Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Gıdayla ilgili tek bir olay bile işletmenize ciddi bir darbe indirebilir. Bu nedenle, gıda güvenliği daima en birincil öncelik olarak değerlendirilmelidir. Dikkat etmeniz gereken tehlikeler ve yemeklerinizin güvenli olmasını sağlamak adına yapabilecekleriniz hakkında yararlı bilgileri topladık.
 

Gıda Güvenliğini Tehdit Eden 3 Önemli Tehlike

Biyolojik tehlikeler bakteri, parazit, mantar ve virüsleri içerir. İyi muhafaza edilmemiş veya bir dış kaynak dolayısıyla kirlenmiş gıdalarda oluşabilirler. Tüm ürünlerinizin onaylı bir tedarikçiden satın alınmasını sağlayın. Tedarikçinizden yaptıkları denetimlere ilişkin kanıtlar isteyin. Kirlendiğinden şüphe edilen gıdaları derhal imha edin.

Kimyasal tehlikeler zirai ilaçlar veya makine yağları gibi zararlı maddelerdir. Bu tehlikeler, gıda işleme sürecinin her aşamasında mevcuttur. Gıdaları teslim aldığınız anda inceleyerek riski asgari seviyelere indirin ve gelen ürünlerin tüketime uygun olduğundan emin olun. Tesislerinize yapılan teslimatları kayıt altına alın, olası sorunları belirtin. Gıdaların tümünün daima doğru muhafaza edilmesini ve saklanmasını sağlayın. Çalışmalarınızda kullanılan kimyasallar için ayrı bir depolama alanınız olmasına özen gösterin.

Fiziksel tehlikeler cam veya metal parçaları, kürdanlar, mücevherler veya saç gibi yemeklerinizi kirleten nesnelerdir. Kirlenme riskini azaltmak için hazırlama sürecinde özen gösterilmelidir. Tüm gıdaların kapalı olarak saklanması fiziksel kirlenmenin meydana gelmesini engeller.

Gıda Kaynaklı Hastalıklar

Gıda kaynaklı hastalıklar veya gıda zehirlenmesi, gıdaların bozulması durumunda gerçekleşir. Buna kirlenmiş gıdalar, gıda malzemelerini kirleten patojenik bakteriler, virüsler veya parazitler neden olabilir.

Riski asgari seviyeye indirmenin en iyi yolu, HACCP[b1]  politikanızın tüm önemli aşamalarının izlenmesini ve kayıt altına alınmasını sağlamaktır. Güvenli saklama, sıcaklık kontrolünün etkin biçimde yönetilmesini sağlamak amacıyla asgari hazırlık süresi ve iyi pişirme kayıtları (Gıdaların gerekli iç sıcaklığa ulaşmasını sağlamak) bu bakterilerden kaynaklanan risklerin azaltılmasına yardımcı olur.

Knorr Sebzeli Çeşni 6.5KG

Knorr Sebzeli Çeşni ile yemekleriniz dört mevsim aynı kalite ve lezzette. Knorr Sebzeli Çeşni 5 kg UFS güvencesiyle satın almak için hemen tıklayın!

Daha Fazlasını Görüntüle
11 22
₺1.111,56 Ürün Fiyatı

Gıda Kaynaklı Hastalıklarda 3 Yaygın Sorumlu

Zaman ve sıcaklığın kötü kullanımı yemeğin yanlış şekilde pişirilmesi, muhafaza edilmesi, soğutulması ve yeniden ısıtılmasından kaynaklanır ve patojenlerin oluşmasına yol açar.

Çapraz kirlenme özellikle çiğ et veya balık gibi, pişmiş gıdalarla pişmemiş gıdaları karıştırdığınızda ortaya çıkar. Hazırlık aşamasında her gıda türü için farklı kaplar kullanın ve steril olmayan gıda yüzeylerinden, mutfak aletlerinden ve ekipmanlarından kaçının.

Kişisel hijyene dikkat edilmemesi aşağıdaki kurallara uyarak kolayca kaçınılabilecek ve sıkça karşılaşılan bir sorundur:

  • İşler arasında ve her kirlendiklerinde eller uygun biçimde yıkanıp sterilize edilmelidir.
  • Tüketilmeye hazır gıdalar hazırlanırken veya servis edilirken tek kullanımlık eldivenler takılmalıdır.
  • Tırnaklar temizlenmeli ve kesilmelidir.
  • Her gün banyo yapılmalı veya duş alınmalıdır.
  • Saçlar düzgün biçimde taranmalı, uzunsa arkaya yatırılmalıdır.
  • Her zaman bir bone veya şapka takılmalı ve bir önlük giyilmelidir.
  • Yaralar daima kapalı tutulmalı ve yemeklere dokunmaktan kaçınılmalıdır.
  • Hasta olunduğunda mutfaktan uzak durulmalıdır.
  • Üniforma giyilmelidir.
  • Çalışmaya başlamadan önce takılar çıkartılmalıdır.


Ekibinizin çalışmalarınızla ilgili gereken eğitimi almış olmasını ve gıda güvenliği politikasına erişebilmesini sağlayın. Ayrıca, görev ve sorumluluklarına uygun seviyede akredite bir gıda güvenliği eğitimi almış olmalarını sağlayın.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu