Demi Glace Sos Nedir?
Koyu kahverengi bir renge sahip olan ve bu sebeple kahverengi sos olarak da bilinen demi glace sos, Fransız mutfağının en ünlü soslarından biridir. Tek başına kullanılabildiği gibi farklı soslarla birleştirilerek de kullanılabilir. İlikli kemik suyunun saatlerce kaynatılması sonucunda ortaya çıkan bir sos olan demi glace sosun hazırlanışı oldukça zahmetlidir. Yapımı uzun süren bir sos olduğu için çok miktarda yapılır, buzdolabında ya da buzlukta muhafaza edilerek ihtiyaç halinde kullanılır. Zahmetli bir sos olan demi glace sos, büyük marketlerde ya da profesyonel mutfaklara yönelik ürünler satan yerlerde hazır olarak da bulunabilir.
Demi Glace Sos Püf Noktaları
Her tarifin olduğu gibi demi glace sos hazırlamanın da bazı püf noktaları vardır ve bu noktalara dikkat edildiğinde enfes bir sos ortaya çıkar. Şimdi, demi glace sos hazırlamanın püf noktalarına bir göz atalım.
- Demi glace sos hazırlanırken ilk başta yapılan ve sosa asıl kahverengi rengi veren kavurma işlemi dikkatli ve düzgünce yapılmalıdır. Kemik, sebze ve un güzelce kavrulmalıdır.
- Kaynama işlemi sırasında sosun üzerinde oluşan ve kef denilen köpükler düzenli olarak alınıp atılmalıdır. Yoksa sosun rengi bulanık olur ki bu tercih edilmez. Eğer tüm kefin atıldığından emin olmak istersen sosu soğutabilir ve soğuduktan sonra üstünde kalan yağ tabakasını komple atarak kurtulabilirsin.
- İçerisinde kullanılan sebzelerin eşit miktarda kullanılmasına özen gösterilmelidir.
- Sos süzülürken en ince tülbentten ya da en ince süzgeçten yararlanılmalıdır ki tortu kalmasın.
- Hazırlanan sos kullanım miktarlarına göre porsiyonlanmalı ve o şekilde dondurulmalıdır.
- Demi glace sos kullanılacağı zaman etin pişirildiği tavada ısıtılmalıdır. Böylece etin yağı ve lezzeti de demi glace sosa geçer ve sonuç çok daha lezzetli olur.
- Demi glace sosun kıvamı parlak, akıcı ve yoğun olmalıdır.
Demi Glace Sos Nerede Kullanılır?
Demi glace sos oldukça özel ve lezzetli bir sostur. Eğer mutfakta demi glace sos yoksa ve demi glace sos yerine ne kullanılır diye sorarsan açıkçası bu sosun bir muadili olduğunu söyleyemeyiz. Ancak pişirilen etlerden sonra kullanılacak deglaze yöntemi ile elde edilen sos bir alternatif olarak düşünülebilir. Şimdi, demi glace sos nerelerde kullanılır ona birlikte bakalım.
- Demi glace sos bahsettiğimiz üzere genellikle et yemeklerinde kullanılır. Demi glace soslu bonfile, demi glace soslu antrikot ya da beyaz et tercih edenler için demi glace soslu tavuk yemeği sevilen ve tercih edilen lezzetler arasındadır.
- Demi glace sos, kıvamı artırmak ve tadı yoğunlaştırmak için çorbalara ve güveçlere de katılabilir.
- Fırında pişen yemeklere de çok yakışan bu lezzetli sos, bir kere tadanların asla vazgeçemeyeceği soslardan birisidir. Özellikle et ağırlıklı menüye sahip profesyonel mutfaklarda bu sosun yokluğu düşünülemez. Bu yüzden her şef kendi demi glace sosunu hazır bulundurmalıdır.
Dünya mutfaklarındaki soslar arasında vazgeçilmez bir yeri olan demi glace sos, pek çok şef için de imza niteliğindedir. Aşçılık okullarında ilk öğretilen sos tariflerinden birisidir. Hızlı yaşam ve hızlı yemek alışkanlıklarının benimsenmesi ile bir süreliğine de olsa eski popülaritesini kaybeden bu sos, hak ettiği yeri çok hızlı bir şekilde tekrar kazanmıştır. Sen de en güzel demi glace sosunu hazırlayabilir ve sana özel en beğenilen reçetenle birlikte sunabilirsin. Belki de yepyeni reçetelere ilham kaynağı olarak bu sosu kullanabilirsin şefim. Şimdiden ellerine sağlık diyoruz ve kolaylıklar diliyoruz.