Menü
Puan

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

İyi Bir Et Sosu Nasıl Yapılır?

Sosun yemekle harika bir uyum yakalaması için doğru içerikte olan sosların doğru yemeklerle eşleşmesi gerekir. Ayrıca kullanılan etin dokusuna uygun bir kıvamı ve tadı olmalıdır. Sosların farklı sınıflandırmaları olsa da temel olarak sıcak ve soğuk soslar, kahverengi ve beyaz soslar olarak ya da yapımı için kullanılan fond’lara yani hazırlanmasında kullanılan ana sıvılara göre gruplandırılır.

Yemeğin yanında servis edilen soslar etten ayrı olarak pişirilir. Ancak henüz pişirme aşamasına geçmeden de kullanılan bazı soslar bulunur. Eti kıvamında ve lezzetli pişirmek için kullanılan bu soslar et marine sosları olarak adlandırılır. Marine işlemi etin lezzetini ve aromasını katlamak için belirli malzemelerin bir araya getirilmesidir. Asitli ya da enzimli malzemelerle hazırlanan marine sosları etin dokusuna da etki ederek yumuşamasını sağlar. Fakat marinenin temel amacının kırmızı ete aroma vermek olduğunu unutmamalısın. Bir şef olarak yumuşak bir et hazırlamak için doğru yöntemlerle kesilen eti, kesimine uygun şekilde pişirmen gerekir.

Marine İçin Kullanılan Soslar Nelerdir?

Eğer marine işleminde yeniysen sakın korkma. Öyle çetrefilli tekniklere girmeden, mutfağında bulunan malzemeleri kullanarak da kolayca marine işlemi yapabilirsin. Marinede kullanacağın sosun miktarını ve ne kadar süre beklemen gerektiğini bilmen yeterli. Basit marine sosları, zeytinyağının biberiye kekik gibi aromatik otlarla birleşmesinden, soya sosu, bal ve portakal suyundan ya da domates sosu, balzamik sirke ve dijon hardalı karışımından yapılabilir.

500 gramlık bir et için yaklaşık olarak yarım bardak sos kullanman yeterli olacaktır. Etler için marine sosu yaparken şeker kullanmaktan kaçınmalısın. Çünkü şeker, et pişmeden önce yanarak özenle hazırladığın yemeğin tadını kaçırabilir. Soya sosu gibi tuzlu malzemeler kullanırken de dikkatli olmalısın. Çünkü tuz, etin içerisindeki suyu salmasını hızlandırır ve pişerken kurulaşmasına sebep olur. Büyük parça etler 12-24 saat arasında, küp şeklinde doğrananlar 2-3 saatte marine olur. Tek ihtiyacın olan şey sabır! Etlerine güzelce marine sosuna koy, üzerine kapat ve buzdolabına at.

Et Yemeklerinin Sevilen Eşlikçisi Tane Biber Sosu

Tane biber güçlü bir malzemedir. Bu yüzden tane biber sosu doğru uygulanmadığında sert ve etin lezzetini bastıran bir aromaya sahip olabilir. Fakat kıvamında hazırlanan tane biberli et sosu yemeği ziyafete dönüştürür. Etin içerisinde bulunana umami lezzetlerini başka bir seviyeye çıkarır. Geleneksel olarak fileto biftek ile servis edilse de her türlü farklı kesim için de uygun bir sostur.

Temel olarak ezilmiş tane biberin yoğun krema içerisinde, sos kalınlaşana kadar pişirilmesiyle hazırlanır. Ancak gerçekten harika bir tane biber sosu hazırlamak için etin arpacık soğanları ile piştiği tava konyak kullanılarak deglaze edilir. Yani kalan et kırıntıları sıvı ile çözdürülür. Elde edilen karışıma ezilmiş beyaz, siyah, pembe ve yeşil biberler eklenir. Kremi kaynatmamalı, biberler yumuşayıp sos içerisinde dağılana kadar ağır ateşte pişirerek çektirmelisin. Dillere destan bir tabak için eti servis etmeden hemen önce üzerine dök ve ustalığını konuştur!

Klasik Bir Kremsi Lezzet Olan Diane Sosu

Et için sos tarifleri hazırlarken zengin, kremsi bir doku fikrini seviyorsan, ancak top biberlerin acılığına fazla hevesli değilsen Diane sosu tam da aradığın lezzet olabilir. Bu sosu da enfes bir şekilde hazırlamak için eti pişirdiğin tavayı kullanmalısın. Diane sosu için soğan, sarımsak ve dilimlenmiş mantarlar tereyağında kızartılır. İçerisine Worcestershire sosu ve Dijon hardalı eklenir. En son yoğun krema katılır ve kalınlaşana kadar pişirilir. Dokusuyla damakları coşturan bu kremalı lezzet, genellikle etin üzerine kaşıkla dökülür.

Pişirmeden Hazırlanan Chimichurri Sosu

Hazırlanması bu kadar basit olan bir sosun yemeğe kattığı lezzete çok şaşıracaksın. Kırmızı et sosları tarifleri ile kimi zaman şefleri zorlayabilir. Bu tarifler arasında özel bir yeri olan Chimichurri seni hiç mi hiç yormayacak. Arjantin’den gelen bu lezzet patlaması, ince kıyılmış maydanoz, kıyılmış taze kişniş, sarımsak, kekik, beyaz üzüm sirkesi ve zeytinyağından oluşan bir kombinasyondan başka bir şey değildir. Arjantinli her ailenin kendine özgü bir Chimichurri et sosu hazırlama yöntemi bulunur ve hepsi kendi tarifinin en iyi olduğunu iddia eder. Bununla birlikte, evrensel olarak kabul edilen tarif, iki demet maydanoz, bir veya iki sap kekik, dört diş ince kıyılmış sarımsak, bir yemek kaşığı kırmızı biber, 175 ml beyaz üzüm sirkesi ve 500 ml zeytinyağından yapılır. Tüm malzemeleri doğrayıp, sıvıları ekleyip etini bu sosta bir saat dinlendir. 

Et Yemeklerine Yeşillik Katan Salsa Verde

Chimichurri ile aynı şekilde, salsa verde her türlü etle servis edilen pişmemiş bir sos. Ancak, tamamlayıcı umami lezzeti ve onu dengeleyen sirke ve hardal sayesinde biftekle çok iyi gider. Lezzeti kadar eti tamamlayan iştah açıcı yeşiliyle de tabaklara renk katar. Salsa verde hazırlanırken fesleğen, nane, maydanoz veya tarhunun herhangi bir kombinasyonu kullanılabilir. Bunlara sarımsak, kapari ve dijon hardalının güçlü lezzetleri ile zeytinyağı ve kırmızı üzüm sirkesi eklenir. Bazı tariflerde ekstra tatlı, ekşi ve tuzlu tatları vurgulamak için doğranmış turşu ve ançüez de yer alır. Itırlı bitkilerin gücünü kullanmak ve farklı aromalar eklemek istersen, yeşillik olarak roka veya su teresi yaprakları da tercih edilebilirsin.

Hellmann's Barbekü Sos 285GR

Hellmann’s BBQ Sos; zengin tütsü tadı ile burgerlerinize ve kırmızı etlerinize tat verir.

Daha Fazlasını Görüntüle
6
₺608,09 Ürün Fiyatı

ÜRÜNLERİ KEŞFETMEK İÇİN TIKLA.

Home
Ürünler
Reçeteler
Şeflere Özel
Sepetim
Menu