyorum diyen herkesin ortak aşkı yemek değil mi? Yiyeceklerin sahip olduğu zenginliği ve sağlığı hayatına katmayı kesinlikle ihmal etme. İnsanları mutlu etmek için yemek yaparken, kendini fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı tutman gerektiğini asla unutmamalısın.

 

2. İyi Bir Aşçı Olmak İçin Nelere Dikkat Etmelisin?

İyi bir restoranın en önemli özelliği sürekliliğidir. Bu yüzden öncelikle bu sürekliliği sağlayabilen, güvenilir biri olmaya özen göstermelisin. Mutfakta programda olmayan işler, beklenmedik hatalar ve hesaplanmayan eksikliklerle karşılaşma olasılığın her gün o kadar yüksek ki! ‌Bunlarla doğru şekilde baş etmeyi öğrenmelisin. Başarılı bir aşçı olmak için problem çözme yeteneğini geliştirmelisin. Birileri siparişini verdiğin malzemeleri getirmemiş olabilir, o gün bir çalışanın hastalanıp aniden gelemez ya da 5 kişilik rezervasyon yapan bir masa birden 10 kişi olarak kapıda beliriverebilir. Şimdi derin bir nefes al... Çünkü aşçılık okulu ile geliştirdiğin becerilere hayat okulunda yenilerini ekleme vaktin geldi. Aşçı olmak için gerekenler listesinin başına iki özellik yazılabilir; esneklik ve baskı altında çalışabilme. Bunu sağlamak için de özellikle her zaman kararlarında esnek olmaya dikkat etmeli ve açık fikirli olmayı sürdürmelisin.


İyi aşçı olmanın sırları içerisinde zaman yönetimi çok önemli bir yere sahiptir. Zaman yönetiminde başarılı olabilmenin anahtarı ise "Evet..., Şimdi..." formülünü uygulamaktan geçer. Ünlü Türk aşçılar ve dünyanın her köşesinden usta şefler bilirler ki  bulunduğun durumu kabul edip bu duruma uygun doğru çözümü yaratmak seni diğer şeflerden bir adım öteye taşır. Mutfakta karşılaştığın her durum için kendine şunu söylemelisin “ Evet durum bu! Şimdi ne yapabilirim?” Deneyimleri kabul edip, bir sonraki adıma geçmek için kendini harekete geçirmen seni hem bilge bir insan hem de iyi bir şef yapar.

3. İyi Bir Aşçı Olmak İçin Neler Yapmalısın?

Mutfak kariyerine aşçılık bölümü okuyarak, özel bir kurumda aşçılık eğitimi alarak ya da tamamen alaylı olarak başlamış olabilirsin. Tüm bu başlangıçlar seni mutfağın kapısından içeri almaya yeter, fakat asıl macera bundan sonra başlıyor. İyi bir aşçı okuldan aldığı eğitimle ya da temel mutfak bilgileriyle sınırlı kalmaz. İnsanları etkilemek için her seferinde yaratıcılığının sınırlarını yeniden zorlar. İşte bunu başarmak için de geniş bir kültür ve bilgi birikimine sahiptir. Dikkat ettin mi başarılı şefler sadece harika yemek yapmakla kalmazlar. İnsanlar onlarla zaman geçirmekten, etraflarında olup onlarla sohbet etmekten çok hoşlanırlar. Usta şeflerin özgüvenleri de insanlarla iletişimleri de oldukça yüksektir. Bunun sebebi kültürel birikimlerdir. Gerçekten donanımlı usta bir aşçı olmak istiyorsan hiç durmadan kendini geliştirebilmelisin.

 

4. İyi Bir Aşçı Olmak İçin Neler Okumalısın?

Başarılı şeflerin ortak özelliklerinden biri çok fazla okumalarıdır. Evet, o havalı ustaların birer kitap kurdu olduğuna inanmak zor ama gerçekten de öyleler. Öncelikle hepsi dünyaca kabul görmüş, gastronomi literatürüne yön vermiş profesyonel aşçılık kitapları ve reçetelerini mutlaka okuyup bilgi sahibi olurlar. Ardından başta kendi kültürünün aşçılık kitapları olmak üzere dünyanın farklı yerlerinden ustaların yemek kitaplarını alır ve okurlar. Yaptıkları okumalar sadece tariflerle de sınırlı kalmaz. Gerçek şefler yemekleri ardındaki hikayeleriyle birlikte öğrenir.

İyi şefler yemeğin aslında köklü bir tarihin parçası olduğunu, bulunduğu toprakların dilini ve kültürünü taşıdığını bilir. Bu yüzden yemek tarihi ve kültürü ile ilgili kitapları da mutlaka takip ederler. Şeflerin sadece gastronomi dünyasıyla ilgili konularda okuduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun. Gerçekten usta bir şef genel kültürü yüksek bir şeftir. Farklı bilgileri ve bambaşka sanatları takip eder. Kimi zaman okuduğu bir romandan ya da biyografiden esinlenebilir. Yaşadığı dönemin ruhunu ve tarzını da iyi bilmek zorundadır. Bu yüzden popüler kültüre de yakın okumalar yaparak tüm bu bilgileri tabağında harmanlamayı başarır.

 

5. İyi Bir Aşçı Olmak İçin Neleri Görmelisin?

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" sorusunun kesin cevabı; bu ikisini bir arada yapandır. İyi şefler çok okudukları gibi çok da fazla yer gezerler. Dünyanın farklı yerlerini ve kültürlerini tanır onların günlük yaşamlarına şahitlik ederler. Bu aynı zamanda değişik kültürlerin olaylara bambaşka şekillerde baktığını görmelerine ve daha açık fikirli olmalarına yardımcı olur. Gittikleri yerlerde şahit oldukları kültürel çeşitlilik yemeklerindeki ustalığı arttırır. Kimi zaman farklı ülkelerin, farklı bölgelerin kokuları onların yemeklerine yeni yorumlar getirmelerini sağlar. Sadece kokular değil, sesler ve renkler de gerçek şeflerin tabaklarına ilham kaynağı olur. Konserler, sanat galerileri, müzeler başarılı şeflerin sıklıkla ziyaret ettikleri yerlerdir. Bu yüzden gerçekten iyi bir şef yeni yerler görmekten asla usanmaz. Eğer "Tüm bunlar güzel ama nasıl para yetiştirebilirim?" diyorsan hatırlatalım; şeflik bileğindeki altın bileziktir. Bıçağının yardımıyla dünyanın ‌her yerinde kendine bir iş bulup para kazanabilirsin.

Usta şefler sadece büyük seyahatlere çıkmazlar. Onlar aynı zamanda restoranlarında sundukları tabakların en iyi olduğundan emin olmak, çevre menüleri tanımak ve hatta belki biraz sadelik aramak için sık sık dışarıda yemek yerler. Farklı restoranlarda yedikleri yemekler hem keyif hem de sosyalleşme fırsatı sağlar. Bunun dışında birçok iyi şefin sokak yemeklerine düşkün olduğu da bilinir. Restoran dünyasından küçük bir kaçamakla uzaklaşmak ve yerel tatları denemek için bulundukları şehirde yada gezileri sırasında sıklıkla sokak lezzetlerini denerler. Böylece yemeğin gerçek köklerinden hiçbir zaman uzaklaşmadan üst düzey damaklara uygun tatlar yakalamayı başarırlar.

Knorr Fesleğenli ve Kekikli Salata Sosu 750 g

Zengin ürün çeşitleri ile yemekleri ziyafete dönüştüren lezzetçilerin vazgeçilmezi Knorr Fesleğenli ve Kekikli Salata Sosu 750 g UFS güvencesiyle satın almak için hemen tıklayın!

Daha Fazlasını Görüntüle
77 459
₺76,54 Ürün Fiyatı

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.