Menü

Burada çalışıyorum ...

Devam edin

İçerikler seçtiğiniz sektöre göre güncellendi

Şnitzel

alman yemekleri

Şnitzel esasen Avusturya mutfağından çıkma bir lezzet olsa da uzun yıllardan beri Alman yemek kültürünün de sembol yemeklerinden biri olarak kabul ediliyor. Sırasıyla una, yumurtaya ve ekmek kırıntılarına bulanan kemiksiz et filetonun derin yağda kızartılması sonucunda hazırlanan şnitzel, genellikle baharatlı tereyağı ve limon dilimi eşliğinde servis ediliyor. Sen de misafirlerine enfes bir piliç şnitzel sunmak istersen hazırladığımız reçeteyi uygulaman yeterli şefim. 

Brezel

alman yemekleri

Alman mutfağına özgü bir simit çeşidi olan Brezel, genellikle atıştırmalık ya da aperitif şeklinde tüketiliyor. Bu nedenle doğrudan Alman yemekleri arasında gösterilmese de ülkenin en popüler lezzetlerinden biri olduğuna şüphe yok. Piştiğinde sert bir gevrek formunu alan Brezel, genellikle tuzlu şekilde hazırlansa da çikolatalı ya da marmelatlı versiyonlarına rastlamak da mümkün. Ayrıca, bazı restoranlar sade Brezel’i peynir ve füme et tabaklarının yanında servis edebiliyor. 

Spargel

alman yemekleri

Sebzeli Alman yemekleri kuşkonmaz olmadan düşünülemez. Özellikle nisan ayı geldiğinde, kuşkonmazla yapılan yemek çeşitleri hemen sofralarda yerini alıyor. Beyaz kuşkonmaz kullanılarak hazırlanan Spargel, Hollandez sos ya da eritilmiş tereyağı ile servis ediliyor. Bazı reçetelerde kuşkonmazlara domuz pastırması da eşlik edebiliyor. 

Wurst

alman yemekleri

Alman yöresel yemekleri dendiğinde akla onlarca farklı çeşidiyle sosislerin gelmesi çok doğal. Almancada “wurst” olarak adlandırılan domuz sosisleri, ülkenin her bölgesinde farklı çeşitler ve isimlerle karşımıza çıkabiliyor. En ünlü wurst çeşitlerinden biri, kökeni Nürnberg şehri olan Bratwurst. Ayrıca, ince dilimler halinde kesilen sosisin köri ve ketçapla çeşnilendirilmiş hali olan Currywurst da Berlin’in en popüler sokak lezzetleri arasında yer alıyor. Hatta Berlin’de Currywurst’a adanmış bir müze bile var. 

Bratkartoffeln

alman yemekleri

Alman mutfağının en gözde sebzelerinden birinin patates olduğuna şüphe yok. Salatalardan ana yemeklere, çorbalardan aperitiflere kadar her türden reçetede patates kullanılabiliyor. Bratkartoffeln de haşlanmış ve dilimlenmiş patateslerin pastırma ve soğanla birlikte tavada kızartılması sonucunda hazırlanıyor. Bu reçete doğrudan ana yemek görevi görebildiği gibi, başta şnitzel olmak üzere birçok et yemeğinin yanında da servis edilebiliyor.   

Maultaschen

alman yemekleri

Kökeni Stuttgart şehri olan Maultaschen’i mantıya ya da ravioli’ye benzetmek mümkün. İnce hamur katmanlarının arasına çeşitli malzemeler konularak hazırlanan Maultaschen’ın hem etli hem de sebzeli versiyonları bulunuyor. Ancak bu yemeğin geleneksel reçetesinde kıyma, soğan, ıspanak ve ekmek kırıntıları kullanılıyor. 

Rouladen

alman yemekleri

Rouladen yapımında ince et dilimleri; pastırma, hardal, turşu ve soğan kullanılarak hazırlanan bir harçla sarılıyor. Hazırlaması oldukça emek isteyen bu yemeğin, günümüzde vejetaryen versiyonları da var. Alman mutfağındaki birçok et yemeği gibi Rouladen de genellikle patates salatası ya da Bratkartoffeln eşliğinde servis ediliyor. 

Sauerbraten

alman yemekleri

Kalabalık aile yemeklerinde ya da özel günlerde sofraları sık sık süsleyen bir yemek olan Sauerbraten, Almanya’nın en ünlü geleneksel lezzetlerinden biri. Genellikle sığır ya da geyik eti kullanılarak yapılıyor. Etin pişirme öncesinde birkaç gün boyunca taze otlar ve baharatlarla çeşnilendirilmiş kırmızı şarap sirkesinde marine edilmesi gerekiyor. Pişirilen etteki sirke tadını dengelemek için de şeker pancarı şurubu, kuru üzüm ya da toz şeker gibi tatlı malzemelerin baskın olduğu bir sos hazırlanıyor. Sauerbraten’in yanında servis edilen garnitürler yöreden yöreye farklılık gösterse de çoğunlukla haşlanmış patates ya da patates püresi tercih ediliyor.   

Späztle

alman yemekleri

Neredeyse her öğünde et tüketilen Alman yemek kültüründe, et içermemesine rağmen kendine sarsılmaz bir taht edinmeyi başarmış Späztle, bir çeşit erişte. Yumurta, soğan ve peynir kullanılarak hazırlanıyor. Ancak tıpkı patatesli garnitürler gibi Späztle da genellikle et yemeklerinin yanında servis ediliyor. 

Bonus: Berliner

alman yemekleri

Almanya meşhur yemekleri ile olduğu kadar tatlılarıyla da ön plana çıkan bir yemek kültürüne sahip. Alman mutfağının en ünlü tatlılarından biri de Berliner. Günümüzde ülkemizde de oldukça popüler hale gelen Berliner, içi marmelat ya da çikolata dolgulu hamur parçalarının derin yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor. Servis öncesinde Berliner’lerin üstü pudra şekeriyle kaplanıyor. 

Alman mutfağının ünlü yemeklerinden şimdilik bu kadar şefim. Ancak bu eğlenceli keşfi sürdürmek istiyorsan rotanı doğruca ünlü İtalyan yemekleri listesine çevirebilirsin. İyi okumalar! 

Diğer konseptlerimizi incelemek için tıklayın.