Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

balsamik

Balsamik Sirke Yapılışı

Faydalarına geçmeden önce, bu değerli sosun yapılışından bahsedelim. Balsamik sirke yapımında mayalandırma işlemi uygulanmaz ancak başarılı bir fermantasyon için ürün ne kadar uzun bekletilirse sonuç o kadar lezzetli olur. Ana vatanı olan İtalya’da 100 yılı aşkın süredir bekletilen balsamik sirkeler vardır. İdeal olarak ağaç fıçılarda bekletilen sirkeyi fıçılara almadan önce kaynatma işlemi gerçekleştirilir. Koyu kıvam alan balsamik sirke bu aşamadan sonra soğumaya bırakılır. Balsamik sirke nerelerde kullanılır diye merak ediyorsan, hemen cevaplayalım. Öncelikle servisten hemen önce salatalarına ekleyebilirsin. Tavuk ve kırmızı et yemekleriyle de uyum sağlayan balsamik sirkeyi bulgur pilavında da kullanmayı tercih edebilirsin.  

balsamik

Balsamik Sirke Ne İşe Yarar?

Lezzeti ile tartışmasız liste başı bir sirke olan balsamik aynı zamanda eskiden beri şifa niyetine kullanılan bir besindir. Öne çıkan yararlarını şöyle listeleyebiliriz:

  • Midesinde hassasiyet olanlara, gastrit ya da hazımsızlık sorunu ile uğraşanlara önerilir. 
  • Özellikle demir, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin olması insan sağlığına olumlu etkilerde bulunmasına olanak verir. 
  • Cildin yenilenmesine destek olur. Sivilceli ciltlerde yüksek oranda iyileşmeye zemin hazırlar. 
  • Hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. 
  • Kış ve sonbahar aylarında azalan vücut direncinin yeniden kazanılmasını sağlar. Bağışıklığı artırır. 
  • Yüksek kolesterol ve şeker gibi problemlerle uğraşan kişilere önerilir. Damar sağlığını korur. 
  • Yağ yakma özelliği sayesinde zayıflama diyetlerinde sıklıkla kullanılır. 
  • Romatizma ve eklem rahatsızlıklarında az miktarda tüketilmesi öğütlenir. 
  • Yine sınırlı miktarda kullanımı tansiyonu dengeler ve tüm onarıcı özellikleri sayesinde balsamik sirke bir şifa deposu olarak mutfaklardaki yerini alır. 

Balsamik sirke bunca faydalı özelliğine rağmen yüksek ısıya maruz kaldığında mide rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Balsamik sirke zararları çok olmamakla birlikte tüketilen miktara dikkat etmek gerekir. Balsamik dışında yemeklerini lezzetlendirecek başka soslar arayışındaysan, Fransızların Bernez sosu ya da acıseverlerin vazgeçemediği sriracha sos ile ilgili tüm detayları burada bulabilirsin. Ayrıca yaratıcı yemek kombinasyonları için peynir altı suyu makalemizi de incelemeni öneririz şefim!  

Home
Products
Recipes
Chef Inspiration
Menu