Vegan Tatlılar Hangi Malzemelerle Hazırlanır?
Doğru malzemelerle vegan tatlı yapımı aslında son derece kolay olabilir. Bunun için sadece neleri değiştirebileceğini bilmelisin. Yumurta, süt ve tereyağı geleneksel tatlı tariflerinin üç ana malzemesidir. Bu nedenle vegan tatlı yapmak istiyorsan öncelikle bunların yerine ne kullanman gerektiğini bilmelisin.
1. Yumurta Yerine Kullanılan Malzemeler
Öncelikle kafandaki kalıpları kırmaya hazırlan.Vegan tariflerde yumurta yerine geçen malzemelerin çoğunun tadı ya da kokusu yumurtaya benzemeyecek. Burada malzemenin neden kullanıldığına dikkat etmelisin. Yumurta, tatlı tariflerinde bağlayıcı malzemedir. Ayrıca yumurta unlu tatlıların mayalanmasına ve kabarmasına da yardımcı olur.
Vegan tatlı hazırlarken yumurtanın bu işlevlerini yerine getiren hayvansal ürünlere yer vermen gerekecek. Tariflerini hazırlarken bir yumurta yerine şu malzemeleri kullanabilirsin:
- Keten Tohumu: 1 çorba kaşığı keten tohumunu 3 çorba kaşığı suyla kalın ve kremsi olana kadar karıştırarak kullanabilirsin.
- Muz: Yarım muzu ezerek kullanabilirsin.
- Chia Tohumu: Tarife koymadan önce 1 çorba kaşığı chia tohumunu 1/3 bardak su içerisinde karıştırmalısın.
- Soya Proteini Tozu: 1 çorba kaşığı soya protein tozunu 3 çorba kaşığı suda eritmen yeterli.
- Aquafaba: Nohutun haşlama suyuyla elde edilen aquafaba, yumurta yerine kullanılan en başarılı malzemelerden birisi. Bir yumurta yerine üç yemek kaşığı aquafaba kullanmak yeterli.
2. Tereyağı Yerine Kullanılan Malzemeler
Neredeyse tüm hamur işlerinde kullanılan tereyağının yerine başka bir malzeme bulmak zor olabilir. Neyse ki vegan tatlı tarifleri için kullanabileceğin birçok farklı bitkisel seçenek var. Bunlardan birkaçı şöyle;
- Avokado: 1 ölçü tereyağı yerine 1 ölçü olgunlaşmış avokado kullanabilirsin.
- Hindistan Cevizi Yağı: Bu yağı tereyağıyla aynı oranda kullanabilirsin.
- Silken Tofu: Yumuşak dokulu bir tofu olan silken tofu, kekler, kiş ve kremalar gibi ürünlerdeki yumurtaların yerine harika iş görür. Bir yumurta 1/4 su bardağı silken tofu püresine eşittir.
3. Süt Yerine Kullanılan Malzemeler
İster inan ister inanma, sütün yerine koyulabilecek çok sayıda vegan seçenek var. Vegan sütlerin çoğu çeşitli fıstık ya da fındıklardan yapılır. Bunları kendin de hazırlayabilirsin, marketlerde hazır olarak satılanları da kullanabilirsin. Alerjisi olanlar ya da daha hafif bir malzeme isteyenler için de soya bazlı sütler harika bir çözüm. Bir başka alternatif de hindistan cevizi sütü. Bu konuda seçenekler oldukça bol. İşte, bunlardan bazıları;
- Badem Sütü: Çok sık tercih edilir. Marketlerde vanilya, çikolata ve şekersiz gibi birçok farklı aromalı versiyonu bulunabilir.
- Soya Sütü: En çok tercih edilen vegan süt seçeneğidir. Kendine has hoş bir aroması, doğal ve hafif bir tatlılığı bulunur.
- Hindistan Cevizi Sütü: Çok güzel kıvam alır. Bu yüzden genellikle vegan dondurma yapmak için kullanılır.;
Bunlar, süt, tereyağı ve yumurta için en yaygın kullanılan vegan malzemelerin sadece bir kısmıdır. Belirli tariflerde hangilerinin başarılı olduğunu görmek için çeşitli alternatifler denemek iyi bir fikir olabilir. Pişirmeye başladığında hangi tarifler için hangilerinin daha iyi çalıştığını kendin de deneyimleyebilirsin.
Vegan Tatlı Tarifleri
Vegan tatlılar yumurta, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra hayvan jelatini ve bal gibi malzemeleri de içermezler. Yine de hemen hemen bütün geleneksel ve popüler tatlılar vegan halleriyle kolayca hazırlanabilir. Üstelik bu yaratıcılığını geliştirmen için de sana bir fırsat sunar. Nefis vegan tatlı tarifleri vazgeçilmezlerin arasına girecek!
Vegan Bal Kabağı Turtası
İddia ediyoruz! Bu muhteşem turtanın tadına bakanlar onun vegan olduğunu asla anlayamayacak.
Malzemeler
- 1 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı beyaz sirke
- İnce tuz
- ½ fincan Hindistan cevizi yağı
- 4-6 yemek kaşığı buzlu su
- 425 gr bal kabağı püresi
- 225 gr ipek soya peyniri
- ⅔ fincan toz şeker
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
- ½ çay kaşığı saf vanilya özü
Hazırlanışı
Önce tabanı hazırlamalısın. Bunun için unu, şekeri, sirkeyi ve 1/2 çay kaşığı tuzu bir mutfak robotunda karıştır. Hindistan cevizi yağını kaşık kaşık ekle. 4 çorba kaşığı buzlu suyu da karışıma ekle ve pürüzsüz olana kadar karıştırmaya devam et. Bir parça hamuru sıkıp şeklini koruyacak kadar kıvamlanmış mı diye kontrol et. Karışım katı olursa, 1 ila 2 çorba kaşığı buzlu su daha ilave et. Hamuru streç filmle kapla. Yaklaşık 1 buçuk santim kalınlığında açıp en az bir saat buzdolabında beklet.
Kullanmaya hazır olunca önce hamurun biraz yumuşamasına izin ver. Hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeyde bir yuvarlak şekilde aç. Turta kabına al ve kenarı istediğin gibi kıvır. 30 dakika dinlendir. Fırını 180 derece ısıt ve hazırladığın turta altını kenarları hafifçe altın rengi olana kadar, 20 ila 25 dakika arasında pişir.
Turtanın altı pişerken kabak pürelerini, tofu, şeker, mısır nişastası, tarçın, Hindistan cevizi, vanilya ve 1/4 çay kaşığı tuzu bir mutfak robotunda tamamen pürüzsüz hale getir. Dolguyu turta altına dök ve sertleşene kadar pişir. Yaklaşık olarak 45 dakikada hazır olur. Pişen turtanı fırından alıp en az 2 saat dinlendir.
Vegan Beze
Bezenin çıtır lezzetini vegan bir tarifle taçlandırmaya ne dersin? Üstelik bu tarif oldukça besleyici ögeler barındırıyor ve son derece pratik.
Malzemeler
- 1 konserve nohut
- ¼ çay kaşığı krem tartar
- Tuz
- ¾ fincan pudra şekeri
Hazırlanışı
Fırını 120 dereceye ısıt. Konserve nohutun suyunu miksere süz. İstersen nohutlardan nefis bir pilav yapabilirsin. O kısmı sana bırakıyoruz. Nohut suyuna tartar kreması ve bir tutam tuz ekle. Çok fazla köpüklü olana kadar orta yüksek hızda çırp. Çırpmaya devam ederken kaşık kaşık şekeri ekle. Ardından karışımda sert ve parlak tepeler oluşana kadar çırpmaya devam et. Bu işlem yaklaşık 4 dakika sürer.
Karışımı, yıldız uç taktığın büyük bir hamur torbasına aktar ve fırın tepsisine yaklaşık 5 cm aralıklar bırakarak küçük tepecikler şeklinde sık. Arada tepsileri alt üst yer değiştirerek yaklaşık olarak 2 saat pişir. Fırını kapatıp en az bir saat bezelerin kurumasını bekle. Ağızda çıtır çıtır dağılan vegan bezelerin hazır!
Vegan Çikolatalı Cupcake
Vegan olmak cupcake lezzetinden mahrum kalmayı gerektirmez. Bu nefis çikolatalı cupcake tarifi ağızlarda lezzet patlamaları yaratıyor.
Malzemeler
- 1 bardak un
- 1 su bardağı şeker
- ¼ su bardağı kakao tozu
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- ½ çay kaşığı karbonat
- ¼ yemek kaşığı tuz
- 1 tutam tarçın
- 1 su bardağı şekersiz badem sütü
- 6 yemek kaşığı bitkisel yağ
- 1 yemek kaşığı balzamik sirke
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- Kreması için;
- ⅓ fincan Hindistan cevizi yağı
- ¼ fincan kahverengi şeker
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- Kakao tozu
- 2 su bardağı pudra şekeri
- 6 yemek kaşığı badem sütü
Hazırlanışı
Fırını 180 dereceye ısıt. Un, şeker, kakao, kabartma tozu, karbonat, tuz ve tarçını geniş bir çırpma kabına al. Badem sütü, yağ, balzamik sirke ve vanilyayı ekle ve hamuru pürüzsüz olana kadar iyice çırp. Hamuru cupcake kağıtlarına doldur. Sakın tüm kağıdı doldurma! Yarısından biraz az ekle ve gerisini kabarma işlemine bırak. 20 dakika pişirip kekleri dışarı alarak tamamen soğut.
Kreması için; Hindistan cevizi yağı ve kahverengi şekeri yumuşayana kadar çırp. Vanilya ve kakao tozu ekleyip çırpmaya devam et. 1 su bardağı pudra şekeri ilave edip pürüzsüz hale gelinceye kadar çırp. Badem sütünü ilave et. Ardından kalan 1 su bardağı pudra şekerini ekleyip, tekrar pürüzsüz ve kabarık olana kadar iyice çırp. Enfes dolgu kreman hazır. Soğuyan keklerin üzerine güzelce sık. Afiyet olsun!