Zeytinyağlı Yunan Mutfağı Yemekleri
Antik Yunan ve Bizans medeniyetlerinin izlerine rastlayabileceğin kadim bir yeme içme geleneğine sahip bu mutfakta zeytinyağlı reçeteler ön planda. Yunan yemek tarifleri içinde önemli bir yere sahip olan “gemista” yani bizim bildiğimiz adıyla biber dolması bu coğrafyada sıklıkla tüketilir. Tıpkı bizdeki gibi biber ya da domateslerin içi çıkarıldıktan sonra doldurulması ile hazırlanan gemista bazen fırında da yapılabilir. Üzerine mutlaka zeytinyağı gezdirildikten sonra servis edilir.
Geleneksel “Yunan salatası” zaten adından da anlaşılacağı gibi zeytinyağının başrolü oynadığı popüler yemeklerden biridir. Salatanın diğer bileşenleri ise şöyle: Domates, soğan, salatalık, biber, zeytin, kekik ve tabii ki meşhur Yunan peyniri feta. Balık yumurtası ile yapılan ve bizim tarama dediğimiz “taramosalata” ise yine zeytinyağlı yemekler arasından meze formuyla sıyrılan ve parlayan bir başka reçete. Üzerine iyi zeytinyağı ve taze limon sıkılarak servis edilir.
Etli Yunan Yemekleri
Yunanistan önemli yemekleri içerisindeki etli, özellikle de kıymalı yemekler sofraların olmazsa olmazıdır. Geleneksel tatlarından biri diyebileceğimiz “musakka”, bir tür beşamel soslu makarna olan “pastitsio”, Türk mutfağında da kendine yer bulan “patlıcan dolması” Yunan restoranlarının menüsüne giren lezzetler arasında yer alır. Ayrıca domates salçalı köfte “keftedakia”, Yunan kebabı olarak bilinen “souvlaki”, bir ayaküstü lezzeti olan “Yunan döneri” ve bol soğanlı yahni “stifado” popüler Yunanistan yemekleri arasında yer alır.
Yunanistan Göçmen Yemekleri
Gümülcine, İskeçe ve Dedeağaç taraflarının yemekleriyle enfes bir gastronomik deneyim sunan bu mutfak kültürü Yunanistan yemekleri ve özellikleri konusuna da ışık tutar. Tarhana çorbası, akıtma, tavuk ya da kırmızı etli düğün çorbası, ciğer sarması, keşkek ve ıspanaklı peynirli Selanik böreği, Yunanistan göçmen yemekleri arasında sayılabilir. Bir Yunan klasiği olan Kavala kurabiyesini saymadan geçemeyiz elbette. Buram buram tereyağı kokan, bademli, kıtır kıtır bu tatlı misafirlerine ikram etmek için de çok ideal bir ürün olabilir şefim.
İştah Kabartan Yunan Tatlıları
Kurabiye kültürü çok gelişmiş olan Yunanistan’ın en ünlü kurabiyelerinden biri “amigdalota”dır. Üstelik bu glutensiz bademli kurabiye, tazeliğini uzun süre muhafaza eder. Yine Türk mutfağında da gördüğümüz ortak bir lezzet olan revani, Yunan sofralarında iyi bir final için tercih edilir. Genellikle portakal kabuğu rendesi de ilave edilen şerbetli tatlıyı mevsimine göre dondurmayla da servis ettikleri olur. Geleneksel Yunan tatlısı “galaktoboureko”, bizdeki adıyla Laz böreği ise eritilmiş tereyağı, yufka ve muhallebi ile hazırlanır. Bu da şerbetli bir tatlıdır ve şerbet reçetesine çok az limon da ilave edilir.
Dengeli ve sağlıklı bir seçki sunan Yunan mutfağı, elbette ki balık ve deniz ürünleriyle de adından söz ettirir. Zengin mezeleri, şarapları, kendine özgü içkileri ve kahveleriyle çok kültürlü yapısını yemeklerine de yansıtır. Farklı ülkelerin mutfaklarını keşfetmek, geleneksel reçetelere özgün dokunuşlarda bulunmak istiyorsan Amerikan lezzetleri, Alman mutfağı ya da Meksika yemek kültürü ile ilgili bu içeriklere hemen göz atabilirsin şefim. Şimdiden eline sağlık!