Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

1. Çok Görevlilik Hayat Felsefen Olacak

İyi bir şef üzerine çokça sorumluluk almak ve bunları layıkıyla yerine getirmek anlamına gelir. “Ben sadece yemek yapar sonra da çıkar giderim,” dersen hata edersin. Evet, tabii ki bu sektörde de hiyerarşik pozisyonlar mevcuttur ama tek bir amaç doğrultusunda her an her işe koşman gerekeceğini asla unutmamalısın. 

2. Farklı Kültürleri Tanıyacaksın

Gastronomi dünyasında boy göstermenin en keyifli yanlarından biri: Farklı kültürler hakkında bolca fikir sahibi olmak. Ülkeler arası seyahat etme şansı bulamasan bile çalıştığın profesyonel mutfakların temasına, ilgi odağına uygun kültürleri araştırmalı ve maksimumda bilgi sahibi olmalısın. Bu seni sadece iyi bir şef değil aynı zamanda donanımlı bir insan da yapacak. 

şef olmanın artıları eksileri

3. Nitelikli Bir Çevre Edinebileceksin

Yeme & içme sektörü çok büyük ve değerli bir sosyal ağa sahiptir. Girişimciler, işletmeciler, usta şefler, marka sahipleri… Hepsinden öğreneceğin pek çok şey var. Şef olduğunda gerek çalıştığın yerde, gerekse mesleki toplantılarda, etkinlik ve festivallerde pek çok meslektaşınla tanışacaksın. Bu da zamanla sektörde iyi bir çevre yapmanı sağlayacak.

4. Basamakları Yavaş Yavaş Çıkacaksın

Aslında pek çok meslekte geçerli bir madde bu. Başlangıç maaşları şefler için de çok yüksek değil. Bu nedenle ilk etapta ekonomik bakımdan zorlanmayı göze almalısın. Ancak bilgi birikimin, edineceğin tecrübe ile birleştiğinde çok hızlı bir şekilde yükselebilir ve buna paralel olarak şartlarını da hemen düzeltebilirsin. 

5. Fiziksel Dayanıklılık Şart 

Uzun saatler boyunca ayakta durman gerekeceğini zaten biliyorsundur. Dolayısıyla fiziksel kondisyonun konusunda şimdiden kendine çeki düzen vermelisin. Ayrıca mutfakta kullanacağın kesici, delici aletler olacak. Bu bakımdan da özellikle yorucu günlerde konsantrasyonunu kaybetmemeye özen göstermelisin. İş güvenliği her şeyden önemli!

şef olmanın artıları eksileri

6. Kendi İşletmeni Açabilirsin

Bazı sektörler ömür boyu başka bir marka altında çalışmayı gerektirebilir yani bu da maaş döngüsünden çıkamayacağın anlamına gelir. Ancak yeme & içme sektörü için bu geçerli değildir. Belli bir süre tecrübe edindikten sonra, kendini hazır hissettiğinde dilersen işletmeni açabilir, kendi işinin patron olabilirsin!

7. Medya Sektörüne Yakın Durabilirsin

Göz önünde olmayı seviyorsan, farklı bir kariyer olarak TV şefliği yapabilir, uzmanlaştığın bir konu üzerinde çalışıp bir yemek kitabı çıkarabilirsin. Böylece ünlü bir sima haline gelerek daha fazla insana ulaşabilirsin. 

8. Her Daim Yaratıcı Olmalısın

İçinde zaten var olduğuna inandığımız tutku, bu sektöre girdiğinde doruk noktasına ulaşacak. Karşılaştığın acımasız rekabet ortamında daha iyi, daha özgün, daha yaratıcı olmanın yollarını arayacaksın. Bu elbette ki büyük bir sorumluluk ve stresi de beraberinde getirecek ancak her zorluğun sonunda başarının getirdiği büyük bir haz da vardır, bunu sakın unutma!

şef olmanın artıları eksileri

9. Kriz Yönetimi ile İlgili Fikrin Olmalı

Hizmet ve eğlence sektöründe her an her şey değişebilir! Buna hazırlıklı olmalısın. Tatminsiz bir müşteri, kötü niyetli bir yemek eleştirmeni, uyumsuz bir çalışan ya da herhangi bir dış etken sebebiyle işler tepetaklak olabilir. Daima bir B planın olduğundan emin ol. Karşılaşacağın olumsuzluklara hazır olursan, sorunlarla baş etme şansın daha yüksek olacaktır. 

şef olmanın artıları eksileri

10. Tatillerde Çalışman Gerekecek 

Yılbaşı, bayram, anneler & babalar günü gibi özel günlerde; tüm ailenin ve arkadaşlarının aksine çalışmak zorunda kalacaksın. Hatta bunlar, oldukça da yoğun çalışacağın günler olacak. Hatta sadece özel günlerde değil, hafta sonu da iş başındasın. Eğer şef olmak istiyorsan, sevdiklerine bu konuda bilgilendirme yapmayı unutma.  

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu