Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Mehdi Eker, AHaber kanalında katılığı bir programda milletin "tavuk" dediği şeylerin "tavuk değil piliç" olduğunu söylemişti. Bu doğruydu çünkü kendileri kuş gribi masalında milletin tavuklarını gazlarla boğup imha ederek yok etti. Onların yerini de ROSS, Cobb, Hubbard marka Amerikan ve Fransız 'pi'li'ç'leri aldı. Bu yetmezmiş gibi az sayıda yerli ırkın piyasa da satışı yasaklandı. Sadece tavuğun değil yumurtanında... Buna rağmen piyasada gezinen tavuk ve yumurtası ya da organik adıyla satılanları görünce gülmekten değil ağlamaktan kırılıyoruz. İngiliz sağlık ve beslenmem uzmanları, çiğ tavuğu pişirmeden önce yıkamanın gıda zehirlenmesi riskini arttırdığı uyarısında bulundu. İngiltere Gıda Standartları Dairesi (FSA), 4 bin 500 İngiliz vatandaşın katılımıyla yaptığı ankette katılımcıların yüzde 44’ünün tavuğu pişirmeden önce yıkadığını ortaya koydu. FSA, tavuğun yıkanmasıyla etrafa sıçrayan sular aracılığıyla ellere, mutfak tezgâhına, pişirme kaplarına kampilobakter bakterisi bulaştığını söylüyor. Ölüm riski var; gıda zehirlenmesi vakalarının çoğu tavuklardaki mikroplardan kaynaklanıyor. Zehirlenmenin belirtileri, ishal, mide krampları ve mide bulantıları, ateş ve halsizlik olarak ortaya çıkıyor. Çoğu hastanın rahatsızlığı yalnızca birkaç gün sürüyor fakat gıda zehirlenmesi uzun vadede, bağırsak sendromu ve sinir sistemini etkileyen Guillain-Barre sendromu gibi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.

Tavuğu Yıkamadan Pişirin

Bu tip rahatsızlıkların ölüme de neden olabileceği belirtiliyor. En büyük risk grubu beş yaş altı çocuklar ve ileri yaştaki yetişkinler. İngiltere Gıda Standartları Dairesi FSA Başkanı Catherine Brown, “Çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerin yıkanması ve iyi pişirilmesi gibi bazı tavsiyeler dikkate alınsa da araştırmamız tavuğun pişirilmeden önce yıkanmasının yaygın bir uygulama olduğunu gösteriyor” dedi. Brown şöyle devam etti: “Bu nedenle halka, çiğ tavuk etini yıkamamaları çağrısında bulunuyor ve çiğ tavuğun yıkanmasının çapraz kontaminasyon sonucu kampilobakter enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırdığı konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz.”

Knorr Cajun Çeşnisi 650GR

Knorr’un uluslararası bilgi birikimi ile hazırladığı Cajun Çeşnisi, lezzetli tavuk ve patatesler hazırlamanın kolay yolu.

Daha Fazlasını Görüntüle
3 15
₺251,59 Ürün Fiyatı

Bunu Bilen Çok Az

İngiltere’de her yıl yaklaşık 280 bin kişinin kampilobakter enfeksiyonuna yakalandığı fakat ankete katılanlarınsa yalnızca yüzde 28’inin bu enfeksiyondan haberdar olduğu belirtildi. Bakteri hakkında bilgi sahibi olanların da sadece üçte biri enfeksiyon kaynağının kümes hayvanları olduğunun bilincinde. Ankete katılanların yüzde 90’ı, ‘salmonella bakterisi ve E. coli olarak da bilinen koli basilini duyduklarını’ söylüyor. Tavukları pişirmeden önce yıkayanlar bunu daha çok ‘pislikleri ve mikropları temizlemek için’ veya alışkanlık olarak yaptıklarını ifade ediyor. Kampilobakter, İngiltere’de gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerin başında geliyor.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu