1. Gaziantep
Türkiye'de gastronomi turizmi denilince akla ilk gelen, Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ortasında yer alan ilimiz Gaziantep, et ağırlıklı bir mutfağa sahiptir. 250’den fazla yöresel ve özgün lezzete ev sahipliği yaptığı için Türkiye gastronomi tarihi bakımından değerli bir kent olarak değerlendirilir. Kebap çeşitleri, baklavası, yöresel sulu yemekleri, enfes hamur işleri ile damakları şenlendirir. Gaziantep mutfağına bu önemli ünvanı kazandıran bazı yemekler şunlardır:
- Patlıcan Kebabı
- İçli Köfte
- Yuvalama
- Fıstıklı Katmer
- Analı Kızlı
- Ekşili Köfte
- Nizip Lahmacunu
- Küşleme
- Ciğer
- Nohut Dürümü
2. Antakya
Kadim bir tarihe sahip olan, pek çok medeniyete yurt olmuş bu toprakların yeme & içme kültürü de elbette köklü ve zengindir. Baklagil ve tahılların sıklıkla kullanıldığı Antakya mutfağında sarmalar, dolmalar, et yemekleri, yöresel peynirler, reçeller ve tatlılar öne çıkar. Tıpkı reçeteleri gibi pişirme yöntemleri bakımından da zenginlikler sunan kent mutfağında; haşlama, buğulama, kızartma, közleme gibi teknikler bir arada kullanılır. Hatay mutfağının öne çıkan lezzetleri şöyle sıralanabilir:
- Humus
- Zahter Salatası
- Oruk
- Kağıt Kebabı
- Katıklı Ekmek
- Kepse Pilavı
- Muhammara
- Ispanak Borani
- Kireçte Kabak
- Künefe
3. Afyonkarahisar
Yemek kültürü açısından beklentilerin çok üzerinde bir deneyim sunan Afyon mutfağında yok yok! Sucuğu, pastırması, hamur işleri ve tatlılarıyla bu mutfağın bazı özel lezzetlerini listeleyelim:
- Afyon Kebabı
- Mercimekli Bükme
- Haşhaşlı Cevizli Nokul
- Tandır Çorbası
- Patlıcan Böreği
- Duvaklı Hindi
- Kaymaklı Elma Tatlısı
4. Adana
Türkiye gastronomi festivalleri bakımından da zengin bir ülkedir. Gastronomi festivallerinin en büyüğü de her sene Adana’da yapılır. Hem ülkemizden hem de dünyadan pek çok şef ve turist Adana lezzetlerini tatmak için bu etkinliklerde buluşmayı tercih eder. Adana, et ve kebap ağırlıklı mutfağında sınırsız yerel ve özgün lezzete yer verir.
- Adana Kebap
- Ciğer
- Adana Usulü Lahmacun
- Sıkma
- Su Böreği
- Yüksük Çorbası
- Şalgam
- Bici Bici
5. Kayseri
Mantının anavatanına hoş geldin şefim! Bir kaşığa 40 adet sığdırılan o leziz mantılar bu mutfaktan çıkar. Ancak Kayseri mutfağını sadece mantı ile sınırlandırmak bu gastronomi şehrine büyük bir haksızlık olur. Kayseri mutfağı daha başka neler sunar misafirlerine, gel birlikte bakalım…
- Yağlama
- Nevzine
- Pöç
- Sucuklu Köfte
- Pastırma
- Kurşun Aşı
- Tahinli Katmer
- Yoğurt Tatlısı
- Nevzine Tatlısı
Burada sıraladığımız şehirler dışında Trabzon, Şanlıurfa, Mersin, Balıkesir, Bursa ve Konya da ülkemizin gastronomi şehirleri arasında sayılabilir. Yöresel ve tarihsel yemekleri orijinal tarifleriyle korumak genç şeflerin üzerinde hassasiyetle durması gereken bir konudur. Anadolu’nun bize sunduğu zengin yeme & içme deneyimine sahip çıkmak için onu çok iyi anlamak, araştırmak ve uygulamak gerekir.
Ülkemizin öne çıkan içeceklerinden çay hakkında detayları öğrenebileceğin bu içeriği ya da dünyadan yemek kültürleri konusunu inceleyerek işe başlayabilirsin.