Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

enginar saklama yöntemleri

Enginar mevsimlik bir sebze olduğu için onu misafirlerine tüm yıl boyunca sunman pek kolay değil şefim. Ancak enginarları tazeyken alıp bir süreliğine bozulmadan saklamanın yolları var. Sen de reçetelerinde kullanacağın enginarların lezzetini ve tazeliğini mümkün olduğunca uzun süre korumak istiyorsan gel, birlikte şu sorunun yanıtını arayalım: Taze enginar nasıl saklanır?

Kabuklu Enginar Nasıl Saklanır?

“Enginar nasıl muhafaza edilir?” sorusunun yanıtı, enginarları ne zaman pişirmeyi düşündüğüne bağlı olarak değişiyor şefim. Eğer satın aldığın enginarları aynı gün içinde pişirmek istiyorsan onları yıkamadan ve ayıklamadan buzdolabında saklayabilirsin. Yapman gereken tek şey, enginarları kilitli bir poşete yerleştirerek buzdolabının en soğuk bölümünde muhafaza etmek ve pişireceğin zaman ayıklamak. Ancak “Çiğ enginar dolapta kaç gün durur?” diyorsan enginarın çok hızlı kararan bir sebze olduğunu hatırlatmamız gerek. Bu yüzden onu, ayıklanmamış halde birkaç saatten uzun süre buzdolabında bekletmemeni tavsiye ediyoruz. Oda sıcaklığında bekleyen enginarların kararma süresi ise daha da kısa.

enginar saklama yöntemleri

Peki, enginarları satın aldığın gün pişirmek yerine bir süre muhafaza etmeyi düşünüyorsan ne yapmalısın? O halde kolları sıvayıp enginarları temizlemen ve ayıklaman gerekiyor. Enginar temizleme ve ayıklama ipuçlarına göz atarak bu işlemi en pratik şekilde tamamlayabilirsin. Enginarların kararmasını önlemek için mutlaka onları limonlu suda bekletmeli ya da limonla ovmalısın. “Enginar limonlu suda ne kadar bekletilir?” sorusunu da hemen yanıtlayalım: Enginarları limonlu suda yalnızca pişirme öncesinde bekletmen yeterli. Süre uzadığı takdirde limonun ekşi tadı nedeniyle enginarın lezzeti bozulabilir. 

Ayıklanmış Enginar Nasıl Saklanır?

Gelelim ayıkladığın enginarları nasıl saklayabileceğinden söz etmeye… Bunun için iki seçeneğin var şefim: Enginarları buzdolabına ya da derin dondurucuya/buzluğa atmak. Enginarları çiğ halde buzlukta veya derin dondurucuda saklamak istiyorsan bir tencerede su kaynatıp içine kaya tuzu atmakla başlayabilirsin. Enginarlar kaynayan suda yaklaşık 2-3 dakika boyunca haşlandıktan sonra onları süzerek buzlu suya aktarman gerekiyor. Şoklama olarak tanımladığımız bu işlemi yaklaşık bir dakika boyunca uygulaman yeterli. Daha sonra enginarları buzlu sudan çıkarabilir, tamamen kuruttuktan sonra kilitli buzdolabı poşetine yerleştirerek buzluğa ya da derin dondurucuya atabilirsin. Enginarlar bu şekilde yaklaşık 2-3 ay boyunca bozulmadan dayanabilir. 

enginar saklama yöntemleri

Pişirdiğin enginarların artan porsiyonlarını ise buzdolabında, hava almayan saklama kapları içinde yaklaşık 2-3 gün boyunca muhafaza edebilirsin. Ancak pişmiş enginarların oda sıcaklığında ortalama 2-3 saatten fazla dayanmayacağını unutmamalısın. Yeri gelmişken, senin için menüye gönül rahatlığıyla dahil edebileceğin, lezzetli bir zeytinyağlı enginar reçetesi hazırladığımızı da hatırlatalım şefim. Bu reçeteyi dilediğin zaman inceleyebilir ve uygulayabilirsin. 

Enginar Kavanozda Nasıl Saklanır?

Uygulayabileceğin bir diğer alternatif ise enginarları kavanozda saklamak. Bunun için, ilk aşamada yine enginarları tuzlu ve kaynar suda yaklaşık 2-3 dakika boyunca haşlaman gerekiyor. Dilersen suyun içine az miktarda sirke ve çeşitli baharatlar da ilave edebilirsin. Daha sonra, haşlanan enginarları süzdükten sonra soğumaya bırakmalısın. Kavanozlara daha kolay yerleştirebilmek için her bir enginarı üçe ya da dörde bölebilirsin. Son aşamada ise cam kavanozlara, içlerindeki enginarların üzerini geçecek kadar sızma zeytinyağı dökmelisin. “Enginar saklama suyu nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı da aslında sızma zeytinyağında gizli. Kavanoz tercihini vakumlu kapaklara sahip olan seçeneklerden yana yapmanı öneririz. Bu sayede enginarların birkaç ay boyunca tazeliklerini korumalarını sağlayabilirsin. 

enginar saklama yöntemleri

Papatyagiller familyasının en lezzetli üyelerinden biri olan enginarla birbirinden güzel tabaklara imza atabilirsin şefim. Üstelik, sözünü ettiğimiz ipuçlarını uygulayarak her mevsim bahar kokan sofralar kurmak da senin elinde. 

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.