Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Sen de misafirlerine tatlı molalarında yeni seçenekler sunmak istiyorsan doğru yerdesin şefim. Ne dersin, İtalyan tatlıları tarifleri arasında keyifli bir keşif yolculuğuna çıkalım mı? 

Cannoli

İlk durağımız İtalya’nın en ünlü adası olan Sicilya. Sicilya’yı Baba adlı film serisinden, Etna Yanardağı’ndan ve dillere destan mutfağından tanıyoruz. Ancak bu adayı özel kılan bir de tatlısı var: Cannoli!

İtalyan Tatlıları

Cannoli ismini Latincede küçük boru anlamına gelen “canna” sözcüğünden alıyor. Çünkü cannoli yapımında yağda kızartılan hamurlara rulo şekli veriliyor. Daha sonra her bir rulonun içi ricotta peynirli ve yoğun kıvamlı bir kremayla dolduruluyor. Hamurlu İtalyan tatlıları cannoli söz konusu olduğunda başka bir boyuta taşınıyor diyebiliriz. Çünkü lezzetli bir cannoli’nin kremasının ağızda dağılması, hamurunun da çıtır çıtır olması gerekiyor. 

Cannoli genellikle çikolata sosu ve taze meyveler eşliğinde servis edilen bir tatlı şefim. Ancak sunum sırasında yaratıcılığını konuşturmak tamamen sana kalmış. Dilersen cannoli’leri farklı sos alternatifleriyle de buluşturabilir, üzerlerine toz fındık, fıstık ya da pudra şekeri serpebilirsin. 

Panna Cotta

İtalyan pudingi olarak da bilinen Panna Cotta'nın yapımında süt, krema, vanilya, şeker ve jelatin kullanılıyor. Jelatin sayesinde kendine has bir kıvama kavuşan bu özel lezzet, servis öncesinde genellikle meyveli soslarla süsleniyor. Ancak kahveli, çikolatalı ya da karamelli sos seçeneklerini tercih etmek de mümkün. 

İtalyan Tatlıları

Panna Cotta'nın İtalyan sütlü tatlıları arasında sarsılmaz bir yeri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz şefim. Üstelik lezzetli olmasının yanı sıra hazırlaması da çok pratik. Sen de Panna Cotta'’yı menüye ekleyerek meyveli ve hafif tatlıları tercih eden misafirlerine harika bir seçenek sunabilirsin. Panna Cotta yapımı hakkında altın değerinde ipuçlarına da buradan göz atabilirsin. 

Tiramisu

İtalyan Tatlıları

Kahve tutkunlarının favori tatlıları arasında yer alan tiramisu, hiç şüphesiz İtalyan mutfağının da yıldızlarından biri. Misafirlerin, mascarpone peyniri ve espressonun başrolleri paylaştığı bu leziz tatlıdan mahrum kalmamalı şefim. Tiramisunun fazla klasik bir seçim olduğunu mu düşünüyorsun? Senin için hazırladığımız bal kabaklı tiramisu tarifini inceledikten sonra fikrin tamamen değişebilir. 

Torta Caprese

Menüye dahil edebileceğin İtalyan tatlıları panna cotta, tiramisu ve cannoli gibi popüler seçeneklerden ibaret değil. Dilersen, biraz da lezzetiyle gönülleri fetheden ancak nispeten daha az bilinen tatlılara geçelim. İşte, karşında torta caprese!

İtalyan Tatlıları

Un kullanılmadan yapılan bir çeşit pasta olan torta caprese’nin ortaya çıkışı hakkında farklı rivayetler var. Ancak tüm söylentiler bu tatlının Napoli’de yer alan Capri Adası’ndan çıktığı konusunda hemfikir. Torta caprese yapımında un yerine badem unu kullanılıyor. Bu sayede, glutensiz tatlıları tercih eden misafirler için de harika bir alternatif oluşturuyor. 

Meringata

İtalyan Tatlıları

Meringata’yı bezenin atası olarak tanımlamak yanlış olmaz. Çünkü İtalyan asıllı ünlü pastacı Gasparini, yumurta akının çırpıldıkça yoğun bir kıvam aldığını fark ettikten sonra meringata’yı keşfediyor. Keza tatlının ismi de Gasparini’nin bu dönemde yaşadığı İsviçre kasabası Meiringen’den geliyor. Meringata yapımında mascarpone peyniri, çiğ badem, akçaağaç şurubu ve çikolata kullanılıyor. Bu malzemelerle hazırlanan kek, son aşamada bezeyle birleştiriliyor. 

Macaron

Genellikle bir Fransız tatlısı olarak bilinen macaron’la bu listede karşılaşmak seni şaşırtmış olabilir. Ancak macaron esasen İtalyan asıllı bir lezzet. İtalya’nın köklü Medici ailesinin kızı olan Catherine de Medici 1533 yılında II. Henry ile evlenip Fransa’ya taşındığında, beraberinde özel aşçısını da getirmiş. Fransız halkı da Medici’nin aşçısının yaptığı macaron’larla bu sayede tanışmış. 17. yüzyılın ikinci yarısına gelindiğinde ise macaron, Fransa’nın ünlü tatlılarından biri haline gelmiş.

İtalyan Tatlıları

Macaron yapmak için yalnızca üç malzeme gerekli: yumurta akı, şeker ve badem. Ancak malzemelerin arasına farklı aromalar ve gıda boyaları eklendiğinde ortaya rengarenk sonuçlar çıkıyor. Son aşamada da macaron’lar, aralarına lezzetli bir ganaj sürülerek birleştiriliyor. Bu leziz tatlıyı menüye dahil etmek istiyorsan macaron tarifi ve çeşitlerine göz atman yeterli. 

İtalyan mutfağının dillere destan tatlılarından şimdilik bu kadar şefim. Sözünü ettiğimiz lezzetleri misafirlerinle buluşturabilir, tatlı seçeneklerini dilediğince zenginleştirebilirsin.