Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir altı suyu elde etmek için öncelikle peynir yapmalısın. Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli. İşte, sütü kestirip süzdükten sonra üstte kalan nefis bir peynir, altta kalan biraz ekşi kokulu, sarımsı su ise peynir altı suyunun ta kendisi. Sütü mayalayarak da peynir yapabilir ve arta kalan peynir altı suyunu kullanabilirsin.


Lor Peyniri ve Peynir Altı Suyu Tarifi

Malzemeler

  • 4 kilogram çiğ süt
  • 1 çay bardağı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi

Yapılışı

  1. Sütü derince bir tencereye al, ocağın altını aç ve kısık ateşte karıştırarak pişir.
  2. Süt kaynama noktasına yaklaşınca (dilersen bir mutfak termometresi de kullanabilirsin) limon suyu ve sirkeyi yavaşça ekle ve güzelce karıştır.
  3. Sütün üstünde yavaş yavaş topaklar oluştuğunu göreceksin. Ocağın altını kapatma ve karıştırmaya devam et. 5-6 dakika sonra tencereyi ocaktan alabilirsin.
  4. Tencereyi ocaktan aldıktan sonra bir saat kadar oda sıcaklığında beklet. Bu sırada topaklanmalar devam edecek.
  5. Sütü bir tülbent yardımıyla temiz bir kaba süz. Lor peynirini de tülbendi sıkıca bağlayarak as ve altına bir kap koyarak bir gece boyunca süzülmesi için beklet.
  6. Bu basit tarif sayesinde nefis ve sağlıklı lor peyniri ve peynir süzülürken geriye kalan peynir altı suyunu elde ettin. Şimdi peynir altı suyunu mutfakta değerlendirme zamanı...


Peynir Altı Suyu Nasıl Değerlendirilir?

  • Peynir altı suyunu poğaça, çörek, ekmek gibi hamur işlerinde kullanarak hem hoş bir tat elde edebilirsin hem de tariflerinin besin değerini artırabilirsin.
  • Çorbalarına su yerine kıvam artırıcı olarak peynir altı suyu ekleyebilirsin.
  • Et marinasyon soslarında kullanabilirsin.


Peynir Altı Suyu Nasıl Saklanır?

Eğer peynir altı suyunu 4-5 gün içerisinde tüketeceksen cam kavanozlara doldurup buzdolabında saklayabilirsin. Ancak uzun süre kullanmak istiyorsan, en iyi çözüm dondurarak saklamak. Peynir altı suyunu karton bardaklara bölerek porsiyonluk bir şekilde ya da buz kalıplarında dondurabilirsin. Böylece ihtiyacın olduğunda, istediğin miktarda dondurulmuş peynir altı suyunu derin dondurucudan alıp kullanabilirsin.